Ce spun cititorii Edupedu.ro că au optat să citească la clasă, la orele fixe stabilite de ministrul Educației, de Ziua Lecturii? / “Am ales Legea Educației, articolul care prevede 6% din PIB pentru educație”

733 de vizualizări
Foto: EduPedu.ro
Trimiteri la Legea Educației, la Codul Muncii, la teza de doctorat a lui Sorin Cîmpeanu, dar și la volumul președintelui Klaus Iohannis, “Pas cu pas” s-au numărat printre răspunsurile ironice date de cititorii Edupedu.ro la o întrebare privind intențiile de lectură la clasă, la ore fixe, așa cum a decis pentru Ziua Lecturii ministrul Educației. Răspunsurile ironice domină în rândul celor peste 100 de comentarii înregistrate în discuția de pe pagina de Facebook a Edupedu.ro, fiind completate de comentarii ce fac trimitere la cărți anume luate de copii la școală sau pregătite de profesori pentru momentul de lectură.
 • Sorin Cîmpeanu anunțase, zilele trecute, că „am decis, în calitate de ministru al Educaţiei, ca marţi, 15 februarie 2022, în toate şcolile, programul să se modifice astfel încât, indiferent de disciplina prevăzută în orar, la ora 11,00 şi la ora 14,00, învăţătorul sau profesorul să organizeze, la clasa unde este prezent, activităţi de lectură la care să participe toţi preşcolarii şi elevii. În prealabil, personalul didactic va recomanda tuturor să aducă o carte preferată sau să împrumute de la biblioteca şcolară o carte şi, timp de 15 minute, să citească fie individual, fie în grupuri mici de lucru” – Detalii despre inițiativa ministrului.

Edupedu.ro a întrebat, marți dimineață, comunitatea sa de pe Facebook: “Veți citi astăzi la școală 15 minute, la 11:00 și 14:00, așa cum a decis ministrul Educației? Ce carte ați ales? #ziualecturii”. Până după-amiază, postarea strânsese aproximativ 100 de comentarii ce se încadrau, generic, în trei mari categorii:

 • Profesori sau părinți care spuneau ce cărți urmau să citească elevii sau copiii la ore
 • Comentarii critice pe seama cererii ca lectura să se petreacă la ore fixe
 • Comentarii ironice la adresa inițiativei ministrului, în condițiile problemelor de fond din educație sau ale guvernării în general, inclusiv prin trimiteri la titluri cu valoare simbolică

“Am ales Legea Educației, articolul care prevede 6% din PIB pentru educație…”, a comentat un cititor, mesajul său adunând peste 250 de reacții. “Am ales Legea Educației, pentru mărirea salariilor tuturor cadrelor didactice și personalului auxiliar! Au tot respectul din partea mea!”, a comentat, similar, o cititoare.

Tema salariilor profesorilor a revenit și în alte comentarii: “Ce să citesc??? Fluturașul de la salariul minim pe economie care nu a crescut?”; “Am ales cartea ‘Fă grevă generală’”.

Alții au comentat cu trimiteri la problemele curente din economie și societate:

 • “(…) Lăsați-ne în pace cu aceasta propagandă mizerabilă pe care o aruncați zi de zi în toate rețelele social media!”
 • Lectura specială de azi “Ce visez noaptea pun o țară întreagă să pună în aplicare ziua” = traducere liberă “Asta se cheamă să fii mafiot” (…)”
 • “Am citit despre hoția de la facturile de gaz, lumină și apă, marca PNL-USR-UDMR”

Iar alții au comentat, critic sau nu, pe seama formei de lectură – perioadă scurtă de timp, la oră fixă – cerute de ministru: 

 • “Noi citim sincron o carte pe lună, apoi dezbatem (…)”
 • “Pe 2 februarie am dedicat o oră lecturii participând la Ziua Internațională a Cititului Împreună! Azi vom dedica 15 minute în memoria lui Galileo Galilei!”
 • “Nicidecum. Vom citi la toate orele, nu doar 15 minute la 11 și 14. Vom discuta apoi, nu cum a poruncit ministerul să nu facem activități. (…)”

Alt cititor a spus că citește “teza de doctorat a tovarășului Câmpeanu”, iar o cititoare – “Pas cu pas”, cartea președintelui Klaus Iohannis, inițiatorul proiectului “România Educată”. Iar alți comentatori au făcut trimitere la titluri sugestive:

 • “Aș recomanda, din suflet, “Ferma animalelor”! Este despre #Ei, iar Orwell a fost un vizionar.”
 • “”Ghidul nesimțitului”, de Radu Paraschivescu, o radiografie perfectă a societății din ziua de azi.”

Unii cititori au menționat volumele pe care le aveau în vedere pentru lecturile copiilor în programul de școală, de la Vrăjitorul din Oz la romane clasice și poezii de autori români. Iar câțiva au apreciat explicit inițiativa ministrului: “Copiii mei și-au luat cu ei cărțile preferate. O inițiativă excelentă!”, a comentat unul, iar o cititoare a scris: “Este o inițiativă foarte bună! Voi face asta cu drag și am pregătit câteva activități interesante!”.

Citește comentariile integral în subsolul postării Edupedu.ro:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like