Banii pentru copiii cu CES în 2023 / Ministerul Educației: Drepturile financiare se majorează cu 50% dacă copilul cu CES are și certificat de încadrare în grad de handicap și se aplică tuturor copiilor, nu doar celor din centrele de plasament

Foto: © Damir Ä_uhera | Dreamstime.com

Copiii cu CES (cerințe educaționale speciale) beneficiază de alocația zilnică de hrană și de cea pentru rechizite școlare, cazarmament, îmbrăcăminte și încălțăminte, potrivit Hotărârii de guvern nr. 564 din 2017. În 2022, au avut loc schimbări legislative care au vizat cuantumul sumelor acordate copiilor cu CES, prevederi valabile pentru anul școlar 2022-2023. La solicitarea Edupedu.ro, Ministerul Educației a precizat care sunt drepturile financiare ale copiilor cu CES, sursele de finanțare și cuantumul stabilite prin lege.

Cea mai importantă clarificare din partea Ministerului este cea care arată că aceste drepturi se majorează cu 50% în anul școlar 2022-2023 și pentru copiii pentru care nu s-a stabilit o măsură de protecție specială, adică pentru toți, indiferent că sunt în centre de plasament sau nu. Măsura se aplică copiilor din grădinițe, școli, licee, din învățământul de masă și special, public sau privat, potrivit reglementărilor în vigoare.

Avem peste 100 de mii de elevi cu cerințe educaționale speciale (CES), potrivit fostului ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu.

Drepturile financiare ale copiilor cu CES sunt cuprinse și în Legea Educației Naționale, conform art. 51 alin. (2) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011. Mai exact, textul legii prevede: „Copiii și tinerii cu cerințe educaționale speciale, școlarizați în unitățile de învățământ special sau de masă, inclusiv cei școlarizați în alt județ decât cel de domiciliu, beneficiază de asistență socială constând în asigurarea alocației zilnice de hrană, a rechizitelor școlare, a cazarmamentului, a îmbrăcămintei și a încălțămintei în cuantum egal cu cel pentru copiii aflați în sistemul de protecție a copilului, precum și de găzduire gratuită în internate sau centrele de asistare pentru copiii cu cerințe educaționale speciale din cadrul direcțiilor generale județene/a municipiului București de asistență socială și protecția copilului”.

Drepturile financiare se acordă copiilor cu certificat de orientare școlară, obținut de la centrele CMBRAE/CJRAE, din învățământul preuniversitar, inclusiv celor din învățământul confesional și privat, potrivit Hotărârii de guvern nr. 564 din 2017

Care sunt drepturile financiare ale copiilor cu CES
  1. Alocația zilnică de hrană

Cuantum minim de hrană pentru 2022 este de 22 de lei și este stabilit prin Legea nr. 143 din 20 mai 2022

Se plătește în primele 10 zile lucrătoare ale lunii pentru luna/lunile precedentă.

Cuantumul se actualizează anual prin hotărâre a Guvernului.

Sumele destinate acoperirii cheltuielilor pentru alocația zilnică de hrană se suportă din aceleași fonduri din care sunt finanțate instituțiile și unitățile publice de asistență socială. 

În limita bugetelor aprobate, consiliile județene, consiliile locale ale sectoarelor municipiului București și consiliile locale ale municipiilor, orașelor și comunelor pot aproba, prin hotărâre, la propunerea direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului, respectiv a serviciilor publice de asistență socială, un cuantum al alocației de hrană mai mare decât cel stabilit. 

2. Cazarmament

Cazarmamentul constă în bani pentru îmbrăcăminte, încălțăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucării, transport, materiale cultural-sportive. Este vorba de o suma fixa care se acordă pe an școlar, în funcție de varsta copilului, in doua transe.  

Hotărârea Guvernului nr. 838 din 29 iunie 2022 stabilește valoarea, în funcție vârstă. De precizat că cuantumul nu mai fusese modificat din 2014. Astfel, prin această hotărâre s-a abrogat Hotararea de Guvern nr. 904 din 15 octombrie 2014, pe care anumite școli o luau încă în considerarea la stabilirea drepturilor financiare pe care le primesc copiii, potrivit unor mesaje primite de Edupedu de la părinți.

Cuantum minim cazarmament 2022 -2023

Limitele minime de cheltuieli aferente drepturilor la îmbrăcăminte, încălțăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucării, transport, materiale cultural-sportive

Grupa de vârstăValoare drepturi îmbrăcăminte, încălțăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucării, transport, materiale cultural-sportive (lei/an/copil/tânăr)
De la 0 până la 2 ani inclusiv580 lei
De la 3 până la 6 ani inclusiv789 lei
De la 7 până la 13 ani inclusiv968 lei
De la 14 până la 17 ani inclusiv1.195 lei
De la 18 până la 26 de ani inclusiv1.338 lei
Mama protejată în centru maternal1.338 lei
Cum se acordă, practic, aceste drepturi

Drepturile financiare ale copiilor și tinerilor cu cerințe educaționale speciale școlarizați în sistemul de învățământ preuniversitar se acordă potrivit Hotărârii de guvern nr. 564 din 4 august 2017. Copiii cu CES beneficiază de alocație zilnică de hrană și de alocație pentru rechizite școlare, cazarmament, îmbrăcăminte și încălțăminte, denumite în continuare drepturi.

Ce trebuie să facă părinții pentru a obține aceste drepturi / Model de Cerere

Drepturile se acordă pe bază de cerere scrisă, depusă la unitatea de învățământ la care este înscris copilul cu CES, în perioada 1-30 septembrie a fiecărui an școlar, de către beneficiarul major, părintele sau alt reprezentant legal al copilului cu CES, după caz, însoțită de următoarele documente, în copie:

Cum se asigură finanțarea drepturilor financiare pentru copiii cu CES

Finanțarea drepturilor pentru copiii/elevii/tinerii cu CES integrați în învățământul de masă, care urmează curriculumul învățământului de masă, se asigură din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată prin bugetul local, iar pentru cei din învățământul special și pentru cei integrați în clase/grupe speciale organizate în învățământul de masă, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată prin bugetul județului/al sectoarelor municipiului București, prin unitățile de învățământ la care sunt înscriși copiii cu CES, potrivit Hotărârii de guvern nr. 564 din 2017.

Când se plătesc drepturile financiare pentru copiii cu CES

Unitățile de învățământ plătesc beneficiarilor sumele aferente reprezentând alocația zilnică de hrană în primele 10 zile lucrătoare ale lunii pentru luna/lunile precedentă(e), în funcție de numărul de zile de școlarizare și de prezența școlară înregistrată în luna/lunile anterioară(e), prin totalizarea numărului de zile în care copiii/elevii/tinerii cu CES au fost prezenți la școală sau au absentat motivat.

Sumele aferente drepturilor de care beneficiază copiii/elevii/tinerii cu CES, cu excepția celor reprezentând alocația zilnică de hrană, se plătesc în două tranșe: prima tranșă va fi acordată în perioada aprilie-iunie, aferentă semestrului I calendaristic, iar a doua tranșă în perioada octombrie-noiembrie pentru al doilea semestru calendaristic, potrivit Hotărârii de guvern nr. 564 din 2017.

Majorarea cu 50% a drepturilor financiare în cazul în care copilul cu CES are și certificat de încadrare în grad de handicap

În cazul copiilor cu handicap, infectați cu HIV sau bolnavi de SIDA, cuantumul sumelor necesare acordării drepturilor prevăzute la alin. (1) se majorează cu 50% în raport cu sumele acordate, potrivit Legii nr. 272 din 21 iunie 2004. Însă au existat mai multe interpretări și nelămuriri legate de această lege, astfel că, în vederea clarificării situaţiei, Ministerul Muncii şi Solidarității Sociale, prin Autoritatea Naţională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, a trimis o informare către Consiliile Județene în 2019.

Din această clarificare a jurisprudenței, rezultă în mod neîndoielnic faptul că în cazul copiilor cu cerințe educaționale speciale care au și certificat de incadrare in grad de handicap cuantumul sumelor necesare acordării drepturilor prevăzute la art. 51 alin. (2) din Legea nr. 1/2011 se majorează cu 50% raport cu sumele acordate.

În 2022, Legea nr. 191 din 28 iunie pentru modificarea și completarea Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, schimbă articolul din legea veche privind majorarea cu alin. (3): În cazul copiilor cu dizabilități încadrați în grad de handicap, pentru care s-a stabilit o măsură de protecție specială în condițiile legii, cuantumul sumelor necesare acordării drepturilor prevăzute la alin. (1) ( n.red alocatia de hrana si cazarmamanet)  se majorează cu 50%. Astfel că a apărut o nouă confuzie legată de aplicarea majorării, unele școli considerând că s-ar aplica doar copiilor pentru care s-a stabilit o măsură de protecție specială.

Ministerul Educației precizează explicit că prevederile alin. (3) se aplică în mod corespunzător şi în cazul copiilor cu cerinţe educaţionale speciale, şcolarizaţi în unităţile de învățământ de masă, dacă aceştia sunt încadrați şi în grad de handicap. 

Ce pot face părinții când nu se respectă drepturile copiilor cu CES

„Copiii cu CES au nevoie de sprijinul nostru al tuturor pentru a avea acces la educație. Școlile trebuie să ofere şanse egale la educaţie fiecărui copil, indiferent de posibilităţile sale de învăţare, participare şi dezvoltare. Iar comunitatea trebuie și ea pregătită să accepte nevoile acestor copii”, potrivit site-ului Ministerului Muncii şi Solidarității Sociale pe care părinții pot găsi model de sesizare către Inspectoratul Școlar și model pentru cazul în care părintele semnalează o situație de discriminare

Răspunsul oficial al Ministerului Educației la întrebările Edupedu.ro privind drepturile financiare ale copiilor cu CES:

(2) Necesarul de îmbrăcăminte, încălţăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucării, materiale cultural-sportive se stabileşte în funcţie de vârsta şi nevoile copilului, prin hotărâre a consiliului judeţean, respectiv a consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti sau, după caz, a organului de conducere al furnizorului privat acreditat.

(3) În cazul copiilor cu încadraţi în grad de handicap, pentru care s-a stabilit o măsură de protecţie specială în condiţiile legii, cuantumul sumelor necesare acordării drepturilor prevăzute la alin. (1) se majorează cu 50%.

(4) Copiii pentru care s-a stabilit măsura plasamentului, în condiţiile legii, precum şi mamele protejate în centre maternale au dreptul, la ieşirea din sistemul de protecţie specială, la o indemnizaţie care se acordă o singură dată, egală cu valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit potrivit legii. Indemnizaţia se acordă, la ieşirea din sistemul de protecţie specială, şi copiilor pentru care s-a pronunţat o hotărâre definitivă de încuviinţare a adopţiei.

(4^1) Tinerii pentru care s-a stabilit o măsură de protecţie specială, în condiţiile art. 55 alin. (2) şi (3), au dreptul, la ieşirea din sistemul de protecţie specială, la o indemnizaţie care se acordă o singură dată, al cărei cuantum reprezintă de trei ori valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit potrivit legii.

(4^2) Tinerii care au beneficiat de o măsură de protecţie specială, în condiţiile legii, şi au împlinit vârsta de 18 ani pot opta pentru continuarea măsurii de protecţie specială în condiţiile art. 55 alin. (2) şi (3) sau pentru primirea unei indemnizaţii lunare în valoare de 4,8 ISR. Beneficiază de această indemnizaţie până la împlinirea vârstei de 26 de ani tinerii care fac dovada că urmează o formă de învățământ la zi sau au un loc de muncă.

(4^3) Indemnizaţiile prevăzute la alin. (4) şi (4^1) se acordă de direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului care a propus măsura de protecţie specială şi se suportă din bugetul acestei iar cea prevăzută la alin. (4^2) se suportă de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale.

(4^4) Procedura de acordare şi plată a indemnizaţiei prevăzute la alin. (4^2) se stabileşte prin ordin comun al ministrului muncii şi solidarităţii sociale şi al ministrului familiei, tineretului şi egalităţii de şanse.

(5) Cuantumul limitelor minime de cheltuieli aferente drepturilor prevăzute la alin. (1), respectiv dreptul la ‘îmbrăcăminte, încălţăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucării, transport, materiale cultural-sportive, precum şi sumele de bani pentru nevoi personale, pentru copiii şi tinerii pentru care s-a stabilit o măsură de protecţie specială într-un serviciu public de tip rezidenţial, mamele protejate şi copiii acestora din centre maternale, se stabilesc prin hotărâre a Guvernului**).

(6) Cuantumul alocaţiei de hrană pentru copiii din serviciile de zi publice şi pentru copiii şi tinerii pentru care s-a stabilit o măsură de protecţie specială într-un serviciu public de tip rezidenţial, pentru copiii aflaţi în case de tip familial, precum şi pentru mamele protejate în centre maternale este de 22 de lei. Cuantumul alocaţiei de hrană pentru copiii din serviciile de zi este aplicabil şi copiilor din creşe şi alte unităţi de educaţie timpurie.

(6^1) Cuantumul prevăzut la alin. (6) se actualizează anual prin hotărâre a Guvernului.

(7) Cuantumul limitelor minime de cheltuieli stabilite în condițiile alin. (5) şi cuantumul alocaţiei de hrană stabilit în condiţiile alin. (6) sunt aplicabile şi în cazul copiilor şi tinerilor cu cerinţe educaţionale speciale, şcolarizaţi în unităţile de învățământ special sau de masă, inclusiv celor şcolarizaţi în alt judeţ decât cel de domiciliu, în conformitate cu prevederile art. 51 alin. (2) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare.

(7^1) Prevederile alin. (3) se aplică în mod corespunzător şi în cazul copiilor cu cerinţe educaţionale speciale, şcolarizaţi în unităţile de învățământ de masă, dacă aceştia sunt încadrați şi în grad de handicap.

(8) Alocaţia de hrană pentru copiii din serviciile de zi organizate de furnizorii privaţi acreditaţi se stabileşte cel puţin la acelaşi nivel cu cel prevăzut pentru copiii din serviciile de zi publice.

(9) În limita bugetelor aprobate, consiliile judeţene, consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti sau, după caz, consiliile locale ale municipiilor, oraşelor şi comunelor pot aproba, prin hotărâre, la propunerea direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, respectiv a serviciilor publice de asistenţă socială, un cuantum mai mare al limitelor minime de cheltuieli, respectiv al cuantumului alocaţiei de hrană aferente drepturilor stabilite conform prevederilor alin. (5) şi (6).

Conform art. alin. (2) din Legea nr. 191/2022, prevederile art. 129 alin. (4^1) şi (4^2) din Legea nr. 272/2004, republicată, intră în vigoare la data de 28 septembrie 2022 [90 de zile de Ia data publicării Legii nr. 191/2022. A se vedea Hotărârea Guvernului nr. 838/2022 privind stabilirea cuantumului limitelor minime de cheltuieli aferente drepturilor la îmbrăcăminte, încălţăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucării, transport, materiale cultural-sportive, precum şi sumele de bani pentru nevoi personale, pentru copiii şi tinerii pentru care s-a stabilit o măsură de protecţie specială într-un serviciu public de tip rezidenţial, precum şi pentru mamele protejate în centre maternale.”

Foto: © Damir Đuhera | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Precizările Ministerului Educației referitoare la bursa socială medicală: Nu se acordă la grădiniță. La școală, părinții nu trebuie să aleagă între bursa medicală și drepturile pentru CES
Exit mobile version