Universitatea de Vest din Timișoara: Profesorul și criticul literar Mircea Mihăieș a fost laureatul Premiului „Titu Maiorescu”, iar conferențiara universitară Adina Chirilă a primit Premiul „Timotei Cipariu“. Premiile sunt acordate de Academia Română

1.516 vizualizări
Mircea Mihăieș și Adina Chirilă / Foto: Universitatea de Vest din Timișoara
Academia Română a decernat astăzi premiile anuale, recompensând astfel lucrări publicate în cursul anului 2021. Profesorul universitar și criticul literar Mircea Mihăieș a fost laureatul Premiului „Titu Maiorescu”, iar conferențiara universitară Adina Chirilă a fost laureată cu Premiul „Timotei Cipariu“, potrivit unui comunicat al Universității de Vest din Timișoara.

Considerat îndeobște cel mai important dintre premiile acordate anual de Academia Română, premiul poartă numele lui Titul Maiorescu, unul dintre întemeietorii culturii și civilizației române moderne, și i-a fost acordat profesorului universitar de la Universitatea de Vest din Timișoara, Mircea Mihăieș, pentru volumul Finnegans Wake, 628. Romanul întunericului (Editura Polirom), conform sursei citate.

Potrivit informării, „Finnegans Wake, 628. Romanul întunericului este un studiu critic de peste 900 de pagini care explorează, într-o proză experimentală de maximă dificultate, subteranele minții omenești, într-o încercare de a reconstitui, urmând modelul lui Giambattista Vico din Scienza nuova, istoria umanității începând cu timpurile pre-biblice până în contemporaneitatea jumătății de secol XX.

Mircea Mihăieș este autorul a peste douăzeci de volume de critică, istorie literară și eseu, dintre care menționăm: De veghe în oglindă (1989), Cartea eșecurilor. Eseu despre rescriere (1990), Cărțile crude. Jurnalul intim și sinuciderea (1995), Victorian Fiction (1998), Atlanticul imaginar (2002), Viața, cântecele și patimile lui Leonard Cohen (2005), Metafizica detectivului Marlowe (2008), Despre doliu (2009), Ultimul Judt (2011), Ce rămâne. William Faulkner și misterele ținutului Yoknapatawpha ( 2012), Istoria lui Corto Maltese, pirat, anarhist și visător (2014). Acestora li se adaugă cele trei exegeze joyceene. Împreună cu Mircea Nedelciu și Adriana Babeți este coautorul romanului de mare success, Femeia în roșu (1990), ecranizat și transpus în variantă pentru scenă. A publicat, de asemenea, șase volume de analize ale vieții publice din România împreună cu profesorul Vladimir Tismăneanu de la Universitatea din Maryland.”

Pe lângă alte distincții și premii importante (între care Meritul cultural în grad de cavaler, decernat de Președinția României), Mircea Mihăieș a primit de nouă ori premiul Uniunii Scriitorilor din România.

Criticul și universitarul Mircea Mihăieș este un strălucit ambasador cultural al Universității de Vest din Timișoara, dar și al comunității timișorene, binecunoscut în spațiul literar național și internațional. Acordarea acestui premiu de prestanță academică intelectualului și mentorului cultural Mircea Mihăieș este o recunoaștere luminoasă pe care forul Academiei Române a aduce operei acestuia, înscrisă valorilor umaniste universale. Din partea comunității academice din UVT, sunt onorat să-i transmit maestrului Mircea Mihăieș felicitări și gânduri de recunoștință!”, a declarat rectorul Universității de Vest, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Consilierul prezidențial Ligia Deca contestă testarea doar scrisă a copiilor, în general, și sugerează și testarea, pe viitor, a modului în care ei învață din reprezentări grafice și clipuri video: Impresia mea este că din ce în ce mai mulți copii folosesc mediile sociale pentru învățare, inclusiv YouTube sau alte platforme și că știm prea puține despre modul în care învață copiii noștri

„Impresia mea este că din ce în ce mai mulți copii folosesc mediile sociale pentru învățare, inclusiv YouTube sau alte platforme și că știm prea puțin despre modul în care…
Vezi articolul

Cel puțin un consilier școlar la 200 de elevi, fără normă didactică, sistem de raportare anonimă a cazurilor de abuz și bullying și programe pentru sănătatea mintală, printre solicitările elevilor către Ministerul Educației, Guvern și Ministerul Familiei

Adolescenții prezenți la „Forumul Copiilor: Sănătatea mintală, o prioritate” cer autorităților cel puțin un consilier școlar fără normă didactică la 200 de elevi, programe pentru sănătatea mintală, sistem de raportare…
Vezi articolul
Foto: Pexels/ Cottonbro

REPORTAJ Cei care nu mai pleacă. “În urmă cu câteva săptămâni ne-ar fi luat mințile orice nimic. Întârzierea unui Bolt la comandă, mâncarea rece dintr-un restaurant, un nasture rupt la palton sau frigul de afară. (…) Acum nu mai avem nimic. Nici țară, nici casă, nici familie”

Peste 500.000 de refugiați au intrat în România de la începutul războiului, majoritatea femei și copii. Cei mai mulți în tranzit. Alungați de război, cu câte o valiză și câteva…
Vezi articolul