Săptămâna viitoare va fi o întâlnire la Ministerul Finanțelor pentru a discuta propunerea de rectificare, a anunțat Ligia Deca, întrebată când se vor plăti stimulentele pentru profesori prevăzute în legea educației

2.672 de vizualizări
Ligia Deca / Foto: gov.ro
„Am fost solicitați chiar săptămâna viitoare la o întâlnire la Ministerul Finanțelor pentru a discuta propunerea de rectificare”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, în contextul unei discuții legate de faptul că nu se pot încă aplica prevederi din legea învățământului preuniversitar privind stimulentele acordate profesorilor, deoarece nu există fonduri. „Am solicitat toate sumele necesare la rectificare”, a adăugat Ligia Deca, la TVR2, pe 17 octombrie.
  • Rectificarea bugetară ar putea avea loc în noiembrie, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului Ciolacu, pe 28 septembrie. În aceeași zi, Ministerul Educației a primit, printr-un memorandum, încă 2,6 miliarde de lei credite bugetare pentru a putea plăti salariile profesorilor și angajaților din școli și universități, pentru că instituția nu mai are suficienți bani pentru a asigura finanțarea acestor cheltuieli.

Redăm discuția privind stimulentele pentru profesori și rectificarea bugetară

Ligia Deca: Ne dorim și ca tinerii profesori, profesorii debutanți să beneficieze de un sprijin suplimentar. Ei au nevoie de mentorat, au nevoie de însoțire, mai ales în primii ani de carieră. Avem nevoie de măsuri care să-i stimuleze să meargă și în zonele unde mai greu se întâmplă această opțiune, de a alege o școală, de exemplu, în mediul rural, unde știm că este nevoie de stimulente. 

Moderatoare: De când se vor plăti aceste stimulente? 

Ligia Deca: Avem o primă egală cu cinci salarii pentru cei care aleg mediul rural și rămân acolo o perioadă. În ceea ce privește acest stimulent, urmează ca el să fie pus în practică, avem nevoie de un nou buget care să permită această chestiune. 

Legile au intrat în vigoare în luna septembrie. Bugetul este făcut anul trecut, înainte ca legea să fie finalizată și adoptată de Parlament și apoi promulgată. Am solicitat toate sumele necesare la rectificare. 

Moderatoare: Când va fi această rectificare? 

Ligia Deca: N-aș putea să vă spun. Eu sper că în foarte scurt timp. 

Moderatoare: Se lucrează la inclusiv alocarea acestor fonduri pentru pentru a pune în practică? 

Ligia Deca: Da. Am fost solicitați chiar săptămâna viitoare la o întâlnire la Ministerul Finanțelor pentru a discuta propunerea de rectificare. 

Citește și:
Ministerul Educației solicită peste 9 miliarde de lei la rectificarea bugetară, adică o creștere cu 28% față de bugetul primit la începutul anului. Jumătate din bani sunt pentru salariile profesorilor și pentru bursele elevilor – surse
Ministerul Educației nu mai are bani de salarii și obține fonduri pe bază de memorandumuri, iar peste 1.400 de școli nu au primit nici acum banii din PNRAS pentru toate cheltuielile din 2022 / Rectificarea bugetară ar putea avea loc în noiembrie, spune purtătorul de cuvânt al Guvernului Ciolacu

2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Examenul de admitere la colegiile naționale să poată fi dat și cu subiecte realizate din afara acestora, procentul maxim de admitere să fie coborât de la 90% la 75%, limba română să fie probă separată la Bacalaureat – printre propunerile Alianței Colegiilor Centenare pe tema proiectului de Lege a Învățământului Preuniversitar

Proiectul legii învățământului preuniversitar să păstreze prevederea privind admiterea la Colegiile Naționale, dar să stipuleze că aceasta poate fi organizată și la nivelul consorțiilor școlare sau al unor asocieri în…
Vezi articolul

Ministrul Sănătății: Vom permite pentru clasele primare măști textile și vom obliga portul măștilor de uz medical la clasele gimnaziale și liceale / Secretar de stat în Ministerul Educației: Vom vedea dacă mergem pe măști medicale pentru toți elevii de gimnaziu și liceu, sau rămâne în continuare și posibilitatea folosirii măștilor textile

Vom permite pentru clasele primare atât măști textile, cât și măști medicale, a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, la Digi24. Aceasta a mai spus că purtarea măștilor medicale va fi…
Vezi articolul

VIDEO Progresul elevului va fi criteriu de evaluare pentru profesori – Bogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educației: Nu putem ține un copil în școală 12 ani, 13 ani, timp în care să-i impunem reguli și apoi să ne așteptăm să fie capabil să ia decizii pentru el

Progresul elevului va fi criteriu de evaluare pentru profesori, spune Bogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educației, într-un interviu pentru Edupedu.ro, în marja publicării în dezbatere a proiectelor legilor…
Vezi articolul