Sorin Cîmpeanu se contrazice și îi acuză de politicianism pe cei care critică eliminarea burselor sociale de 200 de lei pentru liceenii din sate care învață în altă localitate, pe care tot ministrul le-a introdus la începutul anului / Atunci prezenta cu aplomb faptul că bursa nu este condiționată de venit / Niciun cuvânt despre cum 180.000 de elevi de clasa a V-a nu mai pot primi burse de merit

Foto: Octav Ganea / INQUAM Photos

Ministrul Educației nu mai este de acord cu el însuși și cu măsura propusă în urmă cu 9 luni, când a introdus bursele sociale și pentru liceenii din mediul rural care învață în alte localități decât cele în care stau. Sorin Cîmpeanu îi critică acum, într-o postare pe Facebook, pe cei care-i reproșează că a eliminat bursele sociale respective, fără să anunțe și să justifice măsura. Îi numește pe critici „reprezentanții politicianismului”.

Pe 31 ianuarie 2022 Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, anunța cu emfază că „elevii din mediul rural, şcolarizaţi într-o altă localitate decât cea de domiciliu, beneficiază, de asemenea, de bursă socială. În același timp, pentru aceștia, acordarea bursei nu este condiţionată de limite de venit”.

Comunicatul dat atunci de Ministerul Educației, semnat de Sorin Cîmpeanu, a fost apoi prezentat într-o cascadă de intervenții televizate, specifică strategiei de comunicare a ministrului de la acel moment. Acesta introdusese în ordinul de modificare a criteriile pentru acordarea burselor, 3.073/2022, articolul 14, alineatul 1, litera c) cu prevederea: „c) elevii din mediul rural, care sunt școlarizați într-o altă localitate, întrucât nu au posibilitatea să studieze într-o unitate de învățământ din localitatea de domiciliu, acordarea burselor nefiind condiționată de un venit net lunar al familiei”.

Ministrul Cîmpeanu mai spunea în acel moment că „obiectivul permanent al Ministerului Educației este încurajarea, motivarea elevilor pentru învățare, dar și susținerea materială a elevilor din categoriile vulnerabile”.

Potrivit Raportului privind starea învățământului preuniversitar, publicat anual de Ministerul Educației, instituția condusă de Sorin Cîmpeanu, rata abandonului școlar la liceu în anul școlar 2019-2020 a fost de 1,9%, adică au abandonat școala în acel an, 11,660 de elevi de liceu.

Potrivit unei analize a Băncii Mondiale din februarie 2018, în fiecare liceu din cele 1.851 cercetate, existau în medie 163 de elevi și 10 cadre didactice care făceau naveta.

Conform rezultatelor raportului instituției internaționale, numărul de elevi și copii care fac naveta crește de la nivelul preșcolar către liceu. Concret, dacă la grădiniță sunt peste 7.500 de copii „navetiști”, la liceu numărul elevilor „navetiști” ajunge la 301.714 doar în școlile analizate.

Fără să aducă public nicio justificare, fără să anunțe dinainte și fără să explice măsura în vreun fel, ministrul Sorin Cîmpeanu a emis ordinul nr. 5.379 din 7 septembrie 2022, prin care elimină liceenii din categoriile de elevi care primeau această bursă socială de 200 de lei pe lună, dacă învățau în localități diferite decât cele de domiciliu, fiindcă în localitățile lor nu există licee. Măsura a avut o „continuitate” de doar 5 luni.

Explicația ministrului vine abia pe 10 septembrie 2022, la trei zile după semnarea ordinului și trimiterea actului normativ tuturor inspectoratelor școlare, ordin care nu a apărut încă în Monitorul Oficial și care a fost obținut și publicat de Edupedu.ro pe 7 septembrie.

„Reprezentanții politicianismului care solicita sa primească burse sociale și toți elevii proveniți din familii cu venituri mari sau foarte mari, doar pentru ca locuind in proximitatea marilor orașe învață in licee din București, Cluj, Iasi, Timișoara sau Sibiu, solicita ca elevii aflați cu adevărat in dificultate sa aibă un sprijin material puternic diminuat! Iar cu acest lucru Ministerul Educatiei NU poate fi de acord!”, scrie pe Facebook Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Sorin Cîmpeanu asimilează, astfel, elevii din familii bogate, tuturor elevilor care locuiesc în rural și merg la licee din alte localități pentru că în localitățile lor nu există licee. Asta deși nu există nicio corelație între venitul familiilor și beneficiarii acestor burse, ordinul de la începutul anului scriind clar că bursa se acordă indiferent de venit.

Reamintim că tot prin acest ordin nici elevii de clasa a V-a nu mai primesc deloc burse de merit, iar în postarea de pe Facebook, de sâmbătă, ministrul Sorin Cîmpeanu nu spune nicio vorbă despre acest lucru, considerat discriminatoriu de Consiliul Național al Elevilor.

Exit mobile version