Un șofer din Ministerul Educației a ajuns la un venit lunar de peste 5.500 de lei, cât al unui profesor cu 25 de ani vechime și gradul I, aflat la maximul carierei sale – document

Foto: © Ssuaphoto | Dreamstime.com și © Gualtiero Boffi

Îndemnizația lunară brută a unui șofer din Ministerul Educației a fost, în martie 2023, de peste 5.000 de lei pe lună, conform situației veniturilor salariale din instituție, publicată recent. În ultimul an de zile, șoferul respectiv a avut o majorare salarială de 760 de lei, conform grilelor publicate, reprezentând o creștere de 17,5% față de îndemnizația primită în luna martie 2022. Suma la care a ajuns șoferul este cât cea pe care un profesor aflat la apogeul carierei sale o primește în acest moment, conform Legii 153/2017.

Concret, șoferul de pe grila Ministerului Educației câștigă o îndemnizație lunară de 5.090 de lei, la care se adaugă un spor de condiții vătămătoare de 410 de lei, în total 5.500 de lei pe lună. Pentru postul de șofer sunt necesare studii medii, adică liceul.

Un profesor cu studii superioare de lungă durată și gradul I didactic, cu o vechime de peste 25 de ani, are un salariu brut lunar de 5.517 lei, iar cel al unui profesor cu vechime de 20-25 de ani este de 5.101 lei pe lună, în martie 2023, lună în care cadrele didactice au ajuns la maximul grilei de salarizare prevăzut în Legea 153/2017.

Foto: captura document Ministerul Educației

Documentul cu veniturile salariale de la Ministerul Educației în luna martie 2023:

Edupedu.ro a semnalat situația șoferului care câștigă cât un profesor la nivelul maxim al carierei încă din 2020.

Monica Anisie, ministră a Educației la acea vreme, a reacționat pe Facebook și a scris că „s-a constat că un șofer (n. red. din minister) are salariul brut la nivelul unui profesor”. Anisie spunea că „Ministerul Muncii trebuie să lămurească această situație” și „să lucrăm împreună cu toate celelalte ministere la ajustarea eventualelor discrepanțe pentru o salarizare echitabilă în sistemul public”. Cu toate că Anisie vorbea despre „ajustarea eventualelor discrepanțe pentru o salarizare echitabilă în sistemul public”, lucrurile au rămas neschimbate. 

Actuala ministră a Educației, Ligia Deca, a anunțat recent că salariile profesorilor ar trebui să crească cu 60% dacă vor fi luate în considerare de Ministerul Muncii grilele trimise de Ministerul Educației pentru viitoarea lege a salarizării unitare.

Aceasta a eliminat din proiectele legilor educației alineatul care prevedea salarizarea profesorilor debutanți la nivelul salariului mediu pe economie.

Amintim că sindicatele sunt în plin proces de adunare de semnături pentru declanșarea unei greve generale în sistemul de educație pe 22 mai, printre revendicări fiind și majorarea salariilor cu 60%.

Foto: 11434380 © Ssuaphoto și 27300880 © Gualtiero Boffi / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version