Sorin Cîmpeanu, rector la al treilea mandat, despre posibilitatea de a fi rector pe viață: Doar președintele statului are o limitare a numărului de mandate, prin Constituție

1.700 de vizualizări
Sorin Cîmpeanu / Foto: Facebook.com
“Niciun rector nu este ales pe viață”, susține Sorin Cîmpeanu, rector aflat la al treilea mandat în fruntea Universității de Agronomie din București și deputat PNL, la o zi după ce Senatul a eliminat din Legea educației orice limitare a numărului de mandate pe care o persoană le poate deține în funcția de rector universitar. “Alegerile sunt obligatorii la 4 ani” și “una e să poți candida și alta” să fii ales, spune Cîmpeanu, într-o intervenție la Digi 24.

“Doar președintele statului are o limitare a numărului de mandate, prin Constituție”, a declarat președintele Consiliului Național al Rectorilor, într-o pledoarie pentru măsura eliminării unui număr limitat de mandate de rector.

“E nevoie de profesioniști care să fie experți” în managementul cercetării, patrimoniului, aspectelor juridice. “Există oare vreo școală de rectori sau de decani?“, a continuat Cîmpeanu, care a adăugat că “lucrurile astea, dacă cineva crede că se învață peste noapte, cred că se înșală“.

Președintele Consiliului Național al Rectorilor a declarat că “nu pretinde nimeni că acum este momentul oportun pentru a răspunde unor probleme sistemice. (…) Cred că trebuie să avem totuși încredere în fiecare comunitate academică, care are rolul de a alege cine o conduce. Avem multiple cazuri de rectori care puteau candida, care chiar au candidat și nu au mai fost aleși de comunitățile respective”.

Informații de background

Rectorii ar putea să-și păstreze mandatul pe viață, potrivit unor modificări aduse Legii Educației și aprobate miercuri, 21 octombrie, de Senat în calitate de for decisiv. Mai exact, un amendament propus de deputatul PSD Tit-Liviu Brăiloiu la un proiect de lege cu modificări în domeniul învățământul militar prevede pentru toate universitățile că „durata mandatului de rector este de 4 ani. Mandatul poate fi reînnoit”.

Legea urmează să ajungă la Cotroceni pentru promulgare, însă poate fi întoarsă înapoi în Parlament de către președintele Klaus Iohannis.

Amintim că Legea Educației Miclea-Funeriu a limitat în 2011 la strict 2 numărul maxim de mandate pe care îl putea avea o persoană în fruntea unei universități. Guvernul Ponta a modificat însă în 2014 legea, pentru a le da posibilitatea rectorilor care se suspendă din mandatul de rector să candideze și pentru un al treilea mandat. Acum, rectorii nu vor mai trebui nici măcar să se suspende, pentru a putea candida din nou.

În prezent, rectorii aflați deja la al treilea mandat sunt:
  • Sorin Cîmpeanu – rectorul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, fost ministru al Educației în guvernul Ponta, președinte al Consiliului Național al Rectorilor, astăzi deputat PNL;
  • Mihnea Costoiu – rectorul Universității Politehnica din București, fost ministru al Învățământului Superior în guvernul Ponta, în mandatul căruia Executivul a schimbat legea educației permițând cel de-al treilea mandat, senator PSD;
  • Marilen Pirtea – rectorul Universității de Vest din Timișoara, deputat PNL;
  • Remus Pricopie – rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), fost ministru al Educației în guvernul Ponta.
  • Ioan Abrudan – rectorul Universității Transilvania din Brașov;
  • Valentin Popa – rector al Universității Ștefan cel Mare din Suceava, fost ministru al Educației în Guvernul Dăncilă;
  • Daniel Breaz – rectorul Universității “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, ministrul PSD al Culturii în prezent, fost ministru interimar al Educației, senator PSD până în septembrie 2020 când a demisionat din partid;
  • Leonard Azamfirei – rectorul Universității de Medicină și Farmacie de la Târgu Mureș. În cazul său, cel de-al treilea mandat este de fapt primul în fruntea Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș (UMFST), creată prin fuziunea Universității de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș cu Universitatea Petru Maior din Târgu Mureș, în 2018;
  • Ramona Lile – rectorul Universității Aurel Vlaicu din Arad, sancționată pentru plagiat și fostă secretară a universității pe care acum o conduce, potrivit Revista 22.

Senatorul USR Vlad Alexandrescu a atras atenția pe Facebook asupra proiectului de lege modificat pe ultima sută de metri și i-a solicitat președintelui Iohannis să îl întoarcă înapoi la Parlament.

„PSD, PNL și UDMR au votat “Pentru” la rectorii pe viață! Discutăm zilele acestea despre funcții “pe viață” – ideea însăși e absurdă! Tocmai a trecut astăzi în Plenul Senatului o modificare la Legea Educației, prin care mandatele rectorilor NU mai sunt limitate la două!Baronii universitari înfrățiți dincolo de partidele politice profită de contextul electoral și de perioada de final de legislatură parlamentară în care se negociază funcții și locuri în viitoarea legislatură. Senatul este camera decizională pe acest proiect, PLX 306/2020, iar semnele că “se pregătește ceva” au venit încă din luna iulie, așa cum anunțam aici. Actuala configurație parlamentară este perimată și are nevoie de o schimbare radicală, iar apariția de amendamente pe ultima sută de metri, înainte că opinia publică să fie măcar consultată, este o practică care trebuie să dispară.Îi solicit președintelui Iohannis să nu promulge această lege, care conține o modificare toxică pentru democrația universitară, și s-o întoarcă la Parlament”, a scris Vlad Alexandrescu pe Facebook.

Și rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a reacționat miercuri cu privire la noua lege. „Eu cred că ocuparea oricărei funcţii trebuie să fie limitată la un număr clar de mandate, stabilit de lege, iar situaţia întreruperii/ suspendării mandatului – aici trebuie să analizăm cu mai multă atenţie – trebuie să fie şi ea transparentă, supusă legii şi interesului public, nu speculată în interes personal”, a scris Pricopie pe blogul său de pe adevărul.ro.

De remarcat că tocmai în timpul mandatul de ministru al Educației al lui Remus Pricopie, deținut alături de Mihnea Costoiu ca ministru al Cercetării, a fost introdusă în lege prevederea care a permis un al treilea mandat pentru rectori, dacă cele două mandate prevăzute în legea inițială nu erau pline.

Citește și:
BREAKING Rectorii vor putea fi veșnic la șefia universităților, după ce numărul limitat de mandate a fost eliminat printr-un amendament votat de Senat în calitate de cameră decizională
Rectoriada III. Cine sunt rectorii care vizează al treilea mandat, politicienii care conduc universități și cazul aparte al Politehnicii, unde alegerile au loc cu 6 luni înainte de expirarea mandatului

3 comments
  1. Să nu îl uitam și pe rectorul Universității naționale de arte București aflat la cârma Universității la al 3 lea mandat !!!!!

  2. Ce tupeu incredibil la acest Campeanu !
    Spune ca “nu exista scoala de Rectori sau Decani”, deci sa-i tinem pe viata lipiti de scaune fiindca au “experiență”.
    Dar cand a fost ales PRIMA DATA, ce scoala de rectori si ce experiență de RECTOR avea?!!!!
    Daca Iohannis nu ia atitudine, isi pierde si ultima bruma de respect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Câte 500 de euro pe semestru pentru fiecare profesor care urmează cursuri de conversie profesională într-o universitate, acordați de Ministerul Educației prin proiectul ROSE – adresa trimisă rectorilor din țară și condițiile pentru universități

Profesorii care doresc să participe la programe de conversie profesională în universități pot primi câte 500 de euro pe semestru de studii și, astfel, până la 1.500 sau 2.000 de…
Vezi articolul

DOCUMENT Examen clinic general și psihiatric, obligatorii pentru personalul care predă și cel auxiliar din universități / Modelul de certificat medical pe care trebuie să îl obțină anual – proiect

Personalul didactic de predare și didactic auxiliar din învățământul superior este obligat să obțină un Aviz medical în urma unui control medical individual (examen clinic general și psihiatric), care se…
Vezi articolul

Universitatea de Vest din Timișoara: Profesorul și criticul literar Mircea Mihăieș a fost laureatul Premiului „Titu Maiorescu”, iar conferențiara universitară Adina Chirilă a primit Premiul „Timotei Cipariu“. Premiile sunt acordate de Academia Română

Academia Română a decernat astăzi premiile anuale, recompensând astfel lucrări publicate în cursul anului 2021. Profesorul universitar și criticul literar Mircea Mihăieș a fost laureatul Premiului „Titu Maiorescu”, iar conferențiara…
Vezi articolul

Premierul Ciucă i-a cerut lui Burduja să debirocratizeze în 3 luni granturile pentru cercetare și să propună 5 domenii prioritare pe științe, care să fie finanțate de Guvern: Cercetătorii trebuie să stea în laboratoare, nu să piardă timpul cu hârtii / Unde am fi fost azi dacă acum 10-15 ani am fi finanțat AI și vehiculele electrice?

Premierul Nicolae Ciucă i-a cerut public lui Sebastian Burduja, ministrul cercetării, ca în 3 luni să debirocratizeze gestionarea granturilor pentru cercetare și să propună cinci domenii prioritare în științe, „domenii…
Vezi articolul