Lecții demonstrative pe 10 discipline și formare pentru metode de predare noi, susținute de cele mai performante colegii din Oradea – Eminescu și Gojdu – pentru toți profesorii din județul Bihor, pe 5 octombrie, de Ziua Educației. Înscrieri deschise – se acordă certificate de participare CCD

5.199 de vizualizări
Curs formare profesori SEED – educatie digitala
Eveniment de amploare, făcut de profesori, pentru profesori, la Oradea. Toți profesorii din școlile din județul Bihor sunt așteptați chiar de Ziua Educației la o serie inedită de workshopuri de formare pentru predare cu noi metode de pedagogie în contextul digitalizării școlilor. Participarea profesorilor este gratuită, iar înscrierea se realizeaza completând formularul de la Casa Corpului Didactic Bihor, conform unui comunicat al organizatorilor primit de Edupedu.ro

Evenimentul se va derula pe 5 octombrie, între orele 9:00 și 15:30, și va conține sesiuni de workshop a câte o oră și jumătate, urmate de 10-15 minute de întrebări și răspunsuri, iar fiecare profesor participant are oportunitatea de a participa la disciplina pe care o predă. Atelierele de lucru vor avea loc în săli puse la dispoziție de colegiile partenere, care asigură și echipe de profesori lectori alături de alți profesori din țară și suport logistic. Profesorii lectori sunt profesori cu experiență de formatori în noi metode de pedagogie care integrează și competențe digitale, precum și ecosistemul digital din sala de clasă.

Evenimentul este organizat de Inspectoratul Școlar Județean, Casa Corpului Didactic, alături de Colegiul Național „Emanuil Gojdu” și Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea. Agenda și calendarul workshop-urilor sunt publicate aici.

Workshopurile din cadrul evenimentului reprezintă lecții demonstrative pentru majoritatea disciplinelor predate, susținute de 13 profesori ambasadori în educație digitală și de profesori lectori ce au parcurs un astfel de program de formare, din partea colegiilor naționale „Mihai Eminescu” și „Emanuil Gojdu”. Aceștia le vor oferi cadrelor didactice participante exemple de cunoștințe și instrumente necesare pentru a crea și implementa lecții digitale captivante și eficiente.

Cursurile sunt realizate pe baza noilor metode de pedagogie – predarea și învățarea bazate pe proiecte, mixtă, inversată (project based learning, blended learning, flipped learning) bazate pe modul de învățare al adulților și al generațiilor alpha și Z, care integrează soluții și competențe digitale în cadrul acestor metode pentru a crește autonomia cadrelor didactice. Întâlnirile vor fi practice, interactive și vor susține cu exemple modul în care tehnologia poate fi utilizată în educație, precum și strategiile și metodele pentru proiectarea și implementarea predării digitale la clasă.

Fiecare workshop în sine reprezintă un exemplu de adaptare a școlii la educația digitală. Dascălii participanți vor descoperi cum pot îmbina cunoștințele de specialitate, abilitățile pedagogice și instrumentele tehnologiei pentru a adapta procesul de învățare la era digitală.

„Pe parcursul Zilei Educației Bihorene ne propunem să explorăm modelul TPACK (Technology, Pedagogy, and Content Knowledge) și să arătăm modul în care integrarea tehnologiei în predare poate fi eficientă atunci când se bazează pe cunoștințe solide de specialitate și abilități pedagogice. Pentru acestea avem sustinerea echipei SEED Educație Digitală pentru România”, au transmis organizatorii evenimentului.

Evenimentul este organizat de Inspectoratul Școlar Județean Bihor, care va gestiona înregistrarea și participarea profesorilor la lecțiile demonstrative.

Certificatele de participare vor fi eliberate de Casa Corpului Didactic a Județului Bihor, iar colegiile gazdă vor asigura sălile dotate cu echipamente și soluții tehnice necesare desfășurării evenimentului. 

Sesiunea de workshopuri organizată cu ocazia Zilei Educației Bihorene are loc în contextul în care 98 de localități din județ au câștigat contracte de 211 milioane de lei pentru dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ secundar superior, a palatelor și a cluburilor copiilor. De asemenea, 14 școli din Bihor au primit aprobare pentru proiecte în valoare de 12 milioane de lei în a doua etapă a Programului Național de Reducere a Abandonului Școlar, după ce în prima etapă – PNRAS 1 – au fost finanțate 66 de școli.

Prin acest eveniment, organizatorii își doresc să „contribuie la îmbunătățirea calității educației în județul Bihor prin adaptarea noastră, a tuturor, la întregul ecosistem de soluții digitale care vor fi instalate în curând în școli. Totodată, ne propunem să promovăm cooperarea și schimbul de bune practici între profesori, învățarea de la egal la egal (Peer2Peer), precum și să devenim un HUB județean de formare în educație digitală“, mai spun organizatorii.

Educația digitală este și ținta unui plan de acțiune derulat la nivel european, între anii 2021 și 2027, prin care este subliniată importanța colaborării între sectoare pentru a adapta educația la era digitală și sunt prezentate oportunități, inclusiv o mai bună calitate și cantitate a predării noțiunilor legate de tehnologiile digitale. În plus, este oferit sprijin pentru digitalizarea metodelor de predare și a tehnicilor pedagogice și furnizarea infrastructurii necesare pentru o învățare la distanță incluzivă și rezilientă.

Participarea profesorilor este gratuită, locurile sunt limitate, iar înscrierea se realizează completând formularul de la Casa Corpului Didactic Bihor pentru fiecare disciplină în parte:

Inspectoratul Școlar Județean Bihor s-a implicat în mai multe proiecte care au ca obiectiv reducerea decalajele de învățare dintre elevii de la oraș și cei de la țară. Un alt proiect anunțat anul acesta constă într-un parteneriat inedit între cele două Colegii Naționale „Mihai Eminescu” și „Emanuil Gojdu”, și opt școli din mediul rural.

Profesorii din cele două colegii din Oradea, folosind infrastructura IT deja existentă în școli, își vor transmite LIVE lecțiile și-i vor avea ca audienți online pe elevii din școlile partenere din mediul rural. Aceștia vor putea interveni cu întrebări sau nelămuriri și vor primi clarificări de la profesorii din Oradea care susțin lecțiile online.


1 comment
  1. >>predarea și învățarea bazate pe proiecte, mixtă, inversată (project based learning, blended learning, flipped learning) bazate pe modul de învățare al adulților și al generațiilor alpha și Z, care integrează soluții și competențe digitale în cadrul acestor metode pentru a crește autonomia cadrelor didactice.

    Multe vorbe care nu includ nimic despre efortul studentului/elevului. Am impresia că toată responsabilitatea pentru învățare e pasată celui care predă, și nu mai e responsabil pentru nimic educabilul. Nu sună bine pentru viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Toate testele de la clasă, evaluările și examenele naționale, inclusiv cel suplimentar de admitere la liceu, ar urma să fie standardizate și susținute în format digital, din toamna anului 2027 – legea educației pentru învățământul preuniversitar

Toate evaluările și examenele naționale vor fi standardizate integral și susținute în format digital în toată țara începând cu anul școlar 2027-2028, potrivit noii legi a Învățământului Preuniversitar. Pe 9…
Vezi articolul

Situația de la Școala Gimnazială nr. 51 din București, unde zeci de părinți au stat la coadă joi noaptea pentru a-și înscrie copilul la programul Școală după școală: Sunt 168 de locuri aprobate de ISMB. “Vineri la ora 12, erau pe listă peste 180 de copii în așteptare”, spune un părinte / Înscrierile se fac și luni

Peste o sută de părinți ai elevilor înscriși la școala Gimnazială numărul 51 din Capitală, din sectorul 2, au stat de coadă în fața unității de învățământ, de joi noapte,…
Vezi articolul

Banii de burse să fie virați elevilor direct de către școli sau inspectorate, fără să mai treacă pe la consiliul local – propunere făcută de Federația Părinților Edupart celor de la Ministerul Educației, pentru eliminarea blocajelor

„Federația părinților a propus Ministerului Educației ca, începând cu anul următor, acolo unde bursele nu sunt mai mari decât cuantumul minim, banii sa fie virați direct către ISJ-uri, respectiv școli.…
Vezi articolul