Baciu, Ministerul Sănătății: Pregătim o procedură, testele de salivă vor fi prelevate de la elevi și profesori de către cadrele didactice, în școlile în care nu există personal medical. Nu este o chestiune sofisticată

Andrei Baciu / Foto: gov.ro

Testele de salivă vor fi prelevate de la elevi și profesori de către cadrele didactice, în școlile în care nu există personal medical, a anunțat secretarul de stat Andrei Baciu, din Ministerul Sănătății la Digi24.

Baciu a spus că doar 20% dintre școli au personal medical suficient, restul fiind neacoperite din acest punct de vedere. În restul școlilor cadrele didactice vor preleva probele de salivă pentru testarea elevilor și a personalului. „Nu este o chestiune sofisticată”, a spus Baciu.

Dialogul dintre Andrei Baciu și moderator, pe tema testelor de salivă din școli:

Andrei Baciu: “Se lucrează la nivelul Ministerului Sănătății pentru a finaliza tot protocolul și este o muncă în echipă: Ministerul Educației, Ministerul Sănătății și forma finală va fi comunicată imediat ce aceasta va fi gata. Însă în linii mari, se va petrece în felul următor: Pentru școlile care, deci vorbim de teste de salivă non-invazive, înseamnă în primul rând că metoda de recoltare se face diferit, deci vorbim de absența unui disconfort, a unei proceduri care nu provoacă mare plăcere, și de posibilitatea ca aceste teste să fie făcute și de către personalul non-medical, bineînțeles în urma unei instruiri, astfel încât procedura să se facă corect și rezultatul să fie neinfluențat de maniera de testare.

Astfel că s-au achiziționat aceste teste – procedura este în curs – și vor ajunge la școli, se va stabili o secvență, cadență de testare. Testarea efectivă va fi efectuată sau de către personalul medical acolo unde există, dar din câte știu doar în 20 la sută dintre școlile din România există personal medical. În rest vor fi instruite cadre didactice din interiorul fiecărei școli, nu este o procedură medicală. Este o procedură relativ simplă, este un test de salivă într-un recipient…

Moderator: Profesorii pot să refuze să fac asta? Ei se pregătesc să refuze.

Andrei Baciu: Noi pregătim acum modalitatea generală, universală, prin care această testare să se desfășoare. Încă o dată, este în lucru…

Moderator: Să-i convingă pe profesori înțeleg că va fi treaba Ministerului Educației. Dumneavoastră, DSP-urile, cine îi va instrui pe cei care vor face testele acestea în școli?

Andrei Baciu: Aici o să vedem care este formula cea mai simplă. Nu este o procedură complicată, nu este operație pe cord deschis, este o simplă testare.

Moderator: Corectați-mă dacă greșesc: este vorba de un test care are o mică eprubetă în care copilul trebuie să scuipe, trebuie să aducă saliva de peste tot, înțeleg că trebuie să fie o anumită salivă, nu chiar cea pe care o găsești non-stop în gură? Este aici o procedură?

Andrei Baciu: Va fi o procedură foarte clară, ușor de înțeles și ușor de aplicat pentru absolut oricine. Când o să o avem gata, prefer să comunicăm atunci în varianta finală, dar în linii mari este vorba despre procedeul pe care le-ați descris dumneavoastră. Dar încă o dată nu este așa o chestiune sofisticată și nici mai multe variabile, multe feluri de a face această testare. Îi vom instrui pe cei care vor face această testare, iar oricum, orice fel de rezultat va trebui dublat de metoda clasică, prin metoda PCR.

Moderator: Nu vă întreb întâmplător, pentru că sunt școli care vor să se pregătească, în care directorii, profesorii sunt ceva mai apropiați de copiii lor și deja procesul acesta a pornit, doar că sunt părinți care spun că nici așa nu vor să-și testeze copiii, chit că până acum au reproșat că e vorba de un procedeu invaziv. Acum sunt părinți care spun că nici la testul de salivă nu-i vor lăsa pe profesori sau pe oricine altcineva să-i asiste pe copiii lor să fie testați. Atunci cred că foarte multă informație chiar din start ar face bine, măcar să înțeleagă toată lumea că cei mici nu pățesc nimic și că e bine ca ei să fie testați. Presupun că este important să se întâmple asta, nu?

Andrei Baciu: Primul lucru pe care trebuie să-l facem pentru a domoli pandemia este să identificăm cazurile pozitive. Acest lucru se face prin testare. Pentru testare, știm cu toții, avem variantele clasice. Mai nou, avem și această variantă special făcută pentru unitățile de învățământ, tocmai pentru ca să se poată desfășura într-o manieră sistematică. Lucrul ar fi fost mai dificil, din motive pe care le înțelege oricine, utilizând testele clasice. Pe de o parte, tot procedeul este cum este, și doi, pentru că această procedură de testare trebuie făcută de către personal medical tocmai pentru a te asigura că proba este prelevată cum trebuie.

În cazul nostru, avem un test care se face mult mai simplu, are altă specificitate și sensibilitate și tocmai din acest motiv orice caz pozitiv va fi dublat de o testare clasică. În linii mari, asta se va întâmpla: la nivelul școlii se va face testarea, vor fi transmise aceste rezultate către DSP, iar DSP-ul le va prelucra. Nu trebuie să ne speriem, trebuie să facem pregătire speciale. Nu este o chestie super sofisticată.

Moderator: Testele acestea vor fi raportate la DSP sau numai cele pozitive pentru a fi urmate de câte un PCR?

Andrei Baciu: O să vedem toată procedura. În momentul de față se definitivează, e o variantă de lucru. E important să nu venim cu afirmații care nu se adeveresc, pentru că și așa există atât de multe informații, chiar trăim acest intens fenomen al fake news-ului. Prefer să vin cu informațiile finale, clare și atunci să intensificăm cât se poate de mult.

Moderator: Doctorul Valeriu Gheorghiță spune că numărul de cazuri va fi în creștere din cauza reînceperii școlilor. Întrebare aici ar fi: ne grăbim cu testele acestea, nu ne grăbim, vor veni după aceste două săptămâni, în interiorul lor?

Andrei Baciu: O mică nuanță. Poate să crească numărul, și este posibil să crească numărul de cazuri, dar nu pentru că reîncepe școala, ci pentru că măsurile pe care le cunoaștem și care știm că duc la oprirea transmiterii virusului de la o persoană la alta, acestea nu sunt aplicate întru totul, și la cât de contagioasă este această variantă, este suficient un singur moment de neatenție pentru a te infecta. (…) E o interacțiune care crește și atunci ne putem aștepta la o creștere a numărului de cazuri. Trebuie să vedem unitatea de timp și amplitudinea acestei creșteri”.

Tot joi sindicatele profesorilor au reacționat și susțin că testele de salivă nu pot fi administrate de salariații din învățământ din cauza riscului de contaminare la care aceștia sunt expuși.

Amintim că 7 firme au câștigat licitația pentru loturile 2 și 3 pentru testele de salivă care urmează să fie distribuite în școli cel mai devreme spre sfârșitul săptămânii viitoare. Lotul 1 a fost câștigat de 3 firme care împart între ele 9 milioane de teste în valoare totală de 80.450.000 lei.

Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate a lansat pe 14 octombrie licitația pentru cele 70 de milioane de teste de salivă destinate școlilor. În total, achiziția este estimată la 1.050.000.000 lei fără TVA, potrivit documentației oficiale publicate pe SEAP și pe site-ul ONAC. Licitația se face în procedură de urgență și durează 15 zile, fiind o „Negociere Fără Publicare Prealabilă”. Pentru fiecare lot în parte se vor încheia acorduri-cadru cu maximum 10 operatori economici. În total, sunt 3 loturi.

Miercuri, 13 octombrie, ministrul Educației a spus la Digi24, despre calendarul licitației, că „ar trebui până la final de octombrie să fie în școli, este târziu din punctul meu de vedere dar asta este”.

Testele nu au ajuns încă în școli, dar o declarație actualizată a lui Sorin Cîmpeanu, dată luni, 8 noiembrie, la Guvern, lăsa de înțeles că e posibil ca săptămâna viitoare primul lot să ajungă în școli.

Sorin Cîmpeanu, 8 noiembrie: “Am fost asigurat de către Oficiul Național de Achiziții Centralizate că astăzi se semnează contractele subsecvente pentru lotul 1. Mâine se vor semna contractele subsecvente pentru loturile 2 și 3. De asemenea, e nevoie de o perioadă între 1 și 5 zile pentru depunerea scrisorilor de garanție bancară, o etapă fără de care achizițiile nu ar fi derulate în legalitate. După depunerea scrisorilor de garanție bancară, câștigătorii desemnați la nivelul lotului 1 au la dispoziție o perioadă între 1 și 5 zile pentru a livra aceste teste în școli. Departamentul pentru Situații de Urgență ne-a asigurat că în maximum 24 de ore de când primește aceste teste, cu ajutorul Direcțiilor de Sănătate Publică din fiecare județ și cu sprijinul inspectoratelor școlare județene, va face în așa fel încât testele să ajungă în școli.

Asta se va întâmpla săptămâna viitoare, cel mai probabil în a doua parte a săptămânii viitoare. Dar săptămâna viitoare. Până atunci, Ministerul Educației a solicitat Ministerului Sănătății sprijin în elaborarea unei proceduri pentru administrarea acestor teste. Chiar dacă sunt proceduri simple de administrare a acestor teste, am văzut în țările occidentale – şi apropo, testele din lotul 1 sunt teste utilizate în Germania, în Franța și în Portugalia – am văzut că ele pot fi chiar autoadministrate de elevi și chiar de către elevi cu vârstă mică. Însă acest lucru trebuie să se facă sub supravegherea unui adult.

Acel adult trebuie să beneficieze de un instructaj minim și e vorba de adulți care sunt în școli. Fac apel încă o dată la colegi să aibă disponibilitate pentru a vedea aceste instrucțiuni atunci când ele vor fi disponibile din partea Ministerului Sănătății, Ministerul Educației le va transmite, în așa fel încât săptămâna viitoare, așa acum am spus, când vor veni testele, să știm exact de câte ori pe săptămână, de două ori pe săptămână foarte probabil, și cum vor trebui administrate.

Reporter: Şi dacă profesorii dintr-o școală nu vor vrea să facă acest lucru?

Sorin Cîmpeanu: Sigur că nu au în fișa postului, sigur că nu pot fi obligați, dar vedeți dumneavoastră, nici vaccinarea nu este obligatorie şi, totuși, profesorii sunt cei care au o rată de vaccinare dublă față de rata la nivel național, sunt cei care au înțeles să se mobilizeze pentru vaccinare atunci când au înțeles că vaccinarea lor e în strânsă legătură cu modul de funcționare al școlilor cu prezența fizică. Îmi exprim încrederea în toți colegii din sistemul de învățământ. Am dat exemplul Grădiniței nr. 111. Am discutat şi am felicitat-o pe doamna director din Grădinița nr. 111 pentru abilitatea cu care a reușit să mobilizeze colegii pentru a avea o rată de vaccinare de 100%. Sunt multe astfel de persoane în învățământ și îmi exprim încrederea că nu vor fi situații de genul celor pe care le aduceți în discuție”.

Articolul este în curs de actualizare

Exit mobile version