BAC 2023. Echivalarea competențelor digitale, explicată de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație – document

Foto: © Pattanaphong Khuankaew | Dreamstime.com

Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație a transmis liceelor precizări referitoare la echivalarea competențelor digitale, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Probele de competențe în limba română, de competențe lingvistice într-o limbă de circulație internațională și de competențe digitale (TIC) vor fi echivalate cu mediile obținute în liceu de candidații la BAC 2023, potrivit metodologiei publicate în Monitorul Oficial.

Iată ce prevede metodologia de mai sus:

„Art. 6. — (1) Nivelul de competență digitală din cadrul probei D la examenul național de bacalaureat 2023 se stabilește calculând un punctaj de la 5 la 10 pe baza mediei aritmetice, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de acesta la disciplina Tehnologia informației și a comunicațiilor în clasele a IX-a, respectiv a X-a.

(2) Nivelul de competență digitală se acordă conform următoarei grile:

— nivelul „utilizator începător” pentru media cuprinsă între 5 și 5,99;

— nivelul „utilizator de nivel mediu” pentru media cuprinsă între 6 și 6,99;

— nivelul „utilizator avansat” pentru media cuprinsă între 7 și 8,49;

— nivelul „utilizator experimentat” pentru media cuprinsă între 8,50 și 10.

(3) În certificatul de atestare a competențelor digitale este înscris nivelul de competență digitală, iar la rubrica „punctaj” este specificată media aritmetică pe baza căreia a fost acordat nivelul de competență.”

Vezi aici regulile după care probele de competențe de la Bacalaureat 2023 se echivalează cu mediile din liceu de la Limba și literatura română, limbi moderne și Tehnologia Informației și a Comunicării (TIC).

Informații de context

Liceenii care se află în imposibilitatea de a-și echivala probele orale de la BAC 2023 vor susține competențele în perioada 14-23 iunie, potrivit Ministerului Educației:

Modificările vin după ce lunea trecută începuse a patra săptămână de grevă generală în școli și grădinițe. Greva angajaților din Educație a început pe 22 mai, iar luni, 12 iunie, sindicatele din Educație au anunțat că se suspendă greva. Marți, 13 iunie, profesorii și elevii au revenit la școală după cele 13 zile de grevă generală.

În urma grevei generale din școli, două dintre cele mai importante revendicări s-au realizat, au anunțat sindicatele: majorarea salarială ar fi între 21 și 31%, precum și includerea în ordonanța de urgență a principiului ca salariul debutantului să fie egal cu salariul mediu brut pe economie în noua grilă de salarizare.

Calendarul oficial al examenului național de Bacalaureat 2023, Sesiunea iunie – iulie 2023

Foto: © Pattanaphong Khuankaew | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
BAC 2023 Regulile de echivalare a probelor de competențe cu mediile din liceu la Limba română, limbi străine și Tehnologia Informației, publicate de Ministerul Educației
Candidații care nu își pot echivala probele orale de la BAC 2023 vor susține competențele în perioada 14-23 iunie, potrivit Ministerului Educației
Bacalaureat 2023. Regulile de echivalare cu mediile de la clasă a probelor de competențe de comunicare la limba română, competențe de limbă străină și competențe digitale, puse în dezbatere de Ministerul Educației
BREAKING Probele de competență de la BAC ar putea fi echivalate cu notele din timpul liceului, dacă orele nu încep până la finalul săptămânii – a anunțat ministrul Educației
Exit mobile version