VIDEO Pe apelul de dotări, de exemplu, nu aduc în școală ceva doar de dragul de a aduce. Îmi doresc să aducem produse de calitate, pe care copiii noștri să poată să le folosească, spune primarul comunei Țibucani / Parteneriatul școală-autoritate publică locală poate moderniza în mod real Educația

Foto: Edupedu.ro

Colaborarea între Școala Gimnazială „prof. Vasile Gherasim”, din comuna Țibucani, județul Neamț și administrația locală a comunei din care face parte este un exemplu de bună-practică oferit de două instituții. Conducerile lor – reprezentate de primarul Ioan Rusu și directorul Liviu Popovici – demonstrează că instituțiile educaționale și cele administrative pot colabora astfel încât să ducă la îmbunătățiri palpabile în educație.

Acest parteneriat nu numai că poate influența în bine calitatea educației, dar în acest an a fost esențial pentru că primăriile au fost parteneri eligibili pentru mai multe apeluri de dotări ale unităților de învățământ prin programe din PNRR.

Colaborarea școală-primărie a însemnat acces la tehnologie avansată pentru cele care au ales această investiție care creează un mediu stimulativ pentru elevi, pregătindu-i pentru provocările viitorului.

Ioan Rusu, primarul comunei Țibucani, Neamț

„Lucrăm foarte aproape cu domnul director și cu cadrele didactice. Fiindcă atâta timp cât am obținut o finanțare pe un proiect, eu nu-mi doresc să aduc în școală suma respectivă cu care să iau un calculator sau un bun mobil, doar de dragul de a-l aduce. Nu! Îmi doresc să aducem lucruri de calitate, lucruri pe care copiii noștri să poată să le folosească”, spune Ioan Rusu, primarul comunei Țibucani.

În acest an toate școlile din România vor fi dotate cu bani din PNRR, fonduri europene disponibile pentru modernizarea claselor care nu au fost dotate în ultimii 5 ani. Ministrul Educației susținea recent că 2024 „este un an de vârf”, „fiecare școală ar trebui să aibă dotări noi în clase, în laboratoare, în atelierele de practică, sălile de sport, ba chiar și în cabinetele de consiliere școlară în acest an”, declara Ligia Deca la Bistrița, la jumătatea lunii februarie.

Liviu Popovici, directorul Școlii Gimnaziale „prof. Vasile Gherasim” Țibucani, jud. Neamț

Liviu Popovici, directorul Școlii Gimnaziale „prof. Vasile Gherasim” Țibucani, este de 23 de ani profesor de Chimie și Fizică. Simte nevoia de modernizare și pentru că oportunitatea programelor PNRR este una mult așteptată în sistemul de educație de la noi, crede că doar punând accent pe calitatea dotărilor alese, profesorii și elevii se pot bucura apoi de o școală modernă cu adevărat. „Este necesară introducerea tehnologiei în clasă. Ne ajută foarte mult la predare. Eu personal, pe partea de chimie, de fizică, mă străduiesc să le arăt experimentele copiilor. Experimentele pe care le facem LIVE sunt cele mai atractive pentru ei, dar nu putem să facem chiar orice. Și atunci putem viziona experimente efectuate de specialiști în spații special amenajate pentru asta. Și atunci pentru ei totul devine WOW în chimie”, spune Liviu Popovici.

Este implicat în educația comunității, dar ca să sprijine, nu să comande și să impună, spune primarul Ioan Rusu:„ Politicul nu are ce căuta în școală. Am susținut școala și înainte să ajung primar, îl susțin și îl voi susține în continuare pe domnul director Liviu Popovici. Este un director profesionist. Susțin cadrele didactice care sunt în școală la ora actuală, sunt niște cadre care își fac treaba de fiecare dată, răspund pozitiv la orice activitate. Nu mi se pare normal (n.red. ca școala să fie politizată), politicul este politic. Lăsând oamenii să-și facă treaba profesionist, așa mi se pare normal, așa mi se pare firesc, vor progresa lucrurile”. 

Școala Gimnazială „prof. Vasile Gherasim”, din comuna Țibucani, județul Neamț a dotat prin PNRAS câte o sală de clasă gimnazială de la toate cele 3 corpuri de școală – pe lângă cea cu personalitate juridică, având arondate alte două – Școala Gimnazială Nr.2, sat Davideni, și Școala Gimnazială Nr.3 Țibucani. Pe lângă display-urile interactive, clasele au fost dotate și cu imprimante multifuncționale și laptopuri pentru utilizarea la ore. Tot în programul Național de Reducere a Abandonului Școlar, finanțat prin PNRR, vor fi desfășurate cursuri de formare a cadrelor didactice care predau la clasele de gimnaziu prin care acestea să dobândească toate competențele profesionale necesare digitalizării procesului de predare-învățare și evaluare.

Foto: Edupedu.ro

Prin PNRAS, unitățile de învățământ preuniversitar de stat au obținut finanțare nerambursabilă pentru intervenții care să conducă la diminuarea riscului de abandon școlar, îmbunătățirea rezultatelor obținute de elevi în cadrul evaluărilor naționale, creșterea procentului de elevi care finalizează învățământul gimnazial, precum și pentru creșterea participării absolvenților învățământului gimnazial la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a și a ratei de tranziție de la învățământul secundar inferior la învățământul secundar superior, conform descrierii de proiect de pe site-ul Ministerului Educației.

Finanțarea prin PNRR este realizată în cadrul Componentei C.15 – Educație, Reforma 3 Reforma sistemului de învățământ obligatoriu pentru prevenirea și reducerea părăsirii timpurii a școlii, Investiția 4- Sprijinirea unităților de învățământ cu risc ridicat de abandon școlar. Grantul maxim pentru o unitate de învățământ este acum de 300.000 de euro.

Autoritățile centrale au recomandat ca echipamentele digitale pentru dotarea claselor, pe care primăriile le vor cumpăra cu bani din PNRR, să fie „calitative, moderne și adaptate vârstei elevilor“.

Puteți citi aici și un ghid pentru unitățile de învățământDigitalizarea unei școli din trei perspective – a unui profesor, a unui director și a unui primar.

Samsung Electronics Romania susține Educația digitală, consideră că digitalizarea în Educație nu este o opțiune, ci o necesitate și și-a propus să contribuie activ la un viitor mai bun al educației din România. În cadrul celui mai recent proiect de acest fel, SEED – Samsung Ecosystem for Education Development, compania sprijină un program de formare dedicat profesorilor, astfel încât aceștia să își dezvolte competențe digitale adecvate unui sistem modern de educație, sprijinit de tehnologiile digitale, care are ca obiectiv creșterea implicării elevilor și studenților în actul de învățare.

Citește și:
VIDEO Oră de Geografie la clasa a VI-a cu aplicații pe tabla interactivă / Profesoara Elena Nistor: Aplicațiile pe care le avem la dispoziție ne ajută să consolidăm informațiile. Ne-ar fi nouă mult mai ușor cu un specialist care să ne pregătească materialele, la indicațiile noastre
VIDEO E nevoie de o comunitate întreagă pentru a moderniza cu sens o școală. Colaborarea dintre autoritățile locale, profesorii și părinții din comuna Țibucani, Neamț poate fi soluția pentru viitorul elevilor
VIDEO Oră de chimie cu experiment în clasă și explicații pregătitoare sau suplimentare în „laboratorul virtual” de pe tabla interactivă, într-o școală din mediul rural / Profesorul Liviu Popovici: Sper din tot sufletul ca rezultatele, pe viitor, să se vadă în acest tip de educație sub formă digitală
Digitalizarea unei școli din trei perspective – a unui profesor, a unui director și a unui primar – ghid pentru unitățile de învățământ
Exit mobile version