SURSE Universitățile și casele corpului didactic vor fi incluse în următoarele două săptămâni pe lista serviciilor de cursuri și formare eligibile pentru achiziții cu prima de carieră didactică sau profesională

Foto: © Kasto80 | Dreamstime.com

La aproape două săptămâni de la emiterea primelor carduri de carieră didactică și mai multe controverse legate de oferta de magazine și comercianți pentru prima didactică, urmează să fie incluse pe listă și o marte dintre universitățile care vor semna parteneriate cu compania emițătoare de carduri, conform surselor Edupedu.ro. Procesul ar urma să dureze încă 1-2 săptămâni, conform informațiilor noastre. În plus, Ministerul Educației a transmis și caselor corpului didactic instrucțiuni pentru înrolarea pe listă cu formări și cursuri disponibile, conform surselor.

Încă din 31 octombrie Ministerul Educației transmitea că profesorii pot utiliza prima de carieră didactică pentru plata studiilor universitare de licență, master, doctorat, dar până la acest moment nicio universitate sau instituție de studii superioare nu apare pe lista „partenerilor” care acceptă plata cu cardurile de primă didactică.

În momentul înrolării universităților în acest sistem, toată oferta educațională a acestora poate fi eligibilă pentru achiziție pe baza primei de carieră didactică, potrivit surselor citate.

Momentan, pe lista actualizată a magazinelor, în deja a doua săptămână de la lansare, apar, printre altele, farmacii, hoteluri, agenții de turism, bijuterii, magazine de produse cosmetice și doar 15 furnizori de cursuri, toți privați.

Reamintim prima pentru profesori „are drept scop susținerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale și obținerea de performanțe școlare”, potrivit ordonanței de urgență nr. 58 din 12 iunie 2023.

Programul de prime didactice a debutat în octombrie 2023 și durează 4 ani, în fiecare lună octombrie profesorii trebuie să primească 1.500 de lei pe cardurile primite.

Ce sunt primele de carieră didactică

Prima de carieră didactică „are drept scop susținerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale și obținerea de performanțe școlare/universitare în procesul educațional.”

Art. 3 – „(3) Prima de carieră didactică are o valoare nominală de 1.500 lei net care se decontează din fonduri externe nerambursabile pentru următoarele categorii principale de cheltuieli:

a) cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

b) cheltuieli pentru echipamente IT;

c) cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

d) un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.

(4) Prima de carieră didactică se acordă într-o singură tranșă, respectiv în luna octombrie 2023 și va putea fi utilizată în anul școlar 2023—2024.

Profesorii vor fi responsabili pentru cumpărăturile făcute cu cardul de primă didactică, iar banii cheltuiți pe lucruri sau servicii care nu au legătură cu activitatea didactică vor trebui returnați, ar fi stabilit reprezentanții ministerelor și sindicatelor. Conform unei informări care a ajuns de la Ministerul Educației la directorii școlilor, ar exista un sistem prin intermediul căruia se verifică ceea ce a fost achiziționat, conform surselor Edupedu.ro.

Foto: © Kasto80 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version