Remus Pricopie: SNSPA nu se va asocia cu demersul Consiliului Național al Rectorilor, privind amputarea atribuțiilor Ministerului Educației în definirea politicilor publice în domeniul educației

3.236 de vizualizări
Remus Pricopie / Foto: Facebook.com
Școala Națională de Studii Politice și Administrative anunță că nu va organiza referendumul propus de Consiliul Național al Rectorilor, cu privire la procesul de acordare a titlurilor de doctor și a atestatelor de abilitare. “SNSPA nu se va asocia cu demersul Consiliului Național al Rectorilor, privind amputarea atribuțiilor MEC în definirea politicilor publice în domeniul educației”, declară rectorul Remus Pricopie, într-un comunicat remis Edupedu.ro.

Rectorul SNSPA acuză presiuni din partea președintelui CNR, Sorin Cîmpeanu, asupra ministrului Educației, Monica Anisie, după ce Ministerul Educației a finalizat selecția membrilor CNATDCU pentru mandatul 2020-2024. 

Reacția SNSPA vine după ce Consiliul Național al Rectorilor condus de liberalul Sorin Cîmpeanu a anunțat oficial că le propune universităților să organizeze două referendumuri, prin care să stabilească dacă elimină Ministerul din procesul de acordare a diplomelor de doctor și din abilitări.

Comunicatul integral al SNSPA:

“Rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus PRICOPIE: “SNSPA nu se va asocia cu demersul Consiliului Național al Rectorilor, privind amputarea atribuțiilor MEC în definirea politicilor publice în domeniul educației”

După consultarea Consiliului de Administrație al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), prof. univ. dr. Remus Pricopie, face următoarele precizări în legătură cu propunerea Consiliului National al Rectorilor (CNR) privind reorganizarea CNATDCU:

  1. Nu putem să nu observăm că poziția conducerii Consiliului National al Rectorilor (CNR) s-a schimbat în ultimele săptămâni, după ce Ministerul Educației și Cercetării a finalizat selecția membrilor CNATDCU pentru mandatul 2020-2024. Dacă inițial era apreciat rolul CNATDCU în asigurarea standardelor de calitate academică, acum același organism consultativ a devenit „o piedică” în calea autonomiei universitare;

 

  1. Inițiativa CNR, susținută în fapt de Președintele CNR, rectorul și – simultan – politicianul Sorin Cîmpeanu, de a organiza „dezbateri democratice” privind rolul și funcția CNATDCU în arhitectura academică românească și exprimarea opiniei (prin vot) a membrilor comunităților academice, poate fi interpretată ca o formă de presiune a CNR asupra MEC, respectiv a ministrului Educației, Monica Anisie, care a derulat un proces transparent și perfect legal pentru selecția cadrelor didactice și de cercetare, membre CNATDCU.

 

  1. Rolul președintelui CNR, prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu, este acela de a armoniza relația dintre universități și mediul politic, social și economic, nu de a crea presiuni și constrângeri sau conflicte, care pot oricând escalada, între factorii de decizie din sistemul de învățământ superior. Din păcate, și în acest ultim demers CNR, sesizăm mai mult interese sau orgolii personale, decât preocuparea pentru binele comunității academice;

 

  1. Având în vedere cele prezentate mai sus și în lipsa unei argumentări corespunzătoare, avansată în spațiul public, SNSPA nu se va asocia cu recenta propunere a conducerii CNR, respectiv aceea de a declanșa un mecanism amplu, la nivelul universităților, care are ca scop declarant amputarea atribuțiilor MEC în definirea politicilor publice în domeniul calității educației.”
Citește și:

 


3 comments
  1. Ce note a avut la studiile de licenta domnul Liviu Marin, component al comitetului de selectie pentru matematica? Vrem sa vedem foaia matricola!

  2. Adică ,,singura persoană care am organizat concursuri de director” va semna viitoarele Diplome de Doctor? E foarte ciudat că un profesor de calibrul d-lui Pricopie spune așa ceva. De fapt nu e ciudat, dar totuși…

  3. Conflictul dintre domnii Pricopie si Campeanu produce o analiza corectă la care d-na Ministru ar putea sa reflecteze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

ULTIMA ORĂ Finanțare de 25 milioane de lei pentru ca universitățile să înceapă verificarea integrală a tezelor de doctorat susținute din 1990 încoace – proiect de ordin / Regulile nu precizează clar ce se întâmplă cu plagiatele

O finanțare de peste 25 milioane de lei este prevăzută, pentru anul acesta, pentru ca universitățile să verifice integral tezele de doctorat susținute din 1990 încoace, potrivit unui proiect de…
Vezi articolul

EXCLUSIV Daniel David, rectorul UBB, după ce universitatea a cerut retragerea cărții publicate pe baza tezei de doctorat a ministrului Bode, “profund viciată” de plagiat: Am aceeași încredere în decizia Comisiei de etică pe care am avut-o și la prima sesizare / Școala doctorală este cea care trebuie să discute dacă Adrian Ivan mai poate conduce doctorate la UBB

Rectorul Universității Babeș-Bolyai a declarat pentru Edupedu.ro, la scurt timp după ce Comisia de etică a universității pe care o conduce a cerut oficial retragerea cărții publicate pe baza tezei…
Vezi articolul