Unui elev din București i se cer banii de bursă înapoi, 783 de lei, pe motiv că bursa a fost aprobată din greșeală. Ministerul Educației: Nu elevul este responsabil pentru această eroare, ci comisia

27.920 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Mama unui elev de la o școală din București ne-a sesizat că i se cer înapoi banii de bursă de performanță, deoarece bursa s-a aprobat din greșeală. Astăzi ar trebui să se prezinte la școală cu 783 de lei, ne-a declarat părintele copilului, care întreabă cine este responsabil pentru greșeală. Ministerul Educației a răspuns la solicitarea EduPedu referitoare la această situație: “Potrivit ordinului de ministru nr. 5.379/2022, comisia de atribuire a burselor din unitatea de învățământ este responsabilă exclusiv pentru acordarea/validarea acestor forme de sprijin financiar. Dat fiind că eroarea aparține comisiei, considerăm că nu elevul este responsabil pentru îndreptarea ei, iar comisia trebuie să își asume consecințele”.

“Împreună cu alți părinți de la aceeași școală am depus actele doveditoare pentru bursele de performanță. Ne-au fost aprobate, ni s-au dat banii, iar acum ni se cer înapoi. Este normal? Cine trebuie să răspundă pentru această greșeală?”, ne-a scris părintele copilului. 

Elevii au participat la Concursul național de dans și costume eco “Fantezii de vară”, desfășurat în perioada 10-12 iunie 2022. Pe invitația primită se specifică faptul “că este o manifestare înscrisă în CAEN 2020 și reluată cu aprobarea Ministerului Educației”.

Concursul este pe lista activităților educative naționale din 2020, finanțate de Ministerul Educației, însă nu este pe lista activităților educative naționale din anul școlar 2021 – 2022, publicată pe 21.02.2022.

Răspunsul oficial al Ministerului Educației, la solicitarea Edupedu.ro:

“1. Lista olimpiadelor și concursurilor naționale precum și a competițiilor/concursurilor cultural – artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, pentru care se acordă bursele de performanță, în conformitate cu prevederile art. 7 din Anexa la ordin, sunt cuprinse în:

a) Calendarul competițiilor naționale pe discipline școlare la care participă elevi români, în anul școlar 2021 – 2022, punctul A., aprobat cu nr. 25.812/21.02.2022.

b) Lista activităților de pregătire și selecționare a loturilor naționale pentru participarea la competițiile internaționale, în anul școlar 2021-2022, anexa 3 la OME nr. 5.992/2021, cu modificările ulterioare;        

c) Calendarul activităților educative naționale 2022, punctele A. și B., aprobat cu nr. 25.811/21.02.2022.

d) Olimpiada națională a sportului școlar în anul școlar 2021 – 2022, aprobată cu nr. 25.814/21.02.2022;

e) „Campionatele naționale școlare” 2022 – Calendarul competițiilor sportive organizate pentru elevii-sportivi legitimați la unitățile de învățământ cu program sportiv integrat și suplimentar – etapele naționale, aprobat cu nr. 25.813/21.02.2022.

Potrivit ordinului de ministru nr. 5.379/2022, comisia de atribuire a burselor din unitatea de învățământ este responsabilă exclusiv pentru acordarea/validarea acestor forme de sprijin financiar. Dat fiind că eroarea aparține comisiei, considerăm că nu elevul este responsabil pentru îndreptarea ei, iar comisia trebuie să își asume consecințele”.


17 comments
  1. bună ziua am și eu o întrebare fata e la facultate anul 1,eu am un venit de 2000 lei salariu meu și alocația la unul din copii,fata a depus dosar de Bursă socială un singur părinte nu ea fost aprobată.asi vrea să știu de ce?ei spun că nu se încadrează.eu alte venituri nu am.

  2. Nici cu bursele de boala nu mi-e rușine…deși copilul suferă de un handicap locomotor dosarul i-a fost respins pe motiv ca nu se specifica boala….din comisie făcând parte un decan ,un secretar și 2 studenți…nici un cadru medical….

  3. la bursa de merit cat trebuie sa fie media generală? băiatul meu a terminat clasa a 4 a , cu media generală FB , doar la engleza a avut B, și ni s.a comunicat că nu se încadrează.

    1. pana la clasa a 5 a nu se primesc burse de merit pentru ca nu au note ca să aibă media generala peste 9.5. burse se acorda din al doilea semestru din clasa a 5 a dacă a avut în primul semestru peste 9.5 media generala

    2. Pentru ca sunt module,elevii de clasa a Va nu au burse de merit.
      Pana anul asta in clasa a Va semestrul II aveau bursa elevii care in semestrul I din clasa a Va, aveau mediile necesare 8.50 apoi 9.50. Acum clasa a Va nu are deloc bursa de merit.

  4. Cei care nu fac parte din “minunatul” sistem de învățământ nu știu sau nu vor să știe câte alte sarcini revin cadrelor didactice pe lângă sarcina esentiala de a proiecta activitatile de învățare, evaluare și remediere. De ani intregi facem muncă de secretariat pentru dosarele de rechizite, tichet social și “n-șpe” tipuri de burse! Și facem asta în timp ce guvernanții lansează un ordin alambicat în ceea ce privește documentele necesare și revin cu precizari doar când apar semne de revoltă din partea părinților… Și aș vrea să puteți experimenta situația în care, după ce intri la oră, să mai apară câte un părinte care să aducă un cupon dintr-o anumită lună, o oarecare adeverință, deoarece inițial a adus un dosar incomplet…

    1. Aveți perfectă dreptate. Dar, de 32 de ani tăcem, vorbim doar în spațiul virtual și cam atât. Nu vad și sindicatul sau grupuri de profesori să iasă public să expună toate aceste anomalii din sistem.

  5. Ministerul vorbește? Care a prevazut în ordinul de burse că și cei cu bani de liceu pot obține bursă socială? Ca apoi să o dreagă… Nu ar trebui sa restituie ministerul bursele pe septembrie, în locul copiilor care au solicitat burse exact cum scria în ordin? Ei pot greși, alții nu! Și politica asta cu asmuțitul părinților și elevilor împotriva școlii și profesorilor arată că cei din minister habar nu au cum se face educație!
    În cazul de față e foarte simplu: drag părinte, banii aceia nu vi se cuvin, deci trebuie sa-i restituiti! Oamenii nu sunt perfecți. Pot greși! Dosariada burselor a fost cumplită! Să angajeze ministerul oameni pentru asta și sa lase profesorii sa-si facă treaba de profesori!

  6. Nimic.Se pare ca trebuie un ordin de ministru ,care sa reglementeze acordarea acestor alocatii.Copiii mei sunt la licee diferite,am sunat azi sa cer informații ,nimeni nu știe nimic,nu au primit nici un fel de informații de la inspectorat.Copiii nu sunt importanți, nu reprezinta capital electoral pentru ” stimații” guvernanti.

  7. Comisia a gresit (la propunerea dirigintelui!) si trebuie sa isi asume greseala.
    Totodata inteleg ca este educativ sa invatam elevul ca poate pastra bani care nu i se cuvin si poate beneficia, astfel, de greseala celor din comisie
    Adica atunci cand, dintr-o eroare, primiti bani in cont, sunteti indreptatiti sa ii pastrati?

    1. Dragul meu , nu este același lucru cu banii intrați in cont din greșeală, copilul nu mai are banii ,ce sa facă ?
      Nu este nici vina comisiei de burse care face o munca suplimentară și neremunerată .
      Este vina politrucilor de la minister ,a celor puși de partide sa facă legi ,a celor care cheltuie banii aiurea și tot așa .

  8. La fel cum se procedează în orice situație de venituri necuvenite, se returnează suma. De ce ar fi alta abordare. De ce trebuie sa pedepsim cadrele didactice, nu face parte din fisa postului sa aprobe burse. Mi se pare un abuz că trebuie să se implice în acest proces.

    1. Eu nu as accepta niciodata ca profesor o comisie in care semnatura mea se pune pe ceva ce are legatura cu banii. Am ales sa ma fac profesor, sa-mi administrez doar banii ce-mi apartin. Daca vroiam sa ma ocup de-ai altora, ma faceam secretar ori contabil. De ce sa trag eu pentru ceva ce nu am competenta sa fac, nu am studii, placere sau talent? Problema asta cu comisiile varate pe gat ia tot mai mare amploare si oarecum ma bucur sa vad un astfel de precedent. Aviz amatorilor directori: Linistiti-va cu abuzurile pana nu o patiti odata! Este suficient sa dati peste unul ca mine, care isi stie drepturile si nu e nici indoit moral de spate. Daca ma obligi, te refuz. Daca refuz si ma ameninti, recurg la lege. Daca dai de un prost ce-ti accepta o astfel de comisie si se face o gafa, mult succes, pregateste-ti manutele in X, pentru ca ai sa fii pedepsit pentru abuz in serviciu in primul rand. Eu, ala de ma duce capul, am sa am grija sa refuz cu martori: intr-o sedinta de consiliu, cu consemnare in scris si zeci de ochi martori. Si daca reusesc toti martorii sa minta in instanta, eu ma dau batut. Chiar am ajuns sa facem parnaie, sa dam despagubiri si sa ne spurce toata tara pentru ca suntem pusi cu japca in niste comisii in care nu avem ce cauta? Nu suntem in China sau Coreea de Nord.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

De ce e primit Papa cu atâta căldură în România, țară majoritar ortodoxă? Explicațiile ambasadorului României la Vatican: O vocație inclusivă, latinitatea României, plus sprijinul dat de Biserica Catolică pentru comunitățile de români din Italia, Franța, Spania

Vizita Papei Francisc în România are o însemnătate istorică aparte. “Vizitele papale nu sunt, în general, frecvente în nicio țară și cu atât mai puțin în țările în care Biserica…
Vezi articolul