Sorin Cîmpeanu, rector la al treilea mandat, despre posibilitatea de a fi rector pe viață: Doar președintele statului are o limitare a numărului de mandate, prin Constituție

Sorin Cîmpeanu / Foto: Facebook.com

“Niciun rector nu este ales pe viață”, susține Sorin Cîmpeanu, rector aflat la al treilea mandat în fruntea Universității de Agronomie din București și deputat PNL, la o zi după ce Senatul a eliminat din Legea educației orice limitare a numărului de mandate pe care o persoană le poate deține în funcția de rector universitar. “Alegerile sunt obligatorii la 4 ani” și “una e să poți candida și alta” să fii ales, spune Cîmpeanu, într-o intervenție la Digi 24.

“Doar președintele statului are o limitare a numărului de mandate, prin Constituție”, a declarat președintele Consiliului Național al Rectorilor, într-o pledoarie pentru măsura eliminării unui număr limitat de mandate de rector.

“E nevoie de profesioniști care să fie experți” în managementul cercetării, patrimoniului, aspectelor juridice. “Există oare vreo școală de rectori sau de decani?“, a continuat Cîmpeanu, care a adăugat că “lucrurile astea, dacă cineva crede că se învață peste noapte, cred că se înșală“.

Președintele Consiliului Național al Rectorilor a declarat că “nu pretinde nimeni că acum este momentul oportun pentru a răspunde unor probleme sistemice. (…) Cred că trebuie să avem totuși încredere în fiecare comunitate academică, care are rolul de a alege cine o conduce. Avem multiple cazuri de rectori care puteau candida, care chiar au candidat și nu au mai fost aleși de comunitățile respective”.

Informații de background

Rectorii ar putea să-și păstreze mandatul pe viață, potrivit unor modificări aduse Legii Educației și aprobate miercuri, 21 octombrie, de Senat în calitate de for decisiv. Mai exact, un amendament propus de deputatul PSD Tit-Liviu Brăiloiu la un proiect de lege cu modificări în domeniul învățământul militar prevede pentru toate universitățile că „durata mandatului de rector este de 4 ani. Mandatul poate fi reînnoit”.

Legea urmează să ajungă la Cotroceni pentru promulgare, însă poate fi întoarsă înapoi în Parlament de către președintele Klaus Iohannis.

Amintim că Legea Educației Miclea-Funeriu a limitat în 2011 la strict 2 numărul maxim de mandate pe care îl putea avea o persoană în fruntea unei universități. Guvernul Ponta a modificat însă în 2014 legea, pentru a le da posibilitatea rectorilor care se suspendă din mandatul de rector să candideze și pentru un al treilea mandat. Acum, rectorii nu vor mai trebui nici măcar să se suspende, pentru a putea candida din nou.

În prezent, rectorii aflați deja la al treilea mandat sunt:

Senatorul USR Vlad Alexandrescu a atras atenția pe Facebook asupra proiectului de lege modificat pe ultima sută de metri și i-a solicitat președintelui Iohannis să îl întoarcă înapoi la Parlament.

„PSD, PNL și UDMR au votat “Pentru” la rectorii pe viață! Discutăm zilele acestea despre funcții “pe viață” – ideea însăși e absurdă! Tocmai a trecut astăzi în Plenul Senatului o modificare la Legea Educației, prin care mandatele rectorilor NU mai sunt limitate la două!Baronii universitari înfrățiți dincolo de partidele politice profită de contextul electoral și de perioada de final de legislatură parlamentară în care se negociază funcții și locuri în viitoarea legislatură. Senatul este camera decizională pe acest proiect, PLX 306/2020, iar semnele că “se pregătește ceva” au venit încă din luna iulie, așa cum anunțam aici. Actuala configurație parlamentară este perimată și are nevoie de o schimbare radicală, iar apariția de amendamente pe ultima sută de metri, înainte că opinia publică să fie măcar consultată, este o practică care trebuie să dispară.Îi solicit președintelui Iohannis să nu promulge această lege, care conține o modificare toxică pentru democrația universitară, și s-o întoarcă la Parlament”, a scris Vlad Alexandrescu pe Facebook.

Și rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a reacționat miercuri cu privire la noua lege. „Eu cred că ocuparea oricărei funcţii trebuie să fie limitată la un număr clar de mandate, stabilit de lege, iar situaţia întreruperii/ suspendării mandatului – aici trebuie să analizăm cu mai multă atenţie – trebuie să fie şi ea transparentă, supusă legii şi interesului public, nu speculată în interes personal”, a scris Pricopie pe blogul său de pe adevărul.ro.

De remarcat că tocmai în timpul mandatul de ministru al Educației al lui Remus Pricopie, deținut alături de Mihnea Costoiu ca ministru al Cercetării, a fost introdusă în lege prevederea care a permis un al treilea mandat pentru rectori, dacă cele două mandate prevăzute în legea inițială nu erau pline.

Citește și:
BREAKING Rectorii vor putea fi veșnic la șefia universităților, după ce numărul limitat de mandate a fost eliminat printr-un amendament votat de Senat în calitate de cameră decizională
Rectoriada III. Cine sunt rectorii care vizează al treilea mandat, politicienii care conduc universități și cazul aparte al Politehnicii, unde alegerile au loc cu 6 luni înainte de expirarea mandatului
Exit mobile version