Cîmpeanu: Aproape 50% dintre profesori s-au vaccinat anti-COVID până marți

1.192 de vizualizări
Foto: Edupedu
În total, 135.000 (38%) de angajați din învățământ s-au vaccinat anti-COVID până pe 16 martie, procentul cadrelor didactice imunizate fiind de aproape 50%, a transmis joi ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, potrivit Agerpres.

„La nivelul zilei de marţi, aveam 135.000 de angajaţi din învăţământ vaccinaţi. Adică peste 38%. Dacă ne raportăm la cadrele didactice vaccinate, procentul se apropie de 50%. (…) Acest proces va continua”, a spus Cîmpeanu, în cadrul evenimentului „Educaţie remedială pentru copiii vulnerabili – intervenţii directe ca răspuns la nevoile actuale”, organizat online de Salvaţi Copiii România.

Potrivit acestuia, unii părinţi nu şi-au dat acordul ca elevii să fie verificaţi cu teste rapide pentru detectarea infecţiei cu noul coronavirus, motivând că acestea sunt „invazive” mai ales în cazul celor mici.

Cîmpeanu a amintit că, în urmă cu trei săptămâni, Ministerul Sănătăţii a informat că din 1.150.000 de teste antigen rapide distribuite pentru testarea elevilor şi angajaţilor din învăţământ se folosiseră doar 5.000, iar acest lucru este „mai mult decât îngrijorător”.

„Aceste teste care au fost distribuite (…) au necesitat şi necesită personal medical. Personal medical care înseamnă fie să ai cabinete medicale şcolare şi ştiţi că în 18% din şcoli există cabinete medicale şcolare şi, din păcate, nu în toate aceste locuri există şi personal medical care să administreze aceste teste. Pe de altă parte, au fost considerate de mulţi părinţi ca având un caracter invaziv, mai ales de părinţii celor mici. (…) A fost un motiv pentru a nu îşi da acceptul pentru testarea copiilor, chiar dacă au prezentat simptome sau a elevilor care au fost contacţi direcţi, colegi, ai unor copii care au fost confirmaţi ca fiind pozitivi”, a explicat ministrul.

În opinia sa, o soluţie ar fi folosirea testelor non-invazive pe bază de salivă care se utilizează în multe şcoli din ţări europene.

„Nu doresc să îmi depăşesc limitele de competenţă. (…) Pe de o parte, nu necesită personal medical, ele pot fi auto-administrate, chiar am văzut cu toţii. Deci, înlăturăm problema deficitului de personal medical care să administreze aceste teste. Pe de altă parte, sunt absolut convins, din discuţiile directe cu părinţi, că ar fi mai uşor de acceptat şi-ar da mai uşor acceptul care este conform legii obligatoriu pentru testarea copiilor. Este un lucru care îmi place să cred se va face cât mai rapid prin decizii ale Ministerului Sănătăţii pentru achiziţia unor teste de acest gen care să fie non-invazive, care să nu necesite personal medical şi nici să nu genereze atâta reticență din partea părinţilor”, a declarat Cîmpeanu.

Potrivit ministrului, în şcoli se respectă „cel mai mult” regulile sanitare.

Sursă foto: Edupedu


3 comentarii
  1. Abia spre sfârșitul lui aprilie vor face a doua doza de astra zeneca și dacă vor supraviețui, abia la jumătatea lui mai vot avea imunitate.
    Cat despre testarea elevilor.. apa de ploaie. Praf în ochi.
    Elevii ar trebui testati obligatoriu săptămânal, ca să se depisteze cei asimptomatici, care au provocat în familii și deci indirect în comunitate al treilea val de covid.

  2. În școala mea ne-am vaccinat doar 14 din 55. Cât s-a învățat în scenariul verde elevii mancau în fiecare pauză și nu respectau prea tare măsurile impuse. Acum avem 2 părinți decedați.

  3. Majoritatea profesorilor s-au vaccinat cu Astra Zeneca si doar cu prima doza. Rapelul este la doua luni, iar imunitatea apare la doua saptamani de la rapel. Deci imulizarea profesorilor va fi in luna mai, aproape cand se termina anul scolar!
    Jumatatile de adevar nu prind la cei care detin informatia, asa e ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Competența digitală trebuie inclusă în disciplinele de studiu, nefiind obligatoriu să am o disciplină care se numește TIC la clasele primare – oficial din Ministerul Educației

Curriculumul pentru clasele primare va include competențe digitale, însă nu printr-o disciplină distinctă, au precizat oficialii din Ministerul Educației, la lansarea în dezbatere publică a Strategiei privind digitalizarea educației. “Competența…
Vezi articolul

Surse: Niciun rector nu a ridicat problema plagiatului în fața premierului Ciucă, la întâlnirea de la Guvern, sau a desființării CNADTCU, ori a acordării titlurilor de doctor de către universități, propuse în proiectele legilor Educației

La întâlnirea-reuniune a consorțiilor universitare românești cu premierul României, Nicolae Ciucă, niciunul dintre cei 25 de rectori și reprezentanți ai universităților „veniți din toată țara”, nu a ridicat problema titlurilor…
Vezi articolul

Vom lua o decizie săptămâna aceasta față de persoanele care vor fi vaccinate în perioada următoare / Numărul de doze de la AstraZeneca este suficient de mare încât nu mai avem nevoie de o prioritizare strictă a personalului din Învățământ- Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare

O decizie privind programarea profesorilor la vaccinare va fi luată în această săptămână, a anunțat astăzi Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19. El a adăugat că din 15…
Vezi articolul