A murit Ivan Patzaichin

1.878 de vizualizări
Ivan Patzaichin / Foto: Rowmania
Legendarul canoist Ivan Patzaichin a murit duminică, anunță Comitetul Olimpic Român, citat de G4Media.ro. Patzaichin (71 de ani), originar dintr-un sat din Delta Dunării, are în palmares șapte medalii la Jocurile Olimpice, dintre care patru de aur.

Reprezentanții mișcării Rowmania, a Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, prin care Ivan Patzaichin a derulat zeci de proiecte de educație și cu impact social pentru a dezvolta sustenabil zona Deltei Dunării, au scris și ei un mesaj pe Facebook:

“Ivan nu mai e cu noi. Avea atâtea proiecte în lucru și mai aveam atâtea să învățăm de la el. A fost reperul, inspirația și motorul nostru. Făcea lucrurile să se întâmple doar cu voința lui proverbială, cu calm și vorbă bună, discreție și infinit bun simț. „Sunt doar un liant”, spunea tot timpul. Ne alinăm cu gândul că știa cât de mult este iubit. Pentru că am avut imensul privilegiu să-l cunoaștem, vă spunem că e o pierdere ireparabilă. Nu stim ce o să facem mâine, dar știm că ne-a lăsat să purtăm de grija apelor care i-au fost atât de dragi. Și o vom face.”

Foto: Asociația Ivan Patzaichin

Ivan Patzaichin a fost un canoist român, cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară din 1968, 1972, 1980 şi 1984 şi triplu laureat cu argint. Sportivul a devenit ulterior antrenor, iar apoi a devenit antreprenor social preocupat de promovarea sportului, mișcării în aer liber și a ecoturismului.

Foto: Asociația Ivan Patzaichin
Foto: Asociația Ivan Patzaichin

Și-a început cariera sportivă la 17 ani, la Clubul Dinamo, inspirat de alți oameni ai Deltei care înregistraseră succese la competițiile internaţionale în probele de vâslit. A ajuns în lotul de kaiac-canoe al clubului bucureştean pe care l-a servit timp de 43 de ani, dintre care în 18 ca sportiv, scriu cei de la Asociația Ivan Patzaichin.

În doar un an și jumătate de la sosirea la București, a câștigat prima medalie olimpică de aur la Jocurile Olimpice din Mexic, în octombrie 1968, la proba de canoe dublu masculin, 1000 m, împreună cu Serghei Covaliov.

Foto: Asociația Ivan Patzaichin
Foto: Asociația Ivan Patzaichin
Foto: Asociația Ivan Patzaichin
Foto: Asociația Ivan Patzaichin

În perioada de activitate competițională, între 1967 – 1985, Ivan Patzaichin a participat la 5 ediții ale Jocurilor Olimpice, la care a câștigat patru titluri supreme şi trei medalii de argint:

  • MEXICO 1968 (canoe C2 – 1.000 m)
  • MOSCOVA 1980 (canoe C2 – 1.000 m)
  • MÜNCHEN 1972 (canoe C1 – 1.000 m)
  • LOS ANGELES 1984 (canoe C2 – 1.000 m)
  • MÜNCHEN 1972 (canoe C2 – 1.000 m)
  • MOSCOVA 1980 (canoe C2 – 500 m)
  • LOS ANGELES 1984 (canoe C2 – 500 m)

Mai are în palmares peste 50 de titluri naţionale, iar la Campionatele Mondiale a câştigat 9 medalii de aur, 4 de argint și 9 de bronz.

Foto: Asociația Ivan Patzaichin
Momentul legendar – pagaia ruptă

În 1972, la Jocurile Olimpice din oraşul bavarez, Ivan Patzaichin a fost protagonistul unei întâmplări rarisime, scrie Adevărul.ro. Participa la calificările pentru proba sa preferată, cea de canoe 1 pe 1.000 de metri. La puţin timp după start, pagaia (vâsla) s-a rupt, iar campionul român a semnalat acest lucru – regulamentul prevedea întreruperea cursei dacă un astfel de incident se petrece în primii 30 de metri. Organizatorii n-au observat şi n-au intervenit. Aşa că Patzaichin a fost nevoit să vâslească cu pagaia ruptă. A terminat cu o întârziere de trei minute de primul sosit, în aplauzele spectatorilor. A făcut contestaţie, a intrat în recalificări, iar apoi a câştigat şi finala.

„Norocul meu a fost că mi s-a rupt pagaia în serii. Nu existau vâsle de carbon ca acum, toate erau din lemn. Pe vremea aia trebuia să te prezinţi la start şi cu o pagaie de rezervă. Dacă ţi se întâmpla ceva în primii 25 de metri, ridicai vâsla deasupra capului, se oprea cursa şi o reluai cu pagaia de rezervă. La mine s-a rupt în 2-3 metri, la a doua lovitură. Am ridicat-o deasupra capului, dar arbitrii n-au văzut. Sau cred că nici n-au vrut să vadă”, îşi amintea Ivan Patzaichin în 2019, pentru Gazeta Sporturilor.

Foto: Asociația Ivan Patzaichin
Foto: Asociația Ivan Patzaichin
Foto: Asociația Ivan Patzaichin

După ce şi-a încheiat cariera de sportiv, Ivan Patzaichin a devenit, în 1985, antrenor la același club, Dinamo Bucureşti. În perioada 1993 – 2009, Patzaichin a fost coordonatorul lotului olimpic de kaiac-canoe.

Elevii săi au cucerit peste 150 de medalii la Jocurile Olimpice, Campionate Mondiale şi Campionate Europene, fiind, din acest punct de vedere unul dintre antrenorii de top la nivel mondial.

Ca antrenor, a cucerit peste 150 de titluri la Olimpiade, Campionate Mondiale și Europene.

Recunoscut drept unul dintre cei mai mari campioni ai secolului al XX-lea, în 1990, Comitetul Internaţional Olimpic i-a acordat cea mai înaltă distincţie a acestui for, „Colanul de Argint”.

În 2010, Ivan a pus bazele Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, alături de Teodor Frolu (specialist în industriile creative). Aceasta a organizat competiţii anuale dedicate popularizării sportului pe apă și a zonelor naturale din România, a dezvoltat o serie de proiecte care se îngrijesc de natură, cultură locală, tradiții, dar și de latura socială a antreprenoriatului.

În ultimii ani a pus bazele proiectului Apele Unite ale României prin care elevii din mai multe școli construiau împreună canotci (bărci asemănătoare la capete cu lotcile și cu un corp de canoe) și le lansau la apă.

Ivan Patzaichin în canoe pe canalele Dunării / Foto: Asociația Ivan Patzaichin

1 comentariu
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

DOCUMENT Procedura de testare pentru elevi cu teste rapide antigen din salivă prevede că elevii și profesorii nu trebuie să mănânce sau să bea nimic cu cel puțin o oră înainte de efectuarea testului / Procedura durează minimum 20 de minute pentru o persoană

Procedura de lucru privind realizarea testării cu teste rapide antigen din salivă, pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2 a elevilor în unitățile de învățământ a fost finalizată de Ministerul Sănătății și…
Vezi articolul

OFICIAL În perioada 25 octombrie – 5 noiembrie 2021, copiii de grădiniță și elevii din învățământul primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal sunt în vacanță. Nu este modificată structura anului școlar

Ministrul Educației a semnat și trimis la Monitorul Oficial ordinul de ministru care prevede vacanța forțată stabilită de președintele Klaus Iohannis și reglementată de Guvern. Documentul a fost pus la…
Vezi articolul

Când se vor redeschide școlile? Ludovic Orban a refuzat să ofere o rată de incidență orientativă: Când vom ajunge la un anumit nivel de infectări care să ne ofere garanția că nu există niciun risc suplimentar de creștere a numărului de infectări

Școlile se vor redeschide “când vom ajunge la un anumit nivel de infectări care să ne ofere garanția că nu există niciun risc suplimentar de creștere a numărului de infectări”,…
Vezi articolul