Acuzații lansate de Pricopie împotriva lui Cîmpeanu, la 4 ani după ce liderul rectorilor a devenit și parlamentar: SNSPA ia în discuție întreruperea colaborării cu Consiliul Național al Rectorilor. Este inacceptabil ca președintele CNR să fie și parlamentar PNL

1.710 vizualizări
Sorin Cîmpeanu și Remus Pricopie – colaj / Foto: INQUAM Photos
SNSPA anunță că “va lua în discuție, în forurile de conducere”, întreruperea colaborării cu Consiliul Național al Rectorilor, “până când nu vor fi adoptate măsuri de depolitizare a acestei instituții”. Universitatea condusă de Remus Pricopie – propus ca premier în urmă cu 3 luni de PSD și Pro România – susține că “este absolut inacceptabil” ca actualul președinte al CNR, Sorin Cîmpeanu, “să reprezinte universitățile în dialogul social cu autoritățile guvernamentale / parlamentare și, simultan, să fie parlamentar PNL și Președinte al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport din Camera Deputaților, deci să legifereze”.

“Este un grav conflict de interese, tolerat politic timp de patru ani. Acesta este motivul pentru care SNSPA va lua în discuție, în forurile de conducere, întreruperea colaborării cu CNR, până când nu vor fi adoptate măsuri de depolitizare a acestei instituții”, se arată într-un comunicat remis Edupedu.ro.

Reacția lui Remus Pricopie vine la o zi după ce PRO România condus de Victor Ponta și PSD au depus moțiune simplă împotriva ministrului liberal Educației, Monica Anisie. Titlul documentului este ”Pas cu pas am ajuns în colaps educațional – PNL a creat România NeEducată”. Documentul a fost depus la Parlament de Victor Ponta, șeful Pro România.

Comunicatul integral al SNSPA:

SNSPA va lua în discuție, în forurile de conducere, întreruperea colaborării cu CNR, până când nu vor fi adoptate măsuri de depolitizare a acestei instituții

Președintele Consiliului Național al Rectorilor (CNR) trebuie să reprezinte vocea academică românească, fără nici cea mai mică bănuială că ar putea servi altor interese.

Conducerea Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) consideră că este absolut inacceptabil ca actualul Președinte al CNR, prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu, să reprezinte universitățile în dialogul social cu autoritățile guvernamentale / parlamentare și, simultan, să fie parlamentar PNL și Președinte al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport din Camera Deputaților, deci să legifereze. Este un grav conflict de interese, tolerat politic timp de patru ani. Acesta este motivul pentru care SNSPA va lua în discuție, în forurile de conducere, întreruperea colaborării cu CNR, până când nu vor fi adoptate măsuri de depolitizare a acestei instituții.

CNR ar trebui să revină la atribuțiile legale și statutare, nu să facă jocuri politice.”

Descarcă de aici, în format .PDF, comunicatul SNSPA

Informații de background

Sorin Cîmpeanu este deputat din 2016. Și-a început mandatul ca membru ALDE (Alianţa liberalilor şi democraţilor), partid condus de Călin Popescu Tăriceanu. În 2017, Cîmpeanu împreună cu Daniel Constantin ai demisionat din ALDE pentru a fonda partidul Pro Romania condus de Victor Ponta.

În decembrie 2019, Sorin Cîmpeanu și Daniel Constantin și-au anunțat demisiile din partidul condus de Victor Ponta. Cei doi intraseră în conflict cu Victor Ponta după ce, alături de mai mulți parlamentari ai partidului, au votat învestirea Guvernului Orban, în ciuda interdicției impuse de liderul partidului. Detalii pe G4Media.ro. În ianuarie 2020, Daniel Constantin și Sorin Cîmpeanu au fost primiți în PNL și au devenit membri în Biroul Executiv al partidului (Detalii aici).

În februarie 2020, Remus Pricopie a fost propunerea PSD și Pro România pentru postul de premier. Marcel Ciolacu a declarat, după moțiunea de cenzură, că “am avut o discuție cu Ponta și am decis să mergem împreună cu o nominalizare la Cotroceni în persoana lui Remus Pricopie. Este rectorul SNPA, un pro-european și pro-american convins. A fost ministru al Educației în guvernul Ponta și a fost un ministru foarte bun” (Detalii aici).

Amintim că Sorin Cîmpeanu i-a urmat lui Remus Pricopie la conducerea Ministerului Educației, ambii fiind miniștri în guvernele Ponta.

Remus Pricopie nu a intrat în niciun partid.

Atât Sorin Cîmpeanu, cât și Remus Pricopie sunt rectori aflați la al treilea mandat, speculând o portiță la limitarea la strict două mandate, portiță legislativă introdusă în timpul guvernării Ponta.

Citește și:

 


1 comment
  1. Desigur, ne dorim cu toții depolitizarea instituțiilor. Insa declarația domnului Pricopie este doar de fațadă , știm că este inregimentat politic și acum iata , este incă o voce roșie care trebuie să se audă , așa cum ne-au obișnuit. Să fim serioși, toleranța politică de care vorbește este dintotdeauna. La fel de bine , putea să fie altul, nu domnul Câmpeanu, in funcția de președinte al CNR. Probabil că dacă ar fi fost din zona roșie (PSD , ProRo, ALDE sau chiar UDMR) , nu ar fi fost nevoie de această declarație din partea domnului rector Pricopie . Lupta aceasta politică inclusiv intre figuri universitare, dau un semnal negativ societății, la toate nivelurile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Anatolie Topală, ministrul Educației din Republica Moldova: Accesul la infrastructură de cercetare din România și granturile comune sunt un sprijin enorm care adaugă valoare la ceea ce facem noi pentru a-i sprijini pe tineri să vină înspre știință

Anatolie Topală, ministrul Educației din Republica Moldova, a declarat la ceremonia de deschidere a Conferinței Smart Diaspora 2023 organizată la Timișoara, că „accesul la infrastructură de cercetare din România și…
Vezi articolul