Ligia Deca: Fiecare școală ar trebui să aibă dotări noi în clase, în laboratoare, în atelierele de practică, sălile de sport, ba chiar și în cabinetele de consiliere școlară în acest an. Este un an de vârf

2.633 de vizualizări
Foto: Facebook.com/Ioan Turc
În acest an vor fi cele mai mari investiții în școlile din România, potrivit declarațiilor făcute de ministrul Educației, Ligia Deca, la Bistrița, săptămâna trecută. Ministrul a spus că până la finalul acestui an fiecare școală ar trebui să aibă clasele dotate, laboratoarele gata, sălile de sport la fel și cabinetele de consiliere școlară. Toate aceste investiții sunt finanțate din PNRR.

Redăm declarația Ligiei Deca pe tema dotărilor pentru școli:

„Suntem sub egida legilor, dar suntem și sub egida celei mai mari alocări bugetare pentru educație, parțial generată de creșterile fără precedent în ceea ce înseamnă drepturi salariale din iunie anul trecut, ca urmare a protestelor personalului din învățământ. 

Până la mijlocul acestui an, adică până în iunie 2024, vom vedea creșteri de peste 50% și nu e vorba doar de creșteri pe medie pentru personalul didactic, auxiliar și administrativ sau fostul nedidactic, vorbim și despre rezolvarea unor inechități. Și aici mă refer mai ales la salariile personalului de conducere. Știu că au fost destul de multe lumi în care dvs., cei care administrați școli și vă ocupați de tot ceea ce înseamnă această încărcătură de responsabilitate în coordonarea comunităților școlare, vă aflați în situația în care nu aveați salariile mai mari, ba din contră, erau mai mici decât colegi, cu mult mai puține responsabilități. Am reușit să modificăm acest lucru și se va vedea acum, la salariile din luna februarie, pentru că de la 1 ianuarie intră în vigoare și majorarea salarială pentru personalul de conducere din sistemul de învățământ.

Județul dvs. reprezintă un succes în ceea ce privește investițiile, atât în modernizare a infrastructurii școlare, cât și în ceea ce înseamnă asigurarea unui mediu de învățare inclusiv și de calitate. Și aici mă refer atât la Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar. Avem 17 școli în valul 1 în etapa I, încă 17 în etapa a II-a și v-aș încuraja pe aceia dintre dvs. care sunteți încă eligibili să aplicați. Avem etapa a II-a din runda a II-a de PNRAS deschisă până la 16 februarie. Nota bene acest program permite și masă caldă, pentru că știu că este o discuție acum vizavi de ce școli intră în noul program extins masă sănătoasă. Cei care nu reușesc să intre pe lista pe care o s-o avem din fiecare județ, pot aplica încă pentru Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar, unde, ca activități puteți introduce masa caldă, masa sănătoasă. 

Am văzut că aveți performanțe impresionante și în ceea ce înseamnă atragerea fondurilor Erasmus. Am văzut, de asemenea, că autoritățile publice locale investesc în educație în județul Bistrița-Năsăud. Am văzut și am trecut astăzi prin mai multe locuri – cu unii dintre dvs. m-am văzut direct la licee, la școli și am văzut ce înseamnă să existe colaborare între școală și primărie, între școală și autorități, pentru că până la urmă, școala este a comunității și trebuie să vedem acest lucru reflectat și în relațiile dintre dvs. și cei care coordonează fiecare comunitate.

Despre salarizare nu cred că are rost să discutăm. Ați văzut suficiente date, bănuiesc în media. Eu am la mine, colegii mei, mi-au pregătit o serie întreagă de exemple. Vizavi de ce înseamnă creșterile pentru diferite categorii, aș spune poate doar că anul acesta finanțarea per total în educație însumează 74 de miliarde de lei, ceea ce asigură atât zona salarială, cât și investițiile prin PNRR. 

Iar anul acesta este un an de vârf, pentru că majoritatea investițiilor în infrastructură – dotări săli de clasă, dotări, laboratoare, dotări ce am semnat acum pentru SmartLab-uri, microbuze, partea de educație timpurie, de servicii complementare – toate acestea sunt cheltuieli care se realizează în acest an. Sunt investiții care se vor vedea până la finalul anului calendaristic. Mai pe șleau fie spus, fiecare școală ar trebui să aibă dotări noi în clase, în laboratoare, în atelierele de practică, sălile de sport, ba chiar și în cabinetele de consiliere școlară”.

Articol în curs de actualizare.


9 comments
  1. Directorasii pusi politic care de ani de zile nu arata ce fac cu2% avind clase cu 7 elevi la gimnaziu si copii fictivi ca sa umple pe unii profesori cu ore suplimentare si sa poata angaja “soferi” pt. ale lucra pe “mosii”,de asta le-au marit lefurile.Saracii cita responsabilitate pot avea,nu au niciodata un concurs ,ca au pupat partidul in doa.

  2. Doamna Deca, pot să spun ca sunt de acord cu ceea ce ați spus, citez: “ Mai pe șleau fie spus, fiecare școală ar trebui să aibă dotări noi în clase, în laboratoare, în atelierele de practică, sălile de sport, ba chiar și în cabinetele de consiliere școlară”.
    Aveți dreptate, ar trebui. Nu mai aruncați praf în ochi cu ce se va face prin PNRR. În program sunt cuprinse puține școli, nu m-ar mira ca unele să aibă 2-3 elevi. Sunt școli în București unde copiii își rup hainele în băncile vechi, nu se zugrăvesc, nu există dotări sanitare corespunzătoare. Să mai zic și de cum copiii își rup spatele zilnic cărând ghiozdanele cu nenumărate materii? Nu aș continua, ca oricum nu va interesează.
    Ar trebui multe. Doar ca verbul a trebui este impersonal, și uite ca nu se găsește nimeni să facă ceva, ca doar nu se referă la persoana lui. Dormiți liniștită mai departe și visați frumos PNRR

  3. Ce dotari in…? In ce??? La tara nu exista sala de sport, cabinet medical, laboratoare, teren de sport etc. Ce dracu’ sa dotezi??Sportul se face in clasa, reactiile chimice pe catedra, controlul medical la medicul de familie.

  4. Noroc cu banii europeni cu care o să vă lăudați toate campaniile electorale din 2024, Deca.

    In același timp firmele de casă (pe livrarea de echipamente IT si cursuri ,deformare’ își vor fi umplut conturile si pușculița partidului)

    Mulțumim UE că după atâția ani școala românească vede din nou ceva dotări.

  5. Vazand poza, citind titlul si amintindu-mi de accidentele din ultima vreme din scoli si internate, am crezut ca dna Deca vrea ca fiecare scoala sa aiba casti de protectie pe care sa le poarte elevii si profesorii in timpul orelor de curs. Sunt de acord. Propun si masti de gaze in caz ca mai da vreunul cu lacrimogen pe coridor, si veste antiglont pentru orice eventualitate.

  6. îmi place compromisul cu “ba chiar și în cabinetele de consiliere școlară”…un soi de: hai,fie …dar așteptăm cu maaaaare interes dotările prin Pnrr…
    hmmmm….mai era pe vremuri o doamna care dădea cu mopul in clase și tricota la tv…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Predare multidisciplinară aplicată de profesori pentru ca elevii să stea mai puține ore în fața calculatorului în timpul școlii online – printre planurile Ministerului Educației la o lună și jumătate de când a început școala

Profesorii ar putea trece la crearea de lecții de “predare transdisciplinară sau multidisciplinară”, pentru a reduce timpul pe care elevii îl petrec în fața calculatoarelor, în timpul școlii online. Planul…
Vezi articolul
Consiliul Rectorilor

Mai mulți parlamentari USR îi cer ministrului Sorin Cîmpeanu să să iasă public pentru a “opri legea plagiatorilor” și să “ceară prioritar analiza propriei teze de doctorat”, în contextul tentativelor parlamentare de amnistiere a plagiatorilor

Un grup de parlamentari USR îi cer ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, să dea dovadă de “integritate” și “să iasă public și să delimiteze ferm sistemul de învățământ românesc de tentativele…
Vezi articolul