VIDEO Elevii sunt mai atenți, mai implicați și învățarea are șanse mai mari să se întâmple, dacă profesorii folosesc în predare tablele interactive prezente în tot mai multe școli după apelurile din PNRR

Foto: Edupedu.ro

Elevii văd instrumentele digitale interactive utilizate în școală ca pe o modalitate de a face învățarea mai distractivă, mai interactivă și mai personalizată. Ei apreciază faptul că instrumentele digitale le permit să învețe în propriul ritm și stil și apreciază faptul că le permit să colaboreze cu alți elevi din alte școli și uneori chiar din întreaga lume, dacă aceste instrumente sunt folosite la întreaga lor capacitate.

În școlile în care profesorii sunt formați în utilizarea tablelor interactive, aceștia ar trebui să creeze activități care să fie relevante și interesante pentru elevi. Asta se și întâmplă în școli ca Școala Gimnazială Dor Mărunt și Școala Gimnazială Jegălia, din județul Călărași sau la Colegiile Naționale „Mihai Eminescu” și „Emanuil Gojdu” din Oradea, județul Bihor. 

Mai mulți elevi din aceste școli ne-au spus în scurte interviuri acordate pentru Edupedu.ro la finalul anului școlar 2022-2023 despre cum percep ei lucrul pe tablele inteligente. În materialul video de la finalul articolului pot fi urmărite declarațiile adolescenților.

Andrada Constantin, care anul școlar trecut era clasa a VIII-a la Școala Gimnazială din Jegălia, județul Călărași, spunea că în momentul în care școala a fost dotată cu table inteligente „nimeni nu știa cum să le folosească, cum ar trebui să decurgă orele cu asemenea dispozitive. Doar că acum, pe măsură ce au trecut lunile, este deja o normalitate pentru noi. Orele sunt mult mai interactive, mai distractive. Vii cu drag la școală”.

Pentru că urma să ajungă la unul dintre liceele din Călărași, Andrada vorbea în momentul interviului (aprilie 2023) despre faptul că și-ar dori ca experiența sa școlară cu instrumente digitale moderne să continue și la liceu, iar modernizarea școlilor să aibă un parcurs firesc, de care să poată beneficia toți elevii.

Amalia Pup, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, Oradea, în anul școlar 2022-2023, spunea că, în opinia sa, experiența unui elev la ore este „mult mai practică cu tabla, deoarece, de exemplu, la matematică cu graficele este mult mai simplu să le pot face. Și greșelile nu sunt atât de „fatale”, să spun. Nu trebuie să ștergi nimic, totul se înțelege, poți să salvezi fișierele, poți să scrii colorat și am văzut că toți am înțeles lecția, nu doar câțiva din față, care mai mergeau și la tablă”. 

Instrumentele digitale cu care școlile au dotat clasele, după ce au înțeles nevoia de modernizare a actului didactic poate duce la o învățare mai eficientă din partea elevilor, trebuie urmate de formarea profesorilor. Apoi sunt esențiale asigurarea tehnicienilor pentru funcționarea lor permanentă, implementarea de conexiuni performante și sigure la internet, punerea la dispoziție a resurselor dedicate pentru profesori, pe fiecare disciplină și chiar pentru fiecare capitol de învățare sau secvență de lecție, spun cadrele didactice și directorii. Tablele interactive pot face învățarea mai distractivă și mai interactivă, ceea ce poate duce la o mai bună înțelegere a materialului prezentat, a secvențelor de lecție și a conținuturilor. De asemenea, prin aceste instrumente, profesorii pot aborda și metode moderne în predare, adaptate generației actuale.

Andreea Barbu, elevă care în anul școlar trecut era în clasa a V-a la Școala Gimnazială din Dor Mărunt, județul Călărași, remarca faptul că „lucrăm foarte mult pe ele acum pentru că sunt mult mai interactive, iar pentru copiii din clasele mai mici mult mai ajutătoare, pentru că ies cu drag la tablă. Adică nu se mai simt obligați să iasă la tablă ca și cum a venit profa, nu vreau să mă duc că e ceva greu la matematică… acum o fac cu drag și profesorii ne învață mult mai ușor așa arătându-ne videoclipuri și anumite jocuri cu ajutorul cărora reușim să învățăm mai ușor”. 

Alți elevi spun că reușesc să se concentreze mai bine, fiindcă tabelele interactive pot fi o modalitate excelentă de a capta atenția elevilor și de a-i menține concentrați pe materialul predat.

Participarea mai activă la învățare a elevilor este o provocare pentru majoritatea cadrelor didactice, așa că pot găsi un sprijin real în aceste instrumente adecvate prezentului, pentru atingerea acestui obiectiv în aceste instrumente adecvate prezentului. 

Chiar vineri, 29 septembrie, a fost anunțată redeschiderea rundei a II-a a programului PNRAS, cu un fond de 150 de milioane de lei pentru școlile eligibile, dar care până acum nu au depus proieste sau care au fost respinse în primele apeluri. Ghidul solicitantului a fost pus în consultare publică.

Pe 22 septembrie a fost anunțată de către Ministerul Educației și lista finală a cererilor de finanțare declarate eligibile sau neeligibile în cadrul procesului de verificare a conformității administrative și eligibilității solicitanților și a cererilor de finanțare aferente Schemei de Granturi PNRAS Runda II. Acestea vor putea demara achizițiile după semnarea contractelor.

Laborator inteligent SEED, Colegiul Național Mihai Eminescu din Oradea

Samsung Electronics Romania susține Educația digitală, consideră că digitalizarea în Educație nu este o opțiune, ci o necesitate și și-a propus să contribuie activ la un viitor mai bun al educației din România. În cadrul celui mai recent proiect de acest fel, SEED – Samsung Ecosystem for Education Development, compania sprijină un program de formare dedicat profesorilor, astfel încât aceștia să își dezvolte competențe digitale adecvate unui sistem modern de educație, sprijinit de tehnologiile digitale, care are ca obiectiv creșterea implicării elevilor și studenților în actul de învățare.

Pentru a afla mai multe informații despre ce înseamnă să deveniți formator SEED, cursant SEED sau cum puteți să implementați un centru educațional SEED într-o instituție de învățământ puteți să vă înregistrați aici: https://forms.office.com/r/0giBdjFBXD.

Citește și:
Lecții demonstrative pe 10 discipline și formare pentru metode de predare noi, susținute de cele mai performante colegii din Oradea – Eminescu și Gojdu – pentru toți profesorii din județul Bihor, pe 5 octombrie, de Ziua Educației. Înscrieri deschise – se acordă certificate de participare CCD
VIDEO Munca unui profesor are un impact mai mare în clasă, dacă acesta are lecțiile deja pregătite pentru tabla interactivă. „Câștigăm timp“, spun cadrele didactice de la Școala Gimnazială Nr. 1 Jegălia, județul Călărași, care a dotat mai multe clase cu instrumente digitale prin programul PNRAS
VIDEO Tutorial pentru profesori – funcțiile principale ale tablei interactive, de care avem nevoie la clasă, prezentate în cursul SEED, cel mai nou curs pentru cadrele didactice / Înregistrările sunt deschise
VIDEO Directorul Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Oradea: Profesorii au nevoie să învețe, pentru că știm, tehnologia nu creează învățare, metoda creează învățare/ Tehnologia interactivă în școli de tradiție, prin programul SEED
VIDEO Cel mai nou curs pentru profesori. Programul SEED este singurul de acest fel, din România, care aplică metode de pedagogie bazate pe modul de învățare al adulților și care integrează soluțiile digitale în toate acestea, crescând autonomia cadrelor didactice
Exit mobile version