ANALIZĂ În prima lună de școală s-au înregistrat 36% din numărul total de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 la copii și elevi (0-19 ani), de la începutul pandemiei până azi. Creștere cu 38,5% în ultima săptămână

13.262 de vizualizări
Foto:Edupedu.ro
În prima lună de școală, 14 septembrie – 11 octombrie 2020, s-au înregistrat 3.631 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 la copii și elevi cu vârsta între 0 și 19 ani, potrivit datelor publicate de Ministerul Sănătății pe portalul datelazi.ro și analizate de Edupedu.ro. Asta înseamnă 36% din numărul total de cazuri, care se ridică la 10.073, înregistrate de la începutul pandemiei până azi, pe această grupă de vârstă.

Prima lună de școală este de departe perioada cu cea mai mare creștere a numărului de cazuri pentru această grupă de vârstă, de la debutul pandemiei.

În a patra săptămână de școală, 5-11 octombrie 2020, au fost 1.283 de cazuri de infectare la copii și tineri, majoritatea cu vârstă școlară și preșcolară, din grupa 0-19 ani. Astfel creșterea a fost de peste 38% față de săptămâna precedentă, potrivit datelor oficiale analizate de Edupedu.ro.

Sursa: Edupedu.ro

Între numărul de cazuri din săptămâna 4 (5-11 octombrie) și numărul cazurilor înregistrate în prima săptămâna (14-22 septembrie) creșterea numărul de cazuri de infectare este de peste 93%, mai arată datele.

Dacă în săptămâna premergătoare școlii, 7-13 septembrie, se înregistrau câte 78 de cazuri pe zi, în medie, această rata s-a dublat și triplat în a patra săptămână de școală, 5-11 octombrie.

Sursa: Edupedu.ro

În medie, în a patra săptămână de la deschiderea școlii, au fost 183 de cazuri pe zi, cu un minimum de 124 de cazuri pe 5 octombrie și un maximum 241 de cazuri sâmbătă, pe 10 octombrie. Diferența între zilele de capăt ale săptămânii a IV-a fiind de la simplu la dublu.

Sursa: Edupedu.ro

Dacă ar fi să calculăm creșterea din săptămâna a IV-a, față de prima săptămână de școală, aceasta este de peste 93%.

Procentual, din cele 51.096 de cazuri înregistrate la nivel național în perioada 14 septembrie-11 octombrie 2020, cazurile din grupa de vârstă 0-19 ani reprezintă 7,11%, mai puțin față de săptămâna a treia.

Potrivit numărului de focare din perioada 7 septembrie 4 octombrie, publicate de Institutul Național de Sănătate Publică:

 • în perioada 7-20 septembrie au fost 13 focare, în 13 unități de învățământ, cu 56 de cazuri confirmate.
 • în perioada 14-27 septembrie (7 zile se suprapun cu perioada analizată mai sus), numărul focarelor din învățământ a fost tot de 13 focare, de data aceasta cu 58 de cazuri. O creștere de doar 2 cazuri în școli față de perioada anterior analizată.
 • În perioada 21 septembrie – 4 octombrie (suprapusă peste perioada anterioară) în învățământ numărul focarelor s-a dublat – de la 13 la 26 – iar numărul cazurilor confirmate s-a dublat și el – 118 cazuri.

Foto: Edupedu.ro


3 comments
 1. Pana pe 14 Septembrie au fost inregistrate 104.187 de cazuri in populatia generala si 3.631 de cazuri la minori. 6.18% din cazuri au fost, asadar, in grupa de varsta 0-19 ani.

  De la 14 Septembrie au fost inregistrate 51.096 de cazuri in populatia generala si 10.073 de cazuri la minor. 7.1%, deci, in grupa de varsta de 0-19 ani.

  De cand a inceput scoala, proportia celor de 0-19 ani din totalul populatiei afectata de COVID-19 a crescut doar cu 1 punct procentual. Daca vrem sa urmarim efectul inceperii scolii poate ca asta e metrica ce trebuie urmarita, nu cu cat a crescut numarul absolut de cazuri pentru grupa 0-19 de la saptamana la saptamana ani fara sa ne uitam la evolutia generala a infectarilor.

 2. Numarul real de imbolnaviri in randul elevilor este cu mult mai mare. Doar o mica parte ajunge sa se testeze sau sa informeze in vreun fel autoritatile.
  Probabil contaminarea nu se realizeaza neaparat la scoala, dar mersul la scoala este cel care genereaza acest lucru.
  Indirect, fenomenul se extinde si in randul societatii prin aglomerarile care se produc in mijloacele de transport la orele la care scolarii calatoresc.
  Trebuie sa acceptam acest lucru si sa decidem continuarea
  Scoala fizica este cea mai buna, daca acest lucru este posibil. Dar daca nu?
  Experienta a dovedit ca putem astepta luni, poate ani,, pana cand vom putea trai normal

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Jumătate dintre părinţi şi profesori vor măşti gratuite, dacă cele textile se interzic / Mai puţin de 1 din 4 profesori s-ar vaccina pentru ca şcoala să rămână deschisă / 70% dintre părinţi nu vor să-şi vaccineze copiii – sondaj World Vision România, făcut în mediul rural

Jumătate dintre profesori şi părinţi sunt de acord cu interzicerea folosirii măştilor textile la şcoală doar dacă se vor asigura măşti medicinale gratuite, se arată într-un sondaj realizat de World…
Vezi articolul