Cadrele didactice cer Guvernului să aplice imediat şi integral Legea salarizării şi să poziţioneze profesorii mult mai sus decât în prezent în grila de salarizare care va fi elaborată anul viitor – Hăncescu, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ

30.167 de vizualizări
Foto: © Mykola Komarovskyy | Dreamstime.com
Cadrele didactice cer Guvernului să aplice imediat şi integral Legea salarizării şi să poziţioneze profesorii mult mai sus decât în prezent în grila de salarizare, deoarece educaţia de calitate necesită profesori motivaţi şi bine pregătiţi, potrivit mesajului transmis luni cu ocazia începerii anului şcolar de preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, citat de Agerpres.

„Deşi (anul trecut – n. r.) am avut şcoli închise, iar lecţiile online s-au desfăşurat în multe cazuri cu probleme, cadrele didactice şi-au făcut datoria: au căutat soluţii, au improvizat, la nevoie, au cerut ajutor atunci când nu au mai putut, dar niciodată nu au renunţat la misiunea lor şi nici la ceea ce contează cel mai mult: ca fiecare elev să primească rodul educaţiei! Pentru noi, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, cadrele didactice sunt eroii din perioada de criză şi rămân modelatori ai viitorului! Guvernanţii, în schimb, le-au întors spatele! Cadrele didactice le cer acestora să-şi onoreze datoria de a aplica, de îndată, integral Legea salarizării!

De asemenea, colegii noştri solicită Executivului să facă tot posibilul ca în proiectul Legii salarizării, care va fi elaborat anul viitor, să găsească soluţia ca aceştia să fie mult mai sus poziţionaţi în grila de salarizare decât în prezent! Se impune acest lucru pentru că o educaţie de calitate se face cu profesori bine pregătiţi şi motivaţi pe măsură”, se arată în mesaj.

Liderul organizaţiei sindicale a subliniat că nu toate şcolile şi-au deschis luni porţile pentru elevi, fie din cauza restricţiilor sanitare, fie din cauza nefinalizării lucrărilor la şcoli.

Simion Hăncescu, președintele FSLI / Foto: FSLI

„Aproape toţi copiii se întorc în acest an în unităţile de învăţământ, unde pe coridoare vor răsuna din nou râsetele şi soneria care ne amintesc că o şcoală goală nu are suflet, dar o şcoală plină cu elevi şi cadre didactice are viaţă şi viitor! Mai sunt, din păcate, situaţii în care elevii nu vor auzi clopoţelul în prima zi de şcoală, fie din cauza restricţiilor impuse ca urmare a pandemiei, fie din lipsa de preocupare a autorităţilor locale care nu au finalizat lucrările la infrastructura şcolară. În acest an nou şcolar vă doresc, înainte de orice, să fiţi sănătoşi! Începem şcoala cu mai multă încredere, cu forţe proaspete, dar şi cu speranţa că, dacă am reuşit împreună acum, vom reuşi de fiecare dată! Haideţi să dăm şcolii voce, o voce din ce în ce mai puternică, pentru că astăzi este despre voi: cadre didactice, elevi şi părinţi! Vă doresc mult succes şi realizări din plin”, afirmă Simion Hăncescu.

Acesta a amintit că în anul şcolar anterior, în contextul învăţământului online, uneori chiar elevii au fost cei care au sprijinit cadrele didactice în ceea ce priveşte predarea online.

„Încercări puternice au fost şi pentru elevi şi ştim prin ce emoţii au trecut! Mulţi dintre ei s-au comportat exemplar în această perioadă, depăşind impasul unui nou tip de abordare a activităţii didactice şi a învăţării propriu-zise. Platformele online au deschis noi drumuri în sistemul de învăţământ din România, iar cei care au avut primii curajul să testeze şcoala online, oferind în unele cazuri suport cadrelor didactice, sunt copiii! Suntem convinşi că fiecare elev a învăţat după această perioadă mult mai multe lucruri decât stă scris în programele şcolare: au învăţat despre prietenie, empatie, curaj, curiozitate şi despre faptul că a fi vulnerabil nu e un lucru rău dacă ştii cui să îi ceri să fie alături de tine”, a susţinut el, preşedintele FSLI.

Totodată, acesta a subliniat că prelungirea pandemiei aruncă incertitudine asupra anului şcolar 2021-2022, deşi acesta a debutat optimist.

„Anul şcolar 2021-2022 debutează optimist, cu bucuria şi emoţia caracteristice primei zile de şcoală, dar şi cu o oarecare incertitudine cauzată de prelungirea pandemiei. În ciuda provocărilor impuse de contextul mondial al pandemiei, s-a demonstrat în anul şcolar precedent că educaţia nu se opreşte nici măcar pentru o zi, pentru că este un proces continuu. Educaţia se face cu sufletul, se face cu mintea deschisă, se face creativ şi cu mult curaj! Sunt valori pe care doar în şcoală le înveţi”, a menţionat Simion Hăncescu.

Foto: © Mykola Komarovskyy | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


10 comments
 1. Cat timp va fi Câtu premier, profesorii nu vor depăși salariul mediu pe economie(ma refer la cei cu vechime maxima, deci cu salariu maxim), tineretul are salariu mai mic.

 2. Sa fim totusi sinceri…anul trecut in online majoritatea profesorilor au fost platiti degeaba. Educatoarea fiului meu la onlinr avea 2 ore cu copiii din doua in doua zile, profesoara de engleza doar 2 ore in tot online-ul, pe motiv ca e bolnava… Dar salariile au fost intregi. Acum, vor mariri. Sunt la baza grilei de salarizare? Atunci ce sa mai spuna un militar sau un politist care au salariul blocat la nivelul din 2009? Solda unui militar incepe de la 720 lei brut…cand minimul azi trece de 2000 lei.

  1. Si in bransa dvs de activitate se afla uscaturi. Dar a generaliza la inteaga bransa, asa cum faceti dvs, este lipsa crasa de bun simt.

  2. Nu generalizați, nu tot personalul didactic este așa. Pe de altă parte, cei din educație au lucrat online pe aparatele lor, curentul electric și l-au plătit tot ei. Celor din privat care au lucrat de acasă au primit calculatoare, li s-a decontat energia electrică, tot. Și în final vă spun că nu este vina corpului profesoral din România că s-a decis învățământul online.

 3. Hăncescu, Nistor și ceilalți escroci,nu erau tot președinți ai federațiolor când s-au elaborat fostele legi ????
  Fix din cauza servilismului lor,profesorii sunt la baza grilei și cât timp tot ei (,,servesc..interesele sindicaliștilor” )nimic nu se va schimba !

 4. Minciuni!!!
  Sindicatele din învățământ sunt 0.
  Niciodată nu au făcut nimic pentru dascăli,ci doar și-au încasat salariile foarte mari,în timp ce profesorii sunt lăsați să moară de foame.

 5. Anul asta nu mai plătesc sindicat pentru ca nu am avut nimic de câștigat. Când a fost o problema tot singura m-am descurcat.In general liderul de trib e pe felie cu directorul de trib și tu te alegi cu banii dați și atât.
  Dacă ar fi obținut măcar mărirea din septembrie 2021 ….dar nici măcar asta.

  1. Cat timp va fi Câtu prim ministru, capii sindicatelor din educatie vor fi umiliti si amenintati.
   Probabil ca acesta a avut probleme mari atunci cand era elev si acum se razbuna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Marilen Pirtea, rector al Universității de Vest și consilier onorific al premierului Ciucă: Voi pleda pentru ceea ce susțin profesorii / Cu o oră înainte de ședința de Guvern în care a fost aprobată legea educației, ministrul Finanțelor împreună cu alții au scos capitolul de salarizare unde salariul minim trebuia să fie mediu brut pe economie. Dacă eliminăm această piatră de temelie, restul rămâne suspendat în aer și se știa acest lucru

Rectorul Universității de Vest din Timișoara, Marilen Pirtea, lider PNL și consilier onorific al premierului Nicolae Ciucă, susține revendicările profesorilor în această grevă generală declanșată în sistemul de învățământ. Pirtea…
Vezi articolul

Eveniment în limba română pentru profesorii de Fizică de liceu, la CERN în Elveția, la care cadrele didactice pot aplica până pe 9 martie, anunță Facultatea de Fizică a UB – o săptămână de formare despre fizica nucleară

Profesorii de fizică din liceele din România pot petrece în vară o săptămână la CERN, în Geneva, într-un program de formare în domeniul științelor exacte, potrivit unui anunț al Facultății…
Vezi articolul

Mai mult de 200 de profesori peste vârsta de pensionare din București vor rămâne titulari în anul școlar viitor, potrivit Inspectoratului Școlar al Municipiului București. Aproape 99% din cererile cadrelor didactice au fost acceptate

Mai mult de 200 de cadre didactice din București care sunt peste vârsta de pensionare vor rămâne titulari în anul școlar 2023-2024, potrivit listei publicate de Inspectoratul Școlar al Municipiului…
Vezi articolul