Universitatea bucureșteană SNSPA condusă de Remus Pricopie a decis joi să înceapă procedurile prin care să-l nominalizeze pe președintele Donald Trump pentru Premiul Nobel pentru Pace, potrivit unui comunicat al instituției.
„Joi, 13 martie 2025, Senatul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a hotărât declanșarea procedurilor pentru nominalizarea lui Donald Trump, președintele Statelor Unite ale Americii, pentru Premiul Nobel pentru Pace”, conform sursei citate.
SNSPA anunță în comunicat că va invita și alte universități, parteneri naționali și internaționali, să se alăture acestei inițiative.
SNSPA e condusă de rectorul Remus Pricopie, care a fost prezent permanent în evenimentele politice din ultimul an. El este autorul uneia dintre contestațiile față de candidatura lui Călin Georgescu, în urma cărora Biroul Electoral Central i-a anulat acestuia candidatura la alegerile prezidențiale din 2025.
Pentru Premiul Nobel pentru Pace din 2025 deja nominalizările s-au încheiat pe 31 ianuarie. Au fost nominalizați 338 de candidați, dintre care 244 sunt persoane și 94 sunt organizații. Acesta reprezintă o creștere semnificativă față de anul trecut, când au fost 286 de nominalizări, potrivit Comitetului Pentru Premiul Nobel.
Citește articolul integral pe G4Media.ro
Comunicatul integral al SNSPA:
„Joi, 13 martie 2025, Senatul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a hotărât declanșarea procedurilor pentru nominalizarea lui Donald Trump, președintele Statelor Unite ale Americii, pentru Premiul Nobel pentru Pace.
În acest context, rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie, a declarat:
«Această decizie vine ca o recunoaștere a eforturilor susținute ale președintelui Donald Trump în promovarea păcii și stabilității în regiuni marcate de tensiuni globale. Printre inițiativele diplomatice care au stat la baza acestei nominalizări se numără acțiunile sale pentru detensionarea situației din Gaza, demersurile inovatoare pentru a încheia o pace justă în Ucraina, precum și preocuparea permanentă pentru a menține echilibrul între principalii actori geopolitici, la nivel mondial.
Ca instituție de învățământ superior cu un puternic angajament față de valorile democratice și dreptul internațional, SNSPA consideră esențial să susțină liderii care contribuie la pacea globală.
Recunoaștem rolul președintelui Donald Trump în facilitarea soluțiilor diplomatice pentru încetarea conflictului din Ucraina, cu respectarea suveranității statelor și în concordanță cu valorile euro-atlantice. În mod deosebit, asigurarea păcii în regiunea Mării Negre, prin garantarea suveranității Ucrainei și a securității statelor din proximitatea conflictului, în conformitate cu principiile fundamentale ale dreptului internațional, reprezintă un obiectiv esențial pentru stabilitatea globală. Este și obligația SNSPA, ca Școală de Guvernare a României, să recunoască și să sprijine inițiativele care promovează pacea și dialogul, evidențiind contribuțiile semnificative în acest sens. Donald Trump este un politician atipic, care iese din toate tiparele clasice, dar care este orientat spre atingerea obiectivului final. Cum acest obiectiv este pacea, care se traduce prin securitate, respectul între națiuni și prosperitatea cetățenilor, atunci acest efort trebuie recunoscut și sprijinit la nivel global. Aprecierea unei voci puternice care pledează pentru pace, precum cea a lui Donald Trump, este fundamentală.
SNSPA va invita și alte universități, parteneri naționali și internaționali, să se alăture acestei inițiative.
Prin expertiza cadrelor sale didactice, a cercetătorilor și a absolvenților săi, SNSPA a fost constant implicată în proiecte menite să consolideze relațiile euro-atlantice, să promoveze valorile democratice și să sprijine statele membre NATO și UE în eforturile lor de a asigura coeziunea și reziliența internațională.
Universitatea își reafirmă angajamentul de a sprijini inițiativele care contribuie la combaterea amenințărilor la adresa securității, stabilității și păcii, rol cu atât mai important într-un moment în care tensiunile sociale, de orice fel, care au la bază extremismul, conflictele ideologice, economice, etnice, xenofobe sau atacurile hibride din partea unor entități statale sau non-statale au ajuns să perturbe echilibrele geopolitice majore.»”
Nominalizările pentru Premiul Nobel pentru Pace urmează un proces riguros, gestionat de Comitetul Nobel Norvegian, potrivit site-ului organziației. Acest comitet este responsabil pentru selectarea laureaților și este compus din cinci membri desemnați de Parlamentul Norvegian (Storting).
Conform statutului Fundației Nobel, doar anumite categorii de persoane au dreptul de a propune candidați pentru Premiul Nobel pentru Pace:
1. Membri ai adunărilor naționale și ai guvernelor naționale (miniștri) ale statelor suverane, precum și șefi de stat în funcție.
2. Membri ai Curții Internaționale de Justiție de la Haga și ai Curții Permanente de Arbitraj de la Haga.
3. Membri ai Institutului de Drept Internațional.
4. Membri ai Consiliului Internațional al Ligii Internaționale a Femeilor pentru Pace și Libertate.
5. Profesori universitari, profesori emeriți și profesori asociați în domeniile istoriei, științelor sociale, dreptului, filosofiei, teologiei și religiei; rectori și directori de universități (sau echivalenții acestora); directori ai institutelor de cercetare pentru pace și ai institutelor de politică externă.
6. Persoane care au fost laureate ale Premiului Nobel pentru Pace.
7. Membri ai consiliului de administrație principal sau echivalentul acestuia al organizațiilor care au fost laureate ale Premiului Nobel pentru Pace.
8. Membri actuali și foști ai Comitetului Nobel Norvegian (propunerile din partea membrilor actuali trebuie să fie depuse cel târziu la prima ședință a comitetului după 1 februarie).
9. Foști consilieri ai Comitetului Nobel Norvegian.
Procesul de nominalizare și selecție este, pe scurt, următorul:
1. Nominalizarea: Persoanele eligibile pot trimite propuneri de candidaturi până la data de 31 ianuarie a anului respectiv. Pentru Premiul Nobel pentru Pace din 2025, au fost nominalizate 338 de candidaturi, dintre care 244 sunt persoane și 94 organizații.
2. Evaluarea: După încheierea perioadei de nominalizare, Comitetul Nobel Norvegian evaluează toate propunerile primite. Numele nominalizaților și alte informații legate de nominalizări rămân confidențiale timp de 50 de ani.
3. Selecția laureatului: Comitetul analizează în detaliu candidaturile și selectează laureatul pe baza contribuțiilor semnificative la promovarea păcii. Anunțul oficial al laureatului are loc, de obicei, la începutul lunii octombrie, iar ceremonia de decernare se desfășoară pe 10 decembrie, data aniversării morții lui Alfred Nobel.
1 comment
Omului ii plac vulpile…. shiret…