Se modifică schimbarea. Ministrul Ligia Deca susține că elevii de clasa a IX-a vor avea bursele de merit calculate pe baza mediei de admitere, nu a celei generale din clasa a VIII-a, cum scria în draftul ordinului de ministru

Foto: Ilona Andrei - G4Media

O schimbare în draftul ordinului de ministru privind metodologia de acordare a burselor școlare a fost anunțată pe Facebook, de ministrul Ligia Deca, printr-un comentariu, fără explicații. Ea susține doar că rămâne neschimbat criteriul de acordare a burselor pentru elevii de clasa a IX-a, și anume media de admitere la liceu. Însă, în draftul privind metodologia de acordare a burselor în anul școlar 2023-2024, consultat de Edupedu.ro, se preciza că elevii care încep în câteva zile clasa a IX-a vor primi burse de merit, pe baza mediei generale din anul școlar trecut, când urmau clasa a VIII-a.

Ministrul Educației a anunțat o schimbare în draftul ordinului de ministru privind acordarea burselor pentru elevii de clasa a IX-a. Anunțul l-a făcut într-un comentariu pe Facebook, precizând că “se ia în considerare cu media de la examenul de admitere pentru clasa a IX-a”.

Reacția ministrei vine după ce Edupedu.ro a scris însă că noul draft al ordinului de ministru privind metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2023-2024 anunța o modificare pentru elevii de clasa a IX-a: se iau în calcul mediile generale anuale.

Iată ce prevede proiectul de ordin obținut de Edupedu.ro:

(1) Bursele de merit se acordă pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu şi liceu dintr-o unitate de învăţământ preuniversitar, după cum urmează:

a) 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu şi liceu dintr-o unitate de învăţământ preuniversitar, inclusiv elevii din clasa a IX-a și mai puțin clasa a V-a, în ordinea descrescătoare a mediilor generale anuale; în situaţia în care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinşi toți elevii cu medii generale anuale mai mari sau egale cu 9,50 atunci lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde şi pe aceştia”.

Cum se acordau bursele de merit în clasa a IX-a în septembrie 2022

În anul școlar precedent, în timp ce elevii din clasele VI-VIII și X-XII primeau bursele de merit dacă aveau peste 9,50 media generală anuală în anul școlar trecut dinainte, elevii de clasa a IX-a au primit bursa de merit, conform regulilor de atunci, pe baza mediei de admitere la liceu.

Exit mobile version