Aproape un sfert dintre elevii de gimnaziu și liceu stau mai mult de 5 ore pe TikTok, iar elevii de clasa a III-a și a IV-a folosesc cel mai mult YouTube, Whatsapp și Roblox – Studiu al Centrului pentru Jurnalism Independent: Elevii de liceu petrec zilnic până la 6 ore pe internet, iar cei de gimnaziu până la 4 ore

1.479 de vizualizări
Foto: Centrul pentru Jurnalism Independent
Elevii de liceu petrec până la 6 ore pe internet zilnic, iar cei de gimnaziu până la 4 ore și utilizează rețelele sociale ca surse de informare, în detrimentul presei scrise, radioului sau presei online, arată studiul „Relația cu informația și obiceiurile de consum media ale copiilor și tinerilor din România”, lansat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI).

Mai mult, o treime dintre elevii de liceu și aproape un sfert dintre elevii de gimnaziu petrec pe TikTok mai mult de 5 ore într-o zi obișnuită, mai arată studiul.

Studiul își propune să arate modul în care copiii și tinerii din România cu vârste cuprinse între 9 și 19 ani petrec timpul în online, dar și a modului în care aceștia interacționează cu informația, potrivit unui comunicat de presă.

  • Cercetarea a fost elaborată în perioada ianuarie – septembrie 2024. În total, la sondaj au participat 1.852 de elevi. Marja de eroare a eșantionului este de ±1% și studiul are un nivel de încredere de 95%, potrivit CJI.
  • Studiul prezintă obiceiurile de utilizare a internetului și a rețelelor sociale, în funcție de ciclurile de învățământ (primar, gimnazial, liceu) și diferențele dintre ele, tipurile de activități preferate de elevi și sursele în care copiii și tinerii au încredere.
Câte ore petrec copiii zilnic pe internet

Potrivit studiului menționat, 95,7% dintre elevii de liceu, 83,5% dintre elevii de gimnaziu și 60,1% dintre elevii din clasele a III-a și a IV-a folosesc internetul în fiecare zi. Consumul
zilnic de internet crește proporțional cu vârsta. Dacă în clasele a III-a și a IV-a media
este de 2 ore, la gimnaziu ajunge la 4 ore, iar la liceu, la 6 ore.

Captură de ecran studiu CJI

Potrivit studiului, cele mai utilizate platforme online și rețele sociale în rândul elevilor de liceu și de gimnaziu sunt Instagram, urmat de WhatsApp, TikTok și YouTube.

Elevii de clasa a III-a și a IV-a folosesc cel mai mult YouTube, Whatsapp și Roblox

ChatGPT este instrumentul de inteligență artificială (IA) cel mai cunoscut și cel mai utilizat, atât în rândul elevilor de liceu, cât și al celor de gimnaziu.

Subiectele despre care elevii se consideră mult sau foarte mult informați sunt: trendurile și memele de pe rețelele sociale, sănătate, pop culture, influencerii și comunitățile online, educație și sport. 

Subiectele despre care elevii de liceu și gimnaziu consideră că nu sunt deloc sau sunt foarte puțin informați sunt: politica din țară, alegerile din 2024 în România și politica din străinătate, mai arată studiul.

„Finalul anului 2024 a arătat încă o dată cât de important este ca cetățenii României să aibă competențe care să le permită să distingă între fapte și opinii, să înțeleagă mecanismele de funcționare ale rețelelor sociale, tehnicile de persuasiune, să fie conștienți de rolul persuasiv pe care îl joacă influencerii în comunicarea publică și să poată face minime verificări ale informațiilor care ajung la ei,” explică Cristina Lupu, directoarea executivă a CJI, în introducerea studiului.

Studiul arată și că 6 din 10 elevi de liceu cred că o informație este adevărată dacă le confirmă ceea ce știau deja. „Biasul de confirmare este probabil una dintre cele mai întâlnite erori logice inclusiv la noi, adulții. Dacă ne dăm seama cum ne influențează biasurile, putem să recunoaștem mai ușor și mesajele care încearcă să ne inducă în eroare. Rezultatele acestui studiu sunt valoroase pentru noi la CJI când gândim programele de formare pentru profesori și elevi. Ne confirmă cât de important este să continuăm să discutăm cu elevii și profesorii care trec prin cursurile noastre despre subiecte precum biasurile, veridicitatea surselor și rolul jurnalismului”, completează Cristina Lupu.

Când vine vorba de verificarea informațiilor, opt din zece elevi de liceu și cinci din zece elevi de gimnaziu declară că acordă atenție sursei informațiilor. Totuși, pentru majoritatea, acest proces de verificare se limitează la consultarea mai multor surse, fără să pună sub semnul întrebării credibilitatea acestora. Un alt aspect important la acest capitol, care reiese din studiu, este că profesorii ocupă unul dintre primele locuri atunci când vine vorba de persoanele la care copiii merg pentru a verifica informații

Studiul este disponibil pe site-ul CJI. O discuție despre rezultatele studiului, dar și o analiză a motivelor din spate este disponibilă pe canalul de YouTube al CJI.


3 comments
  1. Hai ca v-a scapat cea mai importanta aplicatie utilizata de eminentii elevi romani: gauth. Toate temele, la un click/scan distanță. Un abonament nesemnificativ care-i scutește de chinul temelor și garantează, în fața unor profesori plictisiți, note maxime și burse pentru click-viteză.
    Vedeți, nu-s chiar analfabeți funcțional! Totuși, reușesc să se descurce admirabil, și dobândesc cea mai râvnită abilitate: să găsească drumul ocolit prin viață, care să le aducă profit, fără niciun efort.

  2. Un manual digital nu se poate răsfoi bine pe telefon. Copilul meu folosește de 2 ani manuale digitale, cu sau fara “text fluid”, cu resurse audio-video integrate, cu suport pentru profesor și cu variantă pentru copii cu diversitate neurologica sau de limbaj. Deci 5 in 1, foarte eficient. Alt aspect de eficiență și cost e faptul că poate fi ușor actualizat (an de an), revizuit etic etc.
    Aceasta a însemnat pentru copilul meu ghiozdan ușor, toate resursele la îndemână pentru o lecție și acces 2-3 ani la același manual, deoarece copii de diverse vârste, adiacente, pot fi in aceeasi clasă, după vârsta mentală a fiecăruia, in mod realmente incluziv.
    Înțeleg că pentru niste clase de liceu e propunerea min. cu manualele digitale, așadar nu văd probleme la acea vârstă. Digitalele vor ajuta mai mult pregătirea pentru examenele de bac.

  3. E putin. Ce tara inapoiata suntem, imi e rusine ca suntem asa. 6 ore la liceu? Eliade dormea 4 ore pe noapte, liceenii de azi de ce nu pot dormi tot 4, ca sa stea 20 de ore pe internet? Ma bucur mult ca il avem ministru pe domnul David! Daca introduce repede manualele digitale, elevii vor putea creste numarul de ore petrecute in online, mai un ochi in manual, alt shift, Tik Tok. Daca ii vad parintii cu telefonul si (prin absurd) ii intreaba ce fac, ei pot arata manualul, si apoi intra iar pe Tik Tok. Viitorul suna bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cercetătorul Octavian Jurma critică anunțul ministrului Educației, care a spus că peste 77% dintre părinții chestionați nu vor ca elevii să fie vaccinați: „Astfel de statistici te dezarmează”

Astfel de statistici te dezarmează, a scris pe Facebook cercetătorul Octavian Jurma, după anunțul public al ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, făcut în conferință de presă miercuri, că peste 77% dintre…
Vezi articolul
vârsta de pensionare, cancelarie profesori

Ministerul Educației anunță că a deblocat plata salariilor din 30 de unități de învățământ special și de masă din București. Corpul de Control verifică Inspectoratul Școlar al Capitalei

Ministerul Educației transmite, joi, într-un comunicat de presă că a intervenit în vederea “soluționării problemei create la nivelul Inspectoratului Școlar al Municipiului București” și “astăzi, 18 februarie 2021, au fost efectuate plățile…
Vezi articolul

VIDEO Opera Comică pentru Copii transmite live online spectacolul Cenușăreasa, sâmbătă la ora 17:00. Felicia Filip: Găsim soluția prin care copiii să aibă o activitate-joacă ce îi deschide spre cultură și educație

UPDATE: LIVE VIDEO A început spectacolul ‘Cenușăreasa’, transmis de Opera Comică pentru Copii în regim online Opera Comică pentru Copii a trecut online, din cauza epidemiei de coronavirus, și transmite…
Vezi articolul