Cine a fost Maya Angelou și cum a marcat istoria literaturii. “ Eu îl omorâsem pe acel bărbat pentru că îi spusesem numele. Așa că m-am gândit că nu ar trebui să mai vorbesc niciodată”

364 de vizualizări
Maya Angelou / Foto: Cultura la duba
În luna ianuarie a acestui an, Amanda Gorman a intrat în istorie drept cea mai tânără poetă invitată să recite la ceremonia de inaugurare a unui președinte american. Creația sa, „The Hill We Climb”, îndemna la clădirea unei țări în care oamenii, „diverși și frumoși”, să își lase diferențele la o parte și să privească încrezători spre un viitor al izbăvirii și al reconcilierii.

Cu aproape trei decenii înainte, într-o notă similară, o altă scriitoare deschidea drumul femeilor de culoare către evenimente de o asemenea anvergură, recitând poemul „On the Pulse of Morning”. Pe un ton emoționat, dar hotărât, ea anunța venirea unei dimineți strălucitoare asupra poporului american și marca intrarea în funcție a Președintelui Bill Clinton.

Numele acelei scriitoare era Maya Angelou. Pe 4 aprilie ar fi împlinit 93 de ani. Totuși, până să ajungă să recite în fața unui public format din aproximativ 800.000 de persoane, Maya Angelou (născută Marguerite Annie Johnson) a fost nevoită să depășească o copilărie dificilă și să își recapete – literalmente – vocea.

Citește pe Cultura la dubă, sub semnătura Alinei Cristea, cine a fost Maya Angelou și cum a marcat ea istoria literaturii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

A murit Michael Shafir, membru în Consiliul Științific al Institutului „Elie Wiesel”, unul dintre cei mai mari specialiști în antisemitism și Holocaust din Europa Centrală și de Est

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” anunță că, miercuri dimineață, a încetat din viață prof. univ. emerit Michael Shafir, potrivit G4Media.ro. „Om de o cultură incomensurabilă și cu…
Vezi articolul

Emilia Șercan, în scandalul tezei de doctorat a premierului Ciucă: CNATDCU este singura instituție în măsură să emită verdicte privind titlul de doctorat, nu Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP), unde a cerut premierul o analiză a tezei

Comisia de etică a Universității Naționale de Apărare „Carol I”, (UNAp) poate legal emite doar un punct de vedere, care are valoare juridică zero, scrie jurnalista Emilia Șercan pe pagina…
Vezi articolul

VIDEO Cel mai mare program european pentru cercetare, Horizon Europe, a fost lansat cu un buget de 95,5 miliarde de euro / Cristian Bușoi: Estimăm că se vor crea până la 100 de mii de locuri de muncă pentru cetățenii europeni

Președinția portugheză a Consiliului Uniunii Europene a lansat marți programul Horizon Europe, cel mai mare proiect european destinat cercetării, cu un buget de 95,5 miliarde de euro, la evenimentul de…
Vezi articolul