A doua Casă a Francofoniei va fi ridicată în România, la Universitatea Politehnică București, după cea de la Paris

1.196 de vizualizări
Foto: Presidency.ro
Casa Francofoniei în România va fi găzduită la Universitatea Politehnică București și îşi propune să devină un hub cultural regional care, prin evenimente culturale deosebite să atragă studenți străini, a spus Mihnea Costoiu, rectorul Universității, potrivit Agerpres.

Piatra de temelie a ceea ce anul viitor ar trebui să fie Casa Francofoniei în România, a fost aşezată, miercuri, în cadrul unei ceremonii, de preşedintele Klaus Iohannis.

Prezent la eveniment, Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, preşedinte al Agenţiei Universitare a Francofoniei, a declarat, că este mândru că a doua Casă a francofoniei va fi realizată în România, la Universitatea Politehnica din Bucureşti.

“Sunt foarte mândru (…) că, în România, la Universitatea Politehnica din Bucureşti, avem a doua casă a francofoniei din lume, după Paris. Este o dovadă a solidarităţii de care avem nevoie acum mai mult decât oricând a faptului că universităţile se găsesc în avangarda iniţiativelor pentru menţinerea păcii, pentru promovarea unei solidarităţi active şi pentru promovarea valorilor umanismului. Este un moment care ne face pe toţi să fim mândri de acest proiect al Universităţii Politehnica din Bucureşti. Universităţile româneşti au din ce în ce mai multe programe de studii disponibile în limbile de circulaţie internaţională”, a afirmat ministrul.

Potrivit lui Cîmpeanu, internaţionalizarea activităţii universităţilor româneşti reprezintă o prioritate încă de acum câţiva ani, când a fost adoptată o strategie în domeniu de către Consiliului Naţional al Rectorilor.

“Vedem bine şi în criza refugiaţilor ucraineni, în această perioadă dramatică, faptul că universităţile româneşti sunt capabile să primească studenţi din universităţile ucrainene, nu numai din cele 13 universităţi ucrainene care sunt membre AUF, ci din toate universităţile ucrainene, nu numai studenţi francofoni, ci studenţi care îşi urmau studiile şi într-o altă limbă decât limba franceză arată solidaritatea universităţilor româneşti”, a transmis ministrul Educaţiei.

Prezent și el la eveniment, rectorului UPB, Mihnea Costoiu a spus că spera ca anul viitor să fie inaugurată clădirea.

“Suntem onoraţi că UPB va găzdui acest edificiu. Este o acţiune care încununează activitatea României în slujba francofoniei ştiinţifice şi culturale. Anul viitor suntem convinşi că vom inaugura această clădire. Este o clădire destinată studenţilor internaţionali din zona francofonă. O clădire care va fi hub-ul francofoniei în această parte a lumii, realizată integral de universitatea noastră. Va fi o casă în care studenţii acceptaţi în lumea ştiinţifică francofonă vor avea cazare şi masă în România oferită de universitate şi de autorităţile statului pe diferite proiecte la costuri foarte reduse sau fără niciun fel de cost. Va fi o casă destinată studenţilor internaţionali în Politehnică’, a afirmat rectorul Mihnea Costoiu.

El a precizat că, în prezent, UPB are circa 7% studenţi străini, iar ţinta în următorii ani este de 15%. “Acest tip de investiţie va aduce şi studenţi alături de noi. Noi am avut o prezenţă foarte puternică în spaţiul internaţional în ultimii ani şi s-a simţit. Dacă înainte aveam circa 200 – 300 de studenţi am ajuns la câteva mii. Trebuie să investeşti, să atragi oferindu-le foarte multe, ceea ce noi facem în Politehnică”, a explicat Mihnea Costoiu.

Ce este casa Francofoniei

Casa Francofoniei va găzdui evenimente culturale şi ştiinţifice menite să promoveze performanţa şi să sprijine tinerii studenţi şi cercetători. În cadrul ei vor fi organizate expoziţii de artă, festivaluri de teatru, film, literatură, precum şi evenimente dedicate studenţilor – sesiuni de training, dezbateri publice şi concursuri.

“Casa Francofoniei în România îşi propune să devină un hub cultural regional care să crească oportunităţile de mobilitate ale studenţilor şi cercetătorilor francofoni, printr-o abordare inovatoare. Proiectul va oferi tinerilor din întreaga lume locuinţe de calitate şi condiţii optime de studiu în cel mai mare campus studenţesc din ţară”, a transmis Universitatea Politehnica, printr-un comunicat de presă.

În aceeaşi măsură, Casa Francofoniei va oferi sprijin social studenţilor şi cercetătorilor internaţionali pentru a le permite să îşi continue studiile în România în condiţii favorabile, într-un mediu participativ, a precizat UPB.

Va avea 334 de locuri de cazare amenajate la standarde de calitate moderne, și o suprafaţa de 795 mp și va fi construită pe un teren de 5.730 mp.

Studenţii francofoni vor avea acces la toate serviciile şi spaţiile publice de care va dispune clădirea: săli de conferinţă şi de lectură, bibliotecă, restaurant şi spaţii verzi amenajate pentru relaxare şi activităţi sportive.

Discursul președintelui Klaus Iohannis, la ceremonia

2 comments
  1. Păcat domnule Președinte, că ați legitimat , un Rector care a contribuit din plin la distrugerea educației.
    Deschiderea unei astfel de Case este o realizare a Ministerului Educației și a Comuinitatii universitare a UPB, pentru educația universitară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Bursele pentru olimpicii internaționali care nu câștigă premii la competițiile internaționale, dar fac parte din loturile de concurs, nu sunt prevăzute în legea Educației, acesta este motivul pentru care elevii respectivi au fost trecuți la bursele de merit și nu la cele de excelență olimpică, precizează Ministerul Educației

Ministerul Educației a trimis Edupedu.ro câteva precizări după publicarea articolului în care Consiliul Național al Elevilor a condamnat ferm decizia luată „peste noapte”, de a tăia din draftul metodologiei de…
Vezi articolul

Performanța elevilor în școală este prezisă de inteligența cognitivă, de disciplina personală și de competențele emoționale. Ghid pentru profesori despre nevoile emoționale ale copiilor și despre cum pot fi ajutați să își facă prieteni, coordonat de psihoterapeutul Domnica Petrovai

Performanța academică a copiilor este prezisă, în următoarea ordine, de inteligența cognitivă, de conștiinciozitatea sau disciplina personală și de competențele emoționale, se arată în Ghidul despre nevoile de dezvoltare ale…
Vezi articolul