Ce efect au filmele asupra creierului copiilor? Oana Paveliuc, Festivalul de Film și Psihanaliză: Filmele și desenele animate sunt și ele o formă de transă în care se instalează programe la nivel neurologic

1.232 de vizualizări
Photo by Ksenia Chernaya from Pexels.com
Prima ediție a Festivalului de Film și Psihanaliză s-a petrecut online weekendul acesta, după ce pandemia a dat peste cap planurile de a fi organizată la Cluj. Timp de trei zile, cinefilii au putut viziona și analiza filmele altfel de cum o făceau în mod obișnuit. Sub coordonarea criticului de film Irina Margareta Nistor și specialiști în psihanaliză, iubitorii de film au putut interpreta înțelesurile filmelor și cum le traduce subconștientul, scrie Cultura la Dubă.

Oana Paveliuc este performance coach și studiază psihologia, iar în cadrul festivalului a analizat filmul pentru copii Strada Speranței (Mercy street), în regia lui Ștefan Buzea, Alexandru Buzea și Nicolae Radu.

Cultura la dubă: Cum îi marchează pe copii filmele?

Oana Paveliuc: Filmele au un impact foarte mare asupra copiilor, mai ales la vârste fragede, când ei nu fac diferența dintre realitate și ce văd pe televizor, cum de altfel filmele și desenele animate sunt și ele o formă de transă în care se instalează programe la nivel neurologic, iar copiii pot să își ia învățăminte.

Totodată este important să avem grijă la ce filme urmăresc copiii, este important și să le urmărim împreună cu ei, să descoperim împreună cu ei. Copiii au și această latură pură și ne pot învăța lucruri pe care noi încă nu le știm sau uităm să le punem în aplicare.

Cultura la dubă: Cum ne raportăm la filmele horror?

Oana Paveliuc: Eu nu le recomand, mintea subconștientă nu face diferența dintre ceea ce ne imaginăm și realitate. A urmări un film, mai ales unul horror, înseamnă a te lăsa dus într-o anumită stare, corpul trăiește toată acțiunea filmului chiar și la nivel neurochimic. Același lucru este valabil și în cazul știrilor care ne creează tot felul de anxietăți.

Citește interviul integral semnat de Dana Coțovanu în publicația Cultura la dubă


1 comment
  1. Copii sunt pana la 18 ani. Oare filmele pentru adulti la care se uita generatia de azi de “copii” ce efect au asupra creierului? Cred ca nici nu trebuie prea multe studii ca sa realizezi ca efectul este de tampire lol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BOOKMARK Toate resursele de învățare online și predare digitală, publicate până acum de Edupedu.ro, la un loc / Aplicații, platforme online, soluții software, teleșcoală, webinarii, tutoriale, programe de consiliere

EduPedu.ro a publicat o multitudine de resurse și referințe pentru predare și învățare la distanță din momentul în care autoritățile au decis închiderea școlilor, ca măsură de prevenție împotriva noului…
Vezi articolul

Aproape un sfert dintre elevii care au început gimnaziul în 2017 nu au susținut Evaluarea Națională în 2021, la finalul clasei a VIII-a / Pierderile sunt considerabil mai mari în rural, în rândul băieților și în școlile mici – Raport de cercetare

Numai 77% dintre elevii care au început gimnaziul în 2017-2018 și l-au absolvit în 2020-2021, adică în plină pandemie, au reușit să finalizeze acest nivel de învățământ prin susținerea Evaluării…
Vezi articolul

Cum resimt pandemia tinerii care vor să urmeze facultatea în străinătate, așa cum se întâmplă și cu mulți români. Un studiu Quacquarelli Symonds descrie șocul prin care trece învățământul superior global

Aproape două treimi dintre tinerii lumii care intenționau să înceapă facultatea într-o altă țară și-au văzut planurile date peste cap anul acesta. Iar opiniile lor diferă profund, adesea, de ceea…
Vezi articolul

Daniel David: Îi văd pe miniștri vorbind într-o bucurie extraordinară, că scopul școlii este să te facă fericit. Școala nu a fost creată pentru a te face fericit / Școala ne ajută să nu fim proști

Rectorul Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, Daniel David, profesor de psihologie clinică și științe cognitive clinice, spune că “școala nu a fost creată pentru a te face fericit”, așa cum…
Vezi articolul

Profesorii din România scriu istorie. Președintele s-a întors împotriva propriului popor, iar profesorii îl demască pe impostorul care a plecat din rândurile lor și astăzi prezidează prin minciună, de la Cotroceni / Plus: lașitatea universitarilor

Profesorii din România scriu istorie. De 3 săptămâni, predau întregii societăți una dintre cele mai valoroase lecții: în fața minciunii și a imposturii, îndrăznesc să acționeze și să schimbe realitatea!…
Vezi articolul