VIDEO Folosirea tablelor interactive la clasele primare. Primele impresii, lecții învățate și de ce ar avea nevoie cadrele didactice și școlile pentru folosirea instrumentelor moderne la clasă

Foto: captura Edupedu.ro

Tablele interactive nu sunt o soluție magică pentru educație, dar pot aduce magie actului de predare atunci când sunt folosite în mod eficient și creativ de către cadrul didactic. Și asta mai ales la clasele primare, unde fascinația copiilor în fața tehnologiei poate fi poarta deschisă pentru o învățare mai rapidă și mai adecvată. Atunci când profesorul cunoaște și folosește posibilitățile uriașe de adaptare ale unui instrument modern cum este tabla interactivă în secvențele de lecție pe care le construiește, succesul este asigurat, și instrumentele acestea moderne pot avea un impact real asupra învățării elevilor, spune cadrele didactice.

„Cei mici sunt foarte încântați de utilizarea noilor tehnologii, îi ajută foarte mult pentru că totul acum se întâmplă digital. Suntem în era digitalizării și conținuturile sunt diverse, avem posibilitatea de a accesa foarte multe site-uri, platforme educaționale de unde cei mici își pot lua informația într-un mod mult mai plăcut decât dintr-un manual tipărit”, spune profesoara pentru învățământ primar Veronica Enache, de la Școala Gimnazială Nr 1 Dor Mărunt, județul Călărași.

Împreună cu elevii său de clasa a II-a în anul școlar 2022-2023 a explorat tablele interactive cu care școala a dotat câteva clase prin Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar, cu fonduri din PNRR. Primele impresii, după câteva luni de utilizare, au fost foarte bune, atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice, ba chiar și pentru părinți.

„În prima ședință cu părinții i-am pus să utilizeze tabla. I-am scos la tablă, pentru că m-am gândit că este foarte ciudat pentru un părinte, care tot timpul ai învățat pe tabla cu cretă și acum se uită cum copilul lui atinge tabla și se fac minuni. Și atunci le-am pus și lor stiloul în mână și i-am scos la tablă. Au fost super încântați. Unii dintre ei au spus că n-au văzut așa ceva și s-au bucurat foarte mult că cei mici au posibilitatea asta în mediul rural, într-o școală din România”, spune profesoara Veronica Enache.

Profesor cu experiență, dedicat elevilor și implicat în dezvoltarea școlii și a colegilor săi pentru ca elevii să beneficieze de cele mai bune condiții la ore, Veronica Enache spune că toate cadrele didactice au nevoie de formare pentru folosirea tablelor interactive și că „avem nevoie de o prezentare la nivelul cadrelor didactice a platformelor educaționale existente pe piață și eventual o susținere cu un buget, pentru a crea conturi de utilizator sau abonamente pe aceste platforme, pentru că aceste platforme au în general o perioadă gratuită de 30 de zile, după care costă și este necesar un buget”.

Tot într-o școală care a fost eligibilă pentru finanțare prin PNRAS și care a ales să doteze clasele cu table interactive lucrează cu elevii din ciclul primar și profesoara Ioana Roșu. Predă la Școala Gimnazială Nr. 1 Avram Iancu, județul Bihor, iar primele luni de lucru cu tabla interactivă au fost foarte intense și plăcute, spune cadrul didactic.

„Sunt foarte încântați, e cu totul altceva să vină la școală: au văzut, au citit, au pus mâna și au căutat, au creat, au desenat. Sunt mult mai atenți și mai receptivi, învățarea este mult mai rapidă. Au auzit conținutul, l-au văzut, în secunda următoare au și răspuns. Este ceva palpabil și deja poți, când ai terminat ora, să cântărești – obiectivul x deja s-a realizat”, spune Ioana Roșu.

Aplicațiile tablei interactive sunt nenumărate, iar limitările folosirii acesteia în secvențele de lecție sunt date doar de capacitatea cadrului didactic de a explora metodele didactice noi și aplicațiile educative.

În ciclul primar, de exemplu, tablele interactive pot fi folosite pentru a crea jocuri și activități interactive pentru a învăța alfabetul, literele, cuvintele și propozițiile, de exemplu, la Comunicare și limba română.

Pentru Matematică, tablele interactive pot fi folosite pentru a vizualiza concepte matematice abstracte, cum ar fi numerele, operațiile și geometria. O aplicație foarte îndrăgită de elevi este cea prin care pot desena pe mai multe straturi și care imită mai multe tipuri de permeabilitate a suportului, creând efecte diverse.

Tablele interactive pot fi folosite pentru a simula experimente științifice și pentru a explora concepte științifice. Iar faptul că internetul este mereu deschis prin această fereastră spre lumea pe care o poate reprezenta tabla interactivă, elevii pot învăța despre culturi diferite și pot explora subiecte de actualitate, atunci când cadrul didactic planifică asemenea momente în lecție.

Vineri, 29 septembrie, a fost anunțată redeschiderea rundei a II-a a programului PNRAS, cu un fond de 150 de milioane de lei pentru școlile eligibile, dar care până acum nu au depus proieste sau care au fost respinse în primele apeluri. Ghidul solicitantului a fost pus în consultare publică.

Pe 22 septembrie a fost anunțată de către Ministerul Educației și lista finală a cererilor de finanțare declarate eligibile sau neeligibile în cadrul procesului de verificare a conformității administrative și eligibilității solicitanților și a cererilor de finanțare aferente Schemei de Granturi PNRAS Runda II. Acestea vor putea demara achizițiile după semnarea contractelor.

Aici poate fi urmărit și un Video-tutorial pentru profesori cu funcțiile principale ale tablei interactive, de care avem nevoie la clasă

Samsung Electronics Romania susține Educația digitală, consideră că digitalizarea în Educație nu este o opțiune, ci o necesitate și și-a propus să contribuie activ la un viitor mai bun al educației din România. În cadrul celui mai recent proiect de acest fel, SEED – Samsung Ecosystem for Education Development, compania sprijină un program de formare dedicat profesorilor, astfel încât aceștia să își dezvolte competențe digitale adecvate unui sistem modern de educație, sprijinit de tehnologiile digitale, care are ca obiectiv creșterea implicării elevilor și studenților în actul de învățare.

Pentru a afla mai multe informații despre ce înseamnă să deveniți formator SEED, cursant SEED sau cum puteți să implementați un centru educațional SEED într-o instituție de învățământ puteți să vă înregistrați aici: https://forms.office.com/r/0giBdjFBXD.

Citește și:
Lecții demonstrative pe 10 discipline și formare pentru metode de predare noi, susținute de cele mai performante colegii din Oradea – Eminescu și Gojdu – pentru toți profesorii din județul Bihor, pe 5 octombrie, de Ziua Educației. Înscrieri deschise – se acordă certificate de participare CCD
VIDEO Munca unui profesor are un impact mai mare în clasă, dacă acesta are lecțiile deja pregătite pentru tabla interactivă. „Câștigăm timp“, spun cadrele didactice de la Școala Gimnazială Nr. 1 Jegălia, județul Călărași, care a dotat mai multe clase cu instrumente digitale prin programul PNRAS
VIDEO Tutorial pentru profesori – funcțiile principale ale tablei interactive, de care avem nevoie la clasă, prezentate în cursul SEED, cel mai nou curs pentru cadrele didactice / Înregistrările sunt deschise
VIDEO Directorul Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Oradea: Profesorii au nevoie să învețe, pentru că știm, tehnologia nu creează învățare, metoda creează învățare/ Tehnologia interactivă în școli de tradiție, prin programul SEED
VIDEO Cel mai nou curs pentru profesori. Programul SEED este singurul de acest fel, din România, care aplică metode de pedagogie bazate pe modul de învățare al adulților și care integrează soluțiile digitale în toate acestea, crescând autonomia cadrelor didactice
Exit mobile version