Săptămâna viitoare va fi o întâlnire la Ministerul Finanțelor pentru a discuta propunerea de rectificare, a anunțat Ligia Deca, întrebată când se vor plăti stimulentele pentru profesori prevăzute în legea educației

Ligia Deca / Foto: gov.ro

„Am fost solicitați chiar săptămâna viitoare la o întâlnire la Ministerul Finanțelor pentru a discuta propunerea de rectificare”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, în contextul unei discuții legate de faptul că nu se pot încă aplica prevederi din legea învățământului preuniversitar privind stimulentele acordate profesorilor, deoarece nu există fonduri. „Am solicitat toate sumele necesare la rectificare”, a adăugat Ligia Deca, la TVR2, pe 17 octombrie.

Redăm discuția privind stimulentele pentru profesori și rectificarea bugetară

Ligia Deca: Ne dorim și ca tinerii profesori, profesorii debutanți să beneficieze de un sprijin suplimentar. Ei au nevoie de mentorat, au nevoie de însoțire, mai ales în primii ani de carieră. Avem nevoie de măsuri care să-i stimuleze să meargă și în zonele unde mai greu se întâmplă această opțiune, de a alege o școală, de exemplu, în mediul rural, unde știm că este nevoie de stimulente. 

Moderatoare: De când se vor plăti aceste stimulente? 

Ligia Deca: Avem o primă egală cu cinci salarii pentru cei care aleg mediul rural și rămân acolo o perioadă. În ceea ce privește acest stimulent, urmează ca el să fie pus în practică, avem nevoie de un nou buget care să permită această chestiune. 

Legile au intrat în vigoare în luna septembrie. Bugetul este făcut anul trecut, înainte ca legea să fie finalizată și adoptată de Parlament și apoi promulgată. Am solicitat toate sumele necesare la rectificare. 

Moderatoare: Când va fi această rectificare? 

Ligia Deca: N-aș putea să vă spun. Eu sper că în foarte scurt timp. 

Moderatoare: Se lucrează la inclusiv alocarea acestor fonduri pentru pentru a pune în practică? 

Ligia Deca: Da. Am fost solicitați chiar săptămâna viitoare la o întâlnire la Ministerul Finanțelor pentru a discuta propunerea de rectificare. 

Citește și:
Ministerul Educației solicită peste 9 miliarde de lei la rectificarea bugetară, adică o creștere cu 28% față de bugetul primit la începutul anului. Jumătate din bani sunt pentru salariile profesorilor și pentru bursele elevilor – surse
Ministerul Educației nu mai are bani de salarii și obține fonduri pe bază de memorandumuri, iar peste 1.400 de școli nu au primit nici acum banii din PNRAS pentru toate cheltuielile din 2022 / Rectificarea bugetară ar putea avea loc în noiembrie, spune purtătorul de cuvânt al Guvernului Ciolacu
Exit mobile version