Bursele elevilor să fie plătite în avans până pe 25 a lunii, propune un proiect de lege inițiat de grup de parlamentari PNL

2.400 de vizualizări
Photo 30368672 © Tzidos | Dreamstime.com
Un proiect de lege prezentat în Biroul Permenent al Camerei Deputaților, luni, 4 aprilie, de 17 parlamentari PNL, propune ca bursele pentru învățământul preuniversitar și universitar să fie plătite elevilor la o dată fixă, lunar și în avans până pe 25 a lunii anterioare celei pentru care se acordă.

Proiectul de lege propune mai mute modificări la Legea Educației Naționale nr.1/2011. Primul, stabilirea unui termen până la care să se plătească bursele elevilor.

  • Pentru bursele din învățământul preuniversitar, plata tuturor tipurilor de bursă ar trebui să se efectueze lunar, în avans, până pe data de 25 a lunii anterioare celei pentru care se acordă. (n. red de exemplu: pentru bursa acordată pe luna februarie plata să fie făcută până pe 25 ianuarie)  
  • Pentru bursele din învățământul universitar, plata tuturor tipurilor de bursă să se efectueze lunar, în avans, până pe data de 25 a lunii anterioare celei pentru care se acordă, iar în prima lună a anului universitar, pentru respectiva lună, bursa să se plătească până pe data de 14 a lunii. 

În expunerea de motive, se propune plata în avans a burselor elevilor și studenților pentru a îi sprijini pe aceștia la începutul anului școlar/ universitar și a le asigura minimele resurse financiare pentru a-și putea achiziționa cele necesare pentru a studia. 

Se propune ca legea să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2013 “timp până la care Ministerul finanțelor Publice și Ministerul Educației vor informa autoritățile locale, instituțiile de învățământ, universitățile cu privire la noile termene de plata burselor precum și cu privire la efectele neexecutării la termen a obligațiilor,” mai scrie în proiectul de lege.

De asemenea se propune ca debitorul (autoritate locală sau școala /universitatea după caz) să fie obligat să plătească dobânda legală penalizatoare pentru depășirea termenelor limită de plată cele impuse anterior, în calcularea dobânzii penalizatoare și a ratei dobânzii legale se vor aplica dispozițiile articolului 3. din OG nr. 13 / 2011 privind dobânda legală în renumeratorie și penalizatoare pentru obligații bănești precum și pentru reglementarea unor măsuri financiar fiscale în domeniul bancar.

Parlamentarii motivează introducerea plății unei dobânzi prezentând în expunerea de motive, informații din presa locală legată de întârzieri ale plătii burselor: “Spre exemplu conform unor informații apărute în presa locală municipiul Târgu Mureș elevii care beneficiază de burse de excelență nu au primit bursele timp de un an. În municipiul Bacău, Asociația Elevilor din Bacău arată că bursele elevilor aferente anului școlar 2020-2021 au fost plătite parțial și retroactiv abia în toamna anului 2021. Plata integrală a acestora a fost efectuată abia la finalul lunii decembrie anului 2021, când a fost bugetate conform legii de către administrația locală. În august 2021, unii consilieri locali sectorului 1 București semnalau faptul că Primăria sectorului 1 nu a mai plătit bursele elevilor din luna martie 2021,” se precizează în document.

Propunerea legislativă stabilește termenele limită până la care organele deliberative ale autorităților administrației publice locale, respectiv senatele universitare, sunt obligate să stabilească cuantumul și numărul burselor anuale. “Norma propusă instituite o nouă garanție de predictibilitate și răspundere publică, necesare în procesul de acordare a burselor la nivel național,” mai scrie în document.

Proiectul a fost prezentat in Biroul Permanent al Camerei Deputaților, urmează să parcurcă procesul legislativ, iar camera decizională este Senatul.

Photo 30368672 © Tzidos | Dreamstime.com  / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Clădirea nouă a liceului Tonitza, nefuncțională la 5 ani după finalizare. Părinții elevilor vor protesta joi în fața Primăriei Sectorului 1. Primăria: Vom întreprinde toate demersurile cu respectarea normelor ISU în cel mai scurt timp

Părinții elevilor de la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din București au anunțat că vor protesta joi, de la ora 10:00, în fața primăriei Sectorului 1, față de situația…
Vezi articolul

CCR a admis sesizarea PSD pe proiectul de modificare a legislaţiei în domeniul transportului de persoane / Consiliul Elevilor: Problema transportului elevilor rămâne nerezolvată până când serviciile de transport nu vor redeveni publice

Curtea Constituţională a României a admis, miercuri, sesizarea PSD asupra proiectului pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea. Agerpres…
Vezi articolul

EXCLUSIV Președintele UDMR, Kelemen Hunor: Sunt categoric împotriva amnistierii plagiatorilor / Surse: deputații UDMR au votat în favoarea amendamentului la ședința Comisiei de Învățământ de luni

Președintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, Kelemen Hunor, a răspuns la o întrebare trimisă de Edupedu.ro spunând că este „categoric împotriva” amendamentului care i-ar amnistia pe plagiatorii cu teze…
Vezi articolul