Universitățile regionale: strategia propusă de Coreea de Sud pentru revigorarea lor, în fața pierderilor cauzate de problema demografică – hub-uri locale de inovare implicate în parteneriate internaționale, cu sprijin financiar masiv de la stat

Foto: Nikolay Georgiev de la Pixabay

Universitățile regionale din Coreea de Sud ar urma să fie întărite, cu ajutorul unor finanțări majore, ca hub-uri regionale de inovare conectate la industriile globale, potrivit unui plan prezentat de Ministerul Educației din această țară, citat de University World News. Planul promite un sprijin financiar “enorm” pentru un grup restrâns de asemenea universități, însă a produs îngrijorări cu privire la modul cum vor fi folosiți banii, atunci când va fi implementat.

Potrivit analizei citate, strategia autorităților este, pe de o parte, să ofere un puternic sprijin financiar anumitor universități regionale, care se pot asocia în parteneriate cu industrii relevante la nivel global. Pe de altă parte, există îngrijorări cu privire la competența autorităților locale, care ar urma să implementeze planul, dar și la soarta universităților care nu vor fi luate în calcul.

Ministerul de profil intenționează să aloce autorităților locale peste jumătate din fondurile destinate granturilor universitare, precum și să lase aceste autorități să dezvolte planuri personalizate de sprijin pentru instituțiile de învățământ superior, în funcție de nevoile locale. Planul va fi pilotat anul acesta printr-un program ce va include cinci administrații locale, urmând să fie extins la toate regiunile în 2025.

Universitățile alese vor fi sprijinite să dezvolte programe în parteneriat cu diverse companii globale, în funcție de prioritățile economice locale. În acest sens, 10 universități regionale vor fi selectate anul acesta pentru a primi, în următorii cinci ani, un grant echivalent cu 78 milioane de dolari, urmând ca numărul universităților astfel sprijinite să crească la 30, până în 2027.

University World News citează reprezentanți ai mediului academic potrivit cărora această formă de sprijin ar putea produce numeroase probleme, riscând să devină un instrument de “filtrare” a universităților cu șanse de supraviețuire. Este citat un reprezentant KCUE, for de cercetare în domeniul învățământului superior, potrivit căruia universitățile care nu se vor afla printre cele 30 incluse în programul guvernamental s-ar putea confrunta cu riscul să nu supraviețuiască reformei. Și aceasta, în condițiile crizei demografice care produce o scădere a numărului de studenți, scădere care se resimte dezechilibrat, fiind mult mai acută în cazul universităților regionale decât în rândul celor din capitală sau din marile orașe.

Exit mobile version