Ministerul Educației solicită peste 9 miliarde de lei la rectificarea bugetară, adică o creștere cu 28% față de bugetul primit la începutul anului. Jumătate din bani sunt pentru salariile profesorilor și pentru bursele elevilor – surse

4.956 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos / George Călin
Ministerul Educației a solicitat peste 9,1 miliarde de lei la rectificarea bugetară, conform surselor Edupedu.ro. Față de cele 32,5 miliarde de lei primite la începutul anului de către Ministerul Educației prin Legea bugetului de stat pe 2023, ar înseamna o creștere cu 28%. Cei mai mulți bani, 3,8 miliarde, sunt solicitați pentru creșterile de salarii din Învățământ, obținute de profesori după greva generală din mai-iunie. Dacă ar fi acceptate solicitările, bugetul ministerului ar ajunge la 41,6 mld lei.

Ministerul Educației a primit pentru 2023 un buget de 2,1% din PIB, iar pentru capitolul Educație Guvernul a alocat 3,2% din PIB. Conform noii legi a învățământului, pentru anul 2024 Guvernul ar trebui să aloce minimum 15% din cheltuielile Bugetului General Consolidat, adică aproximativ 6% din PIB.

Suplimentarea fondurilor pentru PNRR cu 3 miliarde de euro mai este solicitată la rectificarea bugetară din august, de către Ministerul Educației, conform acelorași surse. Este vorba despre plăți pentru școli și universități care au aplicat pentru programele de reformă cu finanțare europeană. Conform informațiilor Edupedu.ro, există restanțe la școlile din programul PNRAS, de reducere a abandonului școlar. Instituțiile de învățământ nu au primit nici până acum banii pentru cheltuielile și investițiile făcute în 2022, iar promisiunea Ministerului Educației ar fi fost că vor obține acești bani la rectificarea bugetară din luna august.

Pentru măsurile cuprinse în noile legi ale Educației, care intră în vigoare în această toamnă, Ministerul Educației a solicitat Ministerului Finanțelor 2 miliarde de lei la rectificarea bugetară care va avea loc în această lună. Din acești bani aproape 1,67 miliarde de lei sunt pentru plata burselor elevilor. Elevii vor primi burse școlare între 300 și 3.000 de lei pe lună, din septembrie 2023, potrivit Legii Învățământului preuniversitar.

Pentru transportul elevilor la școală, pentru navetă, sunt solicitate 160 de milioane de lei fonduri suplimentare, la fel și pentru masa caldă – 195 milioane de lei – program care nu era bugetat până acum și pentru prima parte a anului școlar 2023-2024.


1 comment
  1. Ptiuu, și noi care am crezut-o pe madam Deca atunci când a spus că 2.1% din PIB e prea suficient pentru nevoile învățământului. /s

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

În România sunt doar 3 licee pentru elevi cu deficiențe de auz, de aceea Liceul Tehnologic Special „Beethoven” din Craiova va putea înscrie elevi în clasa a IX-a, deși niciun elev nu a promovat Bacalaureatul, transmite Ministerul Educației

În România funcționează doar 3 licee care școlarizează elevi cu deficiențe de auz, astfel că, pentru a nu îngrădi accesul la educație al acestor elevi, Liceul Tehnologic Special „Beethoven” din…
Vezi articolul

BAC 2020 Guvernul vrea restaurație completă la corectarea de la Bacalaureat: Ministerul propune ca lucrările elevilor să nu mai fi evaluate în alte județe, cum se făcea până acum pentru reducerea fraudelor – Surse

Ministerul Educației vrea să elimine corectarea încrucișată între județe a lucrărilor de la Bacalaureat 2020. Procedura de la BAC, din 2015 până acum, a fost de trimitere a tezelor la…
Vezi articolul

Explicațiile Inspectoratului din Iași pentru ghidul care prezintă legăturile culorilor cu paranormalul și cu eliminarea “toxinelor emoționale” și a celor din colon: informații “scoase din context”, importante pentru educația copiilor cu nevoi speciale

Inspectoratul Școlar Județean Iași a reacționat la articolul publicat miercuri de Edupedu.ro, ce prezenta un “ghid de bune practici” publicat sub egida instituției, în care erau prezentate exemple de promovare…
Vezi articolul