(Advertorial) „Podurile” dintre copiii migranți și o viață fără violență de gen. Un proiect de educare a copiilor și perfecționare a profesioniștilor, pentru a preveni violența de gen

484 de vizualizări
Foto: Petru Șoșa – Terre des hommes România
Migrația poate fi o experiență traumatică pentru tinerii și copiii care migrează, călătorind uneori mii de kilometri în condiții periculoase, cu acces limitat la mâncare și adăpost. Cei mai expuși sunt copiii și tinerii care migrează singuri, iar violența de gen se poate manifesta în multe moduri: ea poate include exploatare de către traficanți, personal al instituțiilor publice sau chiar membri ai familiei. Un copil poate trăi toate aceste traume, plus altele, într-o perioadă foarte scurtă de timp sau chiar simultan. În plus, victimele se tem de obicei să vorbească despre asta.

În fiecare an ajung în România 200 de copii neînsoțiți care, din nefericire, s-au întâlnit probabil sau se întâlnesc cu violență și acasă, și pe drum, și în țara gazdă. De aceea, o fundație a gândit și implementat un proiect de prevenire și combatere a acestui fenomen în rândul copiilor migranți ajunși în România.

Resurse de învățare pentru specialiștii din domeniul social

Proiectul BRIDGE, implementat de Fundația Terre des hommes în România, și-a propus să ajungă pe de o parte, la specialiștii din sistemul public și din ONG-uri, iar pe de altă parte la copiii migranți din România. Scopul a fost să-i sprijine pe toți acești să prevină și să rezolve situațiile de violență de gen care amenință copiii în situații vulnerabile. BRIDGE a însemnat construirea unor conexiuni – ”Building Relationships through Innovative Development of Gender Based Violence Awareness in Europe” și proiectul a reușit acest lucru în diverse moduri.

Foto: Petru Șoșa – Terre des hommes România

Astfel după doi ani de proiect, profesioniștii (personalul din sistemul de protecție a copilului, din ONG-uri, mediatori comunitari, psihologi, asistenți sociali, cadre medicale, consilieri juridici) au acum acces la mai multe informații despre copiii migranți și riscurile la care ei se supun și știu să-i ajute în mod corespunzător. Aceștia au la dispoziție podcasturi gratuite, un manual de training despre „Violența de gen în rândul copiilor și tinerilor aflați în situație de migrație”, un „Manual de instruire pentru facilitatorii în domeniul tineretului” și un curs online (inclusiv în română) despre „Violența de gen care afectează copiii și tinerii migranţi”.

De asemenea, au fost organizate trei WEBINARE, despre trei studii de caz reale de violență de gen: de la o analiză a Sindromului Stockholm, la modul în care intervenția poate aduce soluții sau modul în care diferențele culturale pot afecta intervenția specialiștilor. Texte despre aceste studii de caz pot fi găsite pe platforma childhub.org.

Resurse pentru copiii și tinerii care vor să se apere de violența de gen

Informația este putere, de aceea Fundația Terre des hommes a considerat că este util să creeze materiale pe această temă, broșuri și clipuri video care să fie pe înțelesul copiilor între 12-18 ani, fie că sunt români sau de altă naționalitate. Materialele au fost create de o specialistă din mediul academic și sunt disponibile gratuit pe site-ul fundației Terre des hommes în română, engleză și arabă. 10 tineri voluntari au constituit un grup consultativ care a contribuit la dezvoltarea materialelor de constientizare și s-au implicat în toate activitățile proiectului.

Foto: Petru Șoșa – Terre des hommes România

În același timp, Fundația a desfășurat, cu ajutorul unei agenții, o amplă campanie de informare a tinerilor prin social media (Facebook, Instagram, TikTok), care a cuprins inclusiv un test despre cunoștințele tinerilor despre violența de gen.

Resursele materiale (în română, engleză, arabă) pot fi regăsite gratuit în formă digitală pe site-ul https://www.tdh.ro/ro/biblio. Toate videoclipurile și podcasturile campaniei se pot urmări pe canalul de Youtube al Fundației Terre des hommes Romania, iar seria de 9 clipuri realizate de specialista în sănătate publică Adriana Radu are deja o audiență impresionantă și se poate urmări zilele acestea (în limba engleză) pe canalul de Tik Tok al organizației Sexul și Barza: https://www.tiktok.com/@sexulvsbarza.

Ce este violența de gen

Violența de gen este o acțiune împotriva voinței unei persoane (copil sau adult), doar fiindcă aceasta este considerată mai slabă, pentru că este fată sau băiat (sau transgender etc). În general, violența este însoțită de rușine și vinovăție din partea victimei, astfel încât victima trebuie mai întâi să scape de aceste sentimente pentru a cere ajutor.

Citat Rodica Novac: „Prin această campanie vrem să ajutăm tinerii să realizeze că tăcerea nu este o soluție, iar suferinței trebuie să i se pună capăt. Fiecare copil are dreptul la o copilărie senină, sănătoasă, iar noi toți suntem responsabili pentru ca acest drept să fie respectat. Mai mult, aceste resurse vor ajuta și părinții și copiii români, deoarece și aceștia se pot confrunta, din păcate, oricând cu situații la fel de grave de violență de gen.”

Apelul campaniei în social media este «Let’s #unhidethepain» și invită la dialog, informare și combaterea suferinței! Campania este bilingvă engleză – arabă, fiind adresată în special copiilor și tinerilor migranți din țări precum Afghanistan, Somalia, Irak, Siria, Iran sau Bangladesh, dar și tuturor tinerilor din România care se confruntă cu violența de gen.

Mai multe informații pot fi găsite pe tdh.ro, pe pagina de Facebook a Terre des hommes Romania și pe pagina de Instagram bridge.for.equality/

BRIDGE a fost implementat în România de Fundația Terre des hommes Romania. Partenerii proiectului au fost KOPIN Malta, Defence for Children International Belgia, FEDASIL Belgia, ARSIS Grecia, Terre des hommes regional office for Central and South East Europe (Ungaria). Proiectul BRIDGE este susținut de Programul „Drepturi, Egalitate și Cetățenie” al Uniunii Europene (2014-2020). Conținutul acestui material reprezintă doar opiniile autorului și este responsabilitatea sa exclusivă. Comisia Europeană nu acceptă nicio responsabilitate pentru utilizarea informațiilor pe care le conține.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul Educației a stabilit cum se diferențiază salariile pentru educatorii-puericultori din creșe. Regulile vin după un an și trei luni de când creșele au devenit instituții de învățământ

Ministerul Educației a stabilit cum se diferențiază salariile pentru cei care ocupă funcția de educator-puericultor, potrivit unui ordin publicat vineri, 9 decembrie, în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordinul privind diferențierea…
Vezi articolul

Streinu Cercel: Te doare capul, faci febră 39-40, te dor muşchii, te simţi ca şi cum ai fi bătut? Înseamnă că ai gripă, nu ai nevoie de niciun test. Moda asta să bombardăm camerele de gardă cu sute de pacienţi este o prostie

Managerul Institutului “Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel, a declarat miercuri că diagnosticul de gripă este unul “clar” şi că nu mai este nevoie de alte teste pentru această afecţiune, iar plimbatul…
Vezi articolul