Boc: Discuția despre redeschiderea școlilor, una strategică. Nu putem sacrifica generația de azi la nesfârșit

3.442 de vizualizări
Primarul Clujului, Emil Boc, a spus la B1TV că discuția autorităților cu privire la redeschiderea școlilor a fost una „strategică” și două elemente au înclinat balanța pentru revenirea elevilor la clase. În primul rând, actuala generație nu poate fi sacrificată din punct de vedere educațional, iar în al doilea rând, alte țări din Uniunea Europeană au ținut unitățile de învățământ deschise în ciuda restricțiilor din alte sectoare.

„Eu aș vrea să fac următoarea precizare. Nu trăim într-o situație normală. Trăim într-o pandemie care, repet, ne pune mari probleme tuturor în toate domeniile. A fost o discuție strategică, redeschidem sau nu școlile. Două elemente au cântărit spre redeschiderea școlilor. Unul, faptul că nu putem sacrifica generația de astăzi din punct de vedere educațional la nesfârșit, pentru că nu putem avea copii educați fără un contact direct la școală, știm bine, mai ales până la ciclul primar.

Nu putem la nesfârșit să stăm într-o asemenea situație și avem nevoie de educație față în față, complementară celei digitale. Doi, și alte țări din Uniunea Europeană care au trecut și trec prin măsuri dure de restricționare a unor activități au menținut școlile deschise. Aceste două elemente au prevalat și au spus, da, deschidem școlile în 9 februarie, pe cele trei scenarii.

De exemplu, noi, la Cluj, o să avem creșele, grădinițele și ciclul I-IV. Sperăm ca peste o săptămână să putem trece și la clasa a XII-a, și la a VIII-a, să vină la școală. Legea spune iarăși, dacă apar cazuri de infectare în școli, se trece automat la învățământul online, dar pornim de la premisa că avem nevoie de educație față în față”, a declarat Emil Boc.

Sursă foto: gov.ro


17 comments
  1. Lipsește logica. Tocmai pentru că au fost la munte ( aglomerație) , în mall, unii la alții acasă, ei trebuie testați. Familia lor poate fi un focar. Încearcă să gândești, nu doare.

  2. @****
    În primul rând, până acum toti copiii au făcut scoala on line, nu înghesuiți 30+ intr-o clasa, deci numarul de copii care au zacut in spitale nu este relevant, iar despre sechele, încă nu se cunosc. Iar măsuri vrei sa se ia abia cand vor muri copii? Daca ar fi copilul tau printre cei morti te-ai consola ca a murit stiind sa scrie si sa socotească?
    În al doilea rand, au apărut tulpini noi, care se presupune că sunt mai virulente.
    În al treilea rând, eu mi-am educat copilul, am incredere, în el, dar nu pot garanta pentru toti colegii, părinții acestora si profesorii lui ca vor respecta regulile. Si chiar daca respecta regulile sunt sanse foarte mari sa se infecteze stand 6 ore intr-o clasa cu 30+ de elevi. Masca nu protejează 100%. Ca sa nu mai zic ca elevii de liceu sunt nevoiți să circule cu transportul in comun, iar părinții lor nu mai sunt tineri.
    Și nu în ultimul rând, binenteles ca imi fac griji si pentru sănătatea familiei, pentru ca daca noi, părinții murim, sau rămânem cu sechele, statul nu e capabil sa-mi creasca copilul!
    Deci, eu ca părinte, vreau sa am posibilitatea de a opta pentru varianta online, indiferent daca sunt in categoria de risc sau nu. Iar cine vrea la scoala, nu are decât să meargă!

  3. Nu înțeleg logica. Adică pentru că elevii nu respectă regulile trebuie să mergem la școală și să ne îmbolnăvim că oricum nu îi mai educăm!? Chiar nu înțeleg, atunci să meargă în cluburi, în parcuri, în vizite dacă singura problemă este că vor să se vadă.

  4. Pentru ei nu contează viața noastră, doar a lor și a familiilor lor, restul suntem cantitate de care vor să scape, deși nu știu pe spinarea cui vor mai putea trăi. Să se gândească bine înainte să ne omoare.

    1. Nu va înțeleg : dacă nu sunt bune masurile impuse de guvern, cu privire la deschiderea scolilor fără distanțare, fără teste, fără nimic, DE CE II DUCEȚI LUNI LA ȘCOALA?!? ȘCOALA O FI EA OBLIGATORIE, ÎNSĂ NU, DACA PUNE ÎN PERICOL SĂNĂTATEA.Fără teste făcute tuturor copiilor, și fără distanțarea minima,cu tot efectivul la clasa, în aceste condiții de pandemie, școala reprezinta un atac direct la sănătatea și viata copiilor. Niște criminali cu premeditare! FARA TESTE NU SE POATE DOVEDI CA ȘCOALA E UN MEDIU SIGUR, CORONAVIRUS FREE. ȘI DACA TOT NU AU BANI DE TESTE, GUVERNANȚII, SA LASE ATUNCI PĂRINȚII SA AIBĂ DREPTUL SA ALEAGĂ ÎNTRE ȘCOALA FIZICA SAU ONLINE. Ce fac acum e foarte grav, pentru ca școlile vor devenii adevărate focare! Veți vedea.

      1. dacă elevii au stat până acum acasă si au făcut online presupunem că au fost în mediu protejat…deci sunt toți sănătoși …atunci ce tot o dați cu testarea tuturor elevilor…adică la scoală nu pot merge că există riscuri dar in mall-uri pot merge sau in vacanță la munte sau la petreceri …cat a funcționat scoala nu au existat focare în scoli, ce tot vorbiți fără nici o bază reală.

        1. @Ada
          Copiii au stat singuri acasa? Nu au părinți care au mers la munca? Nu toti părinții pot sa muncească de acasa (sunt si părinți medici, polițiști, vânzători, curieri …). Deci testarea tuturor are sens. Iar mersul la mall, petreceri, vacante NU este obligatoriu. Pe mine nu m-a obligat nimeni sa-mi duc copilul la petreceri și prin mall (si nu am mers) dar la scoala sunt obligată sa-mi trimit copilul. Nu pot opta pur si simplu pentru online si acest fapt ma nemulțumește, nu ca se deschid școlile. Cine vrea ar trebui să poata merge fizic dar cine nu vrea ar trebui să aibă posibilitatea să rămână online.

        2. @ada
          Da mă, dupa neuronul tau cretz copiii au stat intr-o bula aseptica si atemporala, vidata si fara contact cu familiile. Ada, serios, caută-te mamă, că pari puțin plecată.

        3. Doamnă, aveți vreo dovadă că TOȚI copiii ai căror părinți vor online au fost pe pârtie? Că al meu copil nu a văzut săniuș decât la TV și pe calculator iarna asta. Nici în vacanța de vară la joacă, nici la mare, nici la mall și nici la săniuș! Iar acum își bat joc de faptul că “nu am pus presiune pe sistem”. Ce greșeală este în a cere să facă fiecare familie cum dorește, dacă oricum învățământ fizic ca înaintea pandemiei NU MAI EXISTĂ, acum vor fi cadre didactice care în același timp predau și la clasă și online (la noi și la mulți alții)?
          Dar cu aceia care au alergii ce aveți, doamnă? Știți ca au multe simptome care ii pot stigmatiza mai nou, când toți se feresc de cei care strănută sau cărora le curge nasul/tușesc chiar dacă poartă mască (nasul nu se poate sufla prin ea, din câte știu)?

  5. Ce vorbești “franț,când ai tăiat pensiile și salariile cu marinarul ai avut intentia să te gândești la școli????

  6. Ce ușor comparăm cu alte țări când vine vorba de muncă! Doar la condițiile de muncă și de trai nu luăm exemplu.

    1. Despre câți copii morți de covid ati auzit? Si din cei pozitivi câți au zăcut în spitale sau au rămas cu sechele? Ce tot invocati “sănătatea copiilor”. De fapt, si pe drept, va e frica ptr sănătatea voastră, a părinților, ptr ca stiti prea bine ca ei, copiii, NU VOR RESPECTA toate regulile. Si asta ptr ca multi dintre ei nu au empatie, se cred buricu’ pământului, sunt nepăsători la nevoile celor din jur si a familiilor lor. Insa din cauza unor needucati/needucabili nu mai putem continua la nesfarsit cu onlineul.

      1. Hai, bre, ca daca sunt needucabili te strofoci degeaba cu comentarii de-astea! Si ce e asa de rau ca cineva – chiar si parinte, ca asa cum ai spus-o pare ceva de lepadat!- sa se gandeasca la sanatatea sa si a familiei sale….ori odraslele tale cresc in copac si nu iau contat cu tine? Cat despre respectarea regulilor de catre copii …cind s-o putea in scoala romanesca sa stai macar la 1, 5 m distanta …atunci sa-i trago de urechi si pe needucabilii astia!
        Si mister BOC, cind fuse el mare prim ministru, impreuna cu marinaru’, trebuia sa faca dracu niste spitale, ca la ananghie sa nu te duci ca la taierea mieilor! Ailalti pe afara -pe care mi-i da el exemplu – d-aia isi permit sa tina scoli deschise…ca au cu ce sa compenseze acest risc! Asa ca sa taca dracului din gura si poate cauta o gaura de sarpe sa se bage, ca nu toti suntem prosti! Acum se da mare moralist!

      2. Sunteți extrem de “empatic” pentru cineva care nu are idee cum este să crești cu masca pe față, să mergi la școală cu ea, la sport…oriunde mai exact (dacă nu ai curte proprietate privată în care să poți respira liber), te poți săruta mai nou tot prin mască în adolescență, da…știm, d-voastră ați sărutat prima oară după căsătorie, în locuința personală, departe de ochii poliției/oamenilor, nu au existat plimbări de mână/întâlniri…Sunteți mai catolic/ă decât Papa, cum s-ar spune în popor, dar asta până faceți covid și atunci nu va fi din cauză că sunteți un needucat care nu a respectat toate regulile, atunci va deveni brusc un accident, o întâmplare nefericită (cei ca d-voastră au dublul standard).

        De Paediatric multisystem inflammatory syndrome associated with COVID-19 (PIMS) -ați auzit?
        Corect, ne e teamă și nouă și domnilor de la catedră, în condițiile în care sunt înghesuiți cot la cot și umăr la umăr, doi câte doi, precum în vremurile “bune”…30+ în clasă micuță…nu se va putea respecta distanțarea, ci doar dezinfectat bănci și scaune, mâini și.. măștile, dar știm cu toții că dacă respiri f aproape de cineva, câte 4-5 ore zilnic, șansa să dai dacă ai sau să iei dacă are (asimptomatic)…este f mare. Știm asta de la adulți cu studii medicale, dar d-voastră sunteți mai educat/ă decât noi toți, doar că mai puțin educabil/ă pe partea de învățământ online.
        Și normal că fiecare ține la viața lui (copil sau adult) și la viața celor dragi, dacă au dreptul ăsta si persoanele de peste 100 de ani, noi de ce nu l-am avea? Avem copii de crescut. Și noi avem nevoie de ei și ei de noi.

        Să ne gândim la toți “needucații” de 5 ani care vor merge la grupa mare…până la 6 cazuri la 1000 de locuitori. Probabil că d-voastră le-ați pune și lor pielea pe băț că-s prea mici și trag de mască (ei și dorm cu asa ceva, nu?), noroc că mai există legi și oameni EMPATICI – capabili să se ocupe și de ei, cu tot riscul.
        Dacă se respecta un drept fundamental al fiecărui individ și familie în parte, d-voastră/copiii d-voastră puteau merge, ai celor care ne temem pentru ei și pentru noi puteau face online. Oricum de cadrele didactice care se tem…d-voastră nu vă pasă, că și în rândul lor sunt destui și au tot dreptul.

        Dacă nu vă suportați proprii copii acasă, spuneți așa ..domnule/doamnă sau vă este jenă? Că pentru unii și ăsta este un motiv să îi vrea musai în bănci, din pură empatie, desigur (empatie pentru ei înșiși, că le dau copiii prea multe “dureri de cap”). De copiii (nu este vina copiilor, ci exclusiv a părinților) celor ca d-voastră, care nu se simt cu adevărat iubiți și acceptați acasă (deși voi îi vedeți copii model, că așa i-ați condiționat să vă primească validarea) și simt nevoia sa fie teribiliști și în centrul atenției tocmai la școală și în anturaj ne temem noi, cei care preferăm online.

      3. Vreti sa se ia masuri după ce mor câțiva copii? Cam cati ar trebui să moară, după părerea dvs, pentru a se justifica măsurile?
        Intr-o societate normala, civilizată, măsurile se iau pentru a preveni tragediile, nu după…
        Și da, imi fac griji si pentru sănătatea familiei, pentru ca daca noi, părinții murim, copilul va avea de suferit. Nu o sa-l creșteti nici dvs., nici Câmpeanu, nici Voiculescu, nici statul.
        Consider că scoala fata in fata, cu 30+ de elevi intr-o clasa, care se deplasează cu mijloace de transport în comun aglomerate, cu cateva toalete pentru sute de elevi, cu lipsa personalului de curățenie, fara testarea săptămânală a tuturor elevilor și profesorilor, nu este un mediu sigur. Cu siguranta vor sta si cu geamurile inchise, ca “ne trage curentul”. Chiar dacă se respecta regulile, șansele de infectare sunt foarte mari:
        https://www.google.com/amp/s/stirileprotv.ro/amp/stiri/actualitate/cercetatori-fara-ventilatie-virusul-sars-cov-2-poate-fi-transmis-intre-persoane-care-au-masca.html
        Personal nu vad de ce trebuie sa-mi asum aceste riscuri cand ar putea să-i lase pe părinți să aleagă între scoala online si scoala fata in fata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Volumul publicat postum al lui Gabriel Garcia Marquez, „Ne vedem în august”, lansat în librăriile din lume. Ediția a fost deja tradusă în limba română, cea în engleză apare marți, 12 martie

Un roman nepublicat până acum de Gabriel Garcia Marquez, autorul care a popularizat genul literar al „realismului magic” latino-american, a ajuns de miercuri în librării, parţial împotriva dorinţelor scriitorului decedat…
Vezi articolul

Regulamentul pentru încadrarea profesorilor pe posturi, publicat în Monitorul Oficial. Profesorii titulari și cei angajați pe perioadă determinată pot fi încadrați în regim de plata cu ora până la o jumătate de normă didactică de predare

Regulamentul pentru încadrarea profesorilor pe posturi a fost publicat, miercuri, 17 ianuarie, în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordinul nr. 6.876 din 22 decembrie 2023, document pentru aprobarea Normelor metodologice…
Vezi articolul