300 de profesori din țară s-au înscris în programul național „Educație prin șah” / Trei mii de profesori din şcoli ar urma să fie instruiți pentru a le preda șah elevilor din clasele a III-a și a IV-a, din anul școlar 2023-2024

1.674 de vizualizări
Foto: © Evgenyatamanenko | Dreamstime.com
300 de profesori din toată țară s-au înscris în programul național ”Educație prin șah”, promovat de Federația Română de Șah, în prima lună de la lansare, după cum anunță, într-o postare pe Facebook, președintele Federației de Șah, Vlad Ardeleanu. Proiectul are trei etape: formarea profesorilor, șahul ca studiu opțional pentru elevi și organizarea de evenimente de șah. Cursul are 50 de ore, este gratuit și se desfășoară online. Până în toamna anului 2023 ar urma să fie instruiți 3.000 de profesori pentru a le preda șah copiilor din clasele primare.
  • Profesorii care vor să se înscrie în program pentru formare o pot face aici. Termenul limită anunțat este 2026.

300 de profesori s-au înscris în program în primele 30 de zile de la lansarea oficială, anunță președintele Federației de Șah, Vlad Ardeleanu.

Programul Național ”Educație prin șah”, promovat de Federația Română de Șah, își propune să predea șahul elevilor de clasele a III-a și a IV-a din școlile publice din România.

Proiectul are trei etape, printre care se numără formarea profesorilor, oferirea șahului ca studiu opțional și organizarea de evenimente de șah.

“Obiectivul pentru primul an este de a forma 3.000 de profesori din școlile publice pentru a educa 50.000 de elevi începând cu noul an școlar 2023-2024”, mai scrie Vlad Ardeleanu.

“Șahul are numeroase beneficii pentru copii, cum ar fi învățarea disciplinei, a ordinii și a creativității. În plus, șahul sporește capacitatea de concentrare a copiilor și îmbunătățește abilitățile logice și de memorie.

Șahul este un “sport al minții”, ceea ce înseamnă că este bun atât pentru adulți, cât și pentru copii. Îi învață pe copii să nu renunțe ușor, să depășească obstacolele și să accepte pierderile și să învețe din ele.

În lumea de astăzi, în care totul se mișcă într-un ritm rapid, copiii se străduiesc să se concentreze. Șahul este un antidot puternic, deoarece îmbunătățește capacitatea de atentie a copiilor și îi învață să rămână concentrați pentru mai mult timp.

De asemenea, acest sport îi învață pe copii să își asume riscuri și să aibă încredere în ei, să aibă inițiativă și să devină personalități active și optimiste.

Șahul este un sport valoros pentru copii, deoarece promovează egalitatea de șanse. Fetele care sunt bune la șah sunt considerate, de asemenea, talentate la matematică sau informatică”.

Programul oferă și credite profesionale pentru profesorii înscriși

Educație prin Șah reprezintă o oportunitate valoroasă pentru elevii din școlile publice de a învăța și de a beneficia de jocul de șah, iar pentru profesorii din școlile publice de a primi formare și credite profesionale”, spune Vlad Ardeleanu.

Primul curs de șah acreditat pentru cadrele didactice din învățământul primar a început în data de 11 februarie 2023.

Cursul se ține online, este acreditat și gratuit. Profesorii primesc 12 credite dacă îl urmează. Este destinat cadrelor didactice din învățământul primar și durează 50 de ore. De asemenea, nu sunt necesare cunoștințe anterioare speciale, precizează anunțul Federației Naționale de Șah.

Foto: © Evgenyatamanenko | Dreamstime.com /  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like