Conflictul Pricopie-Cîmpeanu, ziua 2. SNSPA: Profesorul Sorin Cîmpeanu decidea în 2018, în numele Consiliului Rectorilor, să sprijine o poziție politică a PSD condus de Dragnea

1.219 vizualizări
Remus Pricopie / Foto: Facebook.com
Universitatea condusă de Remus Pricopie intră în a doua zi a conflictului pe care l-a deschis ieri cu liderul rectorilor. “Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a luat notă de declarațiile de ieri ale domnului Sorin Cîmpeanu, pe tema ocupării simultane de către acesta a mai multor funcții academice și politice, respectiv rector, președinte al Consiliului Național al Rectorilor (CNR), parlamentar și Președinte al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport din Camera Deputaților, aflându-se într-un vădit conflict de interese”, anunță astăzi, 22 mai, instituția de învățământ superior.

Într-un comunicat trimis Edupedu.ro, universitatea spune că “nu este prima dată când SNSPA semnalează că influența politicului şi cumulul de putere pot duce la derapaje în luarea deciziilor și există riscul ca CNR să fie acuzat de jocuri politice. În data de 27 ianuarie 2018, profesorul Sorin Cîmpeanu decidea, în numele Consiliului Național al Rectorilor, să sprijine o poziție politică a PSD, condus la momentul respectiv de Liviu Dragnea”.

  • SNSPA face referire la scrisoarea prin care rectorii a 45 de universități și-au exprimat acum doi ani susținerea pentru Valentin Popa, propus atunci ministru al Educației, și criticat dur pentru greșelile gramaticale. “Inițiativa scrisorii a pornit de la Consiliul Național al Rectorilor (CNR)”, organism condus de Sorin Cîmpeanu, scria Recorder într-un articol citat astăzi de SNSPA.

SNSPA susține că “va continua să facă toate demersurile legale pentru a clarifica problema politizării universităților și a CNR” și susține că “în cazul în care un rector ajunge să ocupe o funcție politică, există instituția suspendării sau cea a demisiei, după caz, în termen de 15 zile de la asumarea oficială a poziției de demnitate publică. Aceasta NU este o opțiune, ci o obligație legală”.

Amintim că incompatibilitățile rector-parlamentar au fost scoase din Legea educației în decembrie 2012, când Ecaterina Andronescu era ministru al Educației în Guvernul Ponta. Remus Pricopie i-a succedat chiar Ecaterinei Andronescu în funcția de ministru al Educației, pentru un mandat de doi ani, fără a restabili în lege incompatibilitatea de care astăzi vorbește.

De precizat că Sorin Cîmpeanu este rector aflat la al treilea mandat (posibil datorită unei portițe legislative introduse chiar în mandatul de ministru al lui Pricopie și de care și rectorul SNSPA beneficiază, fiind de asemenea la al treilea mandat de rector) în fruntea Universității de Agronomie din București, din 2013 este președinte al Consiliului Național al Rectorilor (CNR) – mandat preluat de la Ecaterina Andronescu, a fost ministru al Educației în Guvernul Ponta în 2014-2015 – succendând-i la Minister lui Remus Pricopie, a fost premier interimar înaintea numirii lui Cioloș în fruntea executivului și a schimbat, până în prezent, 3 partide: a intrat în parlament în 2016 din partea ALDE, apoi a trecut la PRO România condus de Victor Ponta, iar de la începutul anului este membru PNL.

Comunicatul integral al SNSPA:

Un rector trebuie să se ocupe de universitate și nu de politică

Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a luat notă de declarațiile de ieri ale domnului Sorin Cîmpeanu, pe tema ocupării simultane de către acesta a mai multor funcții academice și politice, respectiv rector, președinte al Consiliului Național al Rectorilor (CNR), parlamentar și Președinte al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport din Camera Deputaților, aflându-se într-un vădit conflict de interese.

De altfel, nu este prima dată când SNSPA semnalează că influența politicului şi cumulul de putere pot duce la derapaje în luarea deciziilor și există riscul ca CNR să fie acuzat de jocuri politice. În data de 27 ianuarie 2018, profesorul Sorin Cîmpeanu decidea, în numele Consiliului Național al Rectorilor, să sprijine o poziție politică a PSD, condus la momentul respectiv de Liviu Dragnea.

De asemenea, SNSPA nu comentează afirmațiile inexacte prezentate de Sorin Cîmpeanu în spațiul public, la adresa universității sau a celor care au reprezentat de-a lungul timpului SNSPA în cadrul CNR. Dorim să păstram această discuție la nivelul argumentelor și nu al derizoriului.

În acest context, vă informăm că SNSPA va continua să facă toate demersurile legale pentru a clarifica problema politizării universităților și a CNR, care trebuie să rămână instituții independente și apolitice, conform legislației naționale și cutumelor internaționale.

În cazul în care un rector ajunge să ocupe o funcție politică, există instituția suspendării sau cea a demisiei, după caz, în termen de 15 zile de la asumarea oficială a poziției de demnitate publică. Aceasta NU este o opțiune, ci o obligație legală.

Un rector trebuie să se ocupe de universitate și nu de politică. În caz contrar, se ajunge la o încălcare a celor mai elementare norme etice și la alterarea funcțiilor și mandatului instituțiilor afectate de acest fenomen al ‘cumularzilor politici‘”.

Descarcă de aici, în format .PDF, comunicatul SNSPA
Informații de background

De precizat că Remus Pricopie a fost propus ca premier în urmă cu 3 luni de PSD și Pro România.

În urmă cu două zile, pe 20 mai 2020, partidul PRO România condus de Victor Ponta și PSD au depus moțiune simplă împotriva ministrului liberal Educației, Monica Anisie. Titlul documentului este ”Pas cu pas am ajuns în colaps educațional – PNL a creat România NeEducată”. Documentul a fost depus la Parlament de Victor Ponta, șeful Pro România.

Citește și:

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Asociația cercetătorilor Ad Astra cere un set de standarde minimale, pe domenii, care să fie aplicate de Consiliul de atestare a titlurilor universitare – CNATDCU – scrisoare deschisă

Asociația cercetătorilor români Ad Astra a transmis Ministerului Educației o scrisoare deschisă prin care cere “sprijinirea activității Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU)”, printr-un set…
Vezi articolul