Rezidențiat 2025. Examenele de finalizare a stagiului de pregătire pentru medici, farmaciști și medici dentiști încep pe 26 martie / Ministerul Sănătății publică lista cu candidații pe 21 martie

2.279 de vizualizări
Foto: Edhardream | Dreamstime.com
Ministerul Sănătății organizează în perioada 26 martie – 17 aprilie 2025 examenul pentru obținerea titlului de medic, medic stomatolog și farmacist specialist. Lista candidaților care vor susține proba scrisă va fi publicată pe site-ul ministerului, la secțiunea dedicată examenelor și concursurilor, pe data de 21 martie 2025, potrivit anunțului de pe ms.ro.

Examenul se adresează medicilor, medicilor stomatologi și farmaciștilor rezidenți care finalizează toate stagiile de pregătire până la 17 aprilie 2025, precum și celor care au terminat deja pregătirea, dar nu au susținut sau promovat examenul în sesiunile anterioare. De asemenea, se pot înscrie și cei care au efectuat pregătire pentru a doua specialitate, dacă sunt în ultimele 6 luni de stagiu (17 aprilie – 18 octombrie 2025), precum și cetățenii străini care au absolvit programe de specializare în România prin Ministerul Educației.

Examenele se desfășoară conform metodologiei stabilite de Ministerul Sănătății, în centre universitare acreditate, în funcție de calendarul de examen din fiecare centru universitar. Proba scrisă, obligatorie pentru toate specialitățile, va fi urmată de probe clinice și practice, conform tematicilor fiecărei specializări. Candidații trebuie să obțină cel puțin nota 7,00 la fiecare probă și o medie finală de minimum 7,00 pentru promovare, conform sursei citate.

  • Pentru specialitatea Medicină de urgență, examenul va avea loc în centrele universitare București și Târgu Mureș și va include o probă scrisă cu durata de 4 ore, tip grilă, cu 250 de întrebări, urmată de probe clinice și practice pe simulatoare de pacient.

Înscrierile s-au desfășurat în perioada 10 – 21 februarie 2025, iar candidații care au fost acceptați vor putea verifica publicarea listelor oficiale pe 21 martie 2025 pe site-ul Ministerului Sănătății. Edupedu.ro va reveni cu acestea când vor fi publicate.

DOCUMENT Publicația Ministerului Sănătății pentru examenul de rezidențiat 2025:

Despre rezidențiat

Concursul de rezidențiat reprezintă modalitatea de intrare la rezidențiat, forma de educație postuniversitară, cu durata între 3 și 7 ani în funcție de specializare, pentru absolvenții ciclului de licență de la facultățile de medicină, medicină dentară şi farmacie. În prezent, acesta se desfășoară în baza ordonanței de guvern (OG) 18/2009, aprobată prin legea 103/2012, modificată cel mai recent prin OG 44/2024 care prevede că rezidențiatul trece, din 2026, pe patru subdomenii.

  • De precizat că proiectul de lege care urmează să aprobe OG 44/2024 încă se află în Parlament și în forma finală ar urma să renunțe la modificare, după promisiunile ministrului Sănătății, Alexandru Rafila (PSD), către asociațiile de studenți.

Diferența între un loc și un post obținut după concursul de intrare în rezidențiat este că un loc înseamnă o încadrare temporară, doar pe durata perioadei de rezidențiat, pe când un post înseamnă o poziție permanentă, care poate fi ocupată prin angajare după terminarea rezidențiatului.

Alegerea unui loc sau post este condiţionată de obţinerea unui punctaj minim de promovare de 60% din punctajul maxim realizat la nivel naţional pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, adică cel puțin 120 de răspunsuri corecte, potrivit regulilor de concurs în vigoare. Edupedu.ro a scris despre cum în 2023 inițal Ministerul Educației stabilise că pragul crește la 65%, dar a revenit asupra deciziei.

Foto: Edhardream | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
PROIECT 5.600 de locuri la Rezidențiat 2025 scoase la concurs de Guvern pentru absolvenții facultăților de medicină, farmacie și medicină dentară – cu 200 mai mult decât numărul aprobat în 2024

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Arafat: „Am început din nou să distribuim studenți mediciniști care să lucreze pe rol de asistenți medicali în unitățile sanitare”. România, pe primul loc în lume la numărul de decese zilnice de COVID-19 raportate la populație

Studenții de la facultățile de medicină au început din nou să fie distribuiți pe secțiile unde sunt tratați pacienții bolnavi de Covid-19, a anunțat astăzi secretarul de stat Raed Arafat,…
Vezi articolul

DOCUMENT Vacanță pentru toți elevii, timp de 2 săptămâni, „imediat”, „decalarea anului școlar” cu recuperare în perioada verii – măsuri radicale cu impact în Educație, propuse în programul de Guvernare al Cabinetului Cioloș / Demiterea sau suspendarea contractului de muncă pentru angajații fără certificat verde, din sistemul public și privat, care intră în contact cu publicul

Vacanță pentru toți elevii, timp de 2 săptămâni, cu termen de aplicare „imediat”, „decalarea anului școlar” cu recuperare în perioada verii, sunt două dintre măsurile radicale, cu impact în Educație,…
Vezi articolul

Shanghai Ranking 2021 după domenii de studiu: Universitățile românești au o prezența modestă în clasamentele menționate de ministrul Cîmpeanu ca referință pentru finanțarea cercetării universitare / 8 din 14 apariții revin universităților din Cluj

Universitățile din România au și în acest an apariții modeste în clasamentele globale după domenii de studiu realizate de compania de consultanță Shanghai Ranking – Global Rankings of Academic Subjects…
Vezi articolul