Concurs de soluții pentru eliminarea cozilor de la ghișeele din instituțiile publice, deschis studenților din țară. Înscrieri până pe 8 martie – ”România fără dosar” 2023

479 de vizualizări
Foto: © Rido | Dreamstime.com
Studenții de la orice universitate din țară pot participa la o competiție organizată de Universitatea din București (UB) și Camera Deputaților prin care să creeze o platformă de programări online care să înlocuiască statul la ghișeu pentru obținerea de informații și depunerea de documente, contribuind la debirocratizarea României, potrivit unui comunicat remis EduPedu.ro. Înscrierile se închid miercuri, 8 martie.

”Ne propunem eliminarea cozilor de la ghișeu prin programări online în toate instituțiile și colectarea într-un singur loc a tuturor informațiilor despre actele necesare pentru obținerea serviciilor publice corespunzătoare evenimentelor de viață (naștere, obținerea unui autoturism, deschiderea unei afaceri, construirea unei case etc.)”, susțin organizatorii concursului pe site-ul romaniafaradosar.ro.

”(…) Ultima zi de înscriere este 8 martie 2023, iar echipele selectate pentru finală vor beneficia înainte de startul competiției de traininguri de design thinking și sesiuni de lucru cu ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja”, scrie în comunicatul de presă al Universității din București.

În ce constă înscrierea și ce urmează

”Orice echipă din 2 sau 3 studenți de la orice universitate din România poate participa la acest hackaton. Candidații trebuie să completeze formularul de pe site-ul romaniafaradosar.ro cu o scurtă descriere a membrilor echipei, însoțită de un eseu (maximum două pagini în total) prin care să arate motivația din spatele participării la realizarea acestei campanii.

După transmiterea eseurilor se vor selecta 10 echipe de profil uman și 10 de profil real și se vor construi echipe mixte prin tragere la sorți. Urmează un program de pregătire cu traineri specializați in design thinking și o serie de dezbateri cu reprezentanți ai instituției implicate în proces”, se mai arată pe site-ul concursului.

Echipele vor prezenta ideile lor de campanie, care trebuie să cuprindă: 

  • un design de interfață pentru cetățeni a site-ului
  • idei de promovare a portalului de rezervări și documente necesare (nume platformă, logo, slogan, campanii de activare pe social media sau alte tipuri de comunicare.
Noutate: sunt așteptați și studenți de la facultăți cu profil tehnic

„Ineditul ediției de anul acesta constă în faptul că am deschis competiția și către echipele de studenți din zona tehnică, asumându-ne că putem să construim în câteva zile de lucru și o interfață pentru platforma pe care ne propunem să o creăm, alături de schița de campanie care să contribuie la promovarea acestuia. Pentru studenții din toată țara este o mare oportunitate de a interacționa între ei, lucrând totodată alături de deputați, într-un exercițiu de integrare a mediului academic și aparatului administrativ cum nu știu să mai existe multe în țară în acest moment”, a explicat lect. univ. dr. Anamaria Nicola, cadru didactic la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a UB și organizator al competiției, potrivit sursei citate.

În perioada 20-22 martie, cele 20 de echipe vor lucra la București, sub coordonarea a 10 mentori deputați: Florin Alexe (PNL), Viorel Băltărețu (USR), Diana Buzoianu (USR), Ana Cătăuță (PSD), Andi Cristea (PSD), Gabriela Horga (PNL), Bogdan Ivan (PSD), Ana Predescu (PSD), Sabin Sărmaș (PNL), Miklos Zoltan (UDMR), mai transmit coordonatorii competiției.

Foto: © Rido | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
  1. Unica solutie e sa se mute (cozile, pt. cei care nu prea inteleg) la farmacii si-n clinicile private. La ce-i atata vanzoleala cu online-ul cand aplicarea e jenanta. Tre’ sa vina un robot sa le spuna ,,geniilor” ca solutia nu-i programarea online ci eliminarea ,,actelor necesare” atunci cand cineva vrea sa obtina ceva de la ,,institutiile publice’’ ? Doar au inventat cenepeul si toate actele necesare le pot culege online ,,institutiile publice” una de la alta!!! Iar cererea o poate trimite ,,contribuabilul” pe e-mail, fiind in cecolul XXI, zic. Dar, daca ar fi implementata banalitatea asta, minim 70% dintre bugetarii care populeaza ,,institutiile publice’’ ar fi trecuti pe linie moarta si n-ar mai fi un asa de mare numar de poporeni fideli cu care sa-i tina-n frau pe nebugetari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Consiliul Elevilor și alte câteva ONG-uri și companii apără modelul prin care o treime dintre elevii oricărei clase vor primi burse de merit: ar putea duce la o “distribuție mai echitabilă a resurselor” / Noua reglementare – criticată de Avocatul Poporului

Noul model de alocare a burselor de merit, promovat de Ministerul Educației în baza noii legi a învățământului preuniversitar, model prin care 30% dintre elevii unei clase urmează să primească…
Vezi articolul

Analiza datelor din septembrie nu arată probleme pentru plata utilităților școlilor, potrivit Ligiei Deca, dar aceasta spune că va cere actualizarea situației: “Nu încurajam trecerea în online a școlilor”

Analiza datelor de la inspectoratele școlare județene de la începutul lunii septembrie nu previzionează probleme pentru plata utilităților, după cum a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, la videoconferința cu prefecții.…
Vezi articolul

Elevi cu nevoi speciale de la o școală din Călărași, folosiți într-un material video PSD, deși activitățile politice în școli sunt interzise prin lege / Era prezent și inspectorul școlar general adjunct, dar “nu în calitate de inspector” / Directoarea spune că a fost “luată prin surprindere” și că nu a existat un acord al părinților ca elevii să apară în clipul politic

Mai mulți elevi ai Școlii Gimnaziale Speciale Nr. 1 din Călărași au apărut într-un material filmat în unitatea de învățământ de Organizația Femeilor Social Democrate – Călărași, material publicat pe…
Vezi articolul

PROIECT Gradație de merit 2024. Profesorii care participă la simulările examenelor naționale primesc puncte în fișa de (auto)evaluare / Punctaj mai mare pentru cadrele didactice care sunt implicate în proiecte, ca activitate neremunerată, spre deosebire de anul trecut

Cadrele didactice care participă la simulările examenelor naționale pot să primească 3 puncte în fișa de (auto)evaluare pentru gradația de merit 2024, potrivit unui proiect pus în consultare publică de către Ministerul…
Vezi articolul

Deputații polonezi au adoptat legea care sporește controlul guvernamental asupra școlilor: directorii de școli vor putea fi destituiți mai ușor, iar activitățile extrașcolare desfășurate de ONG-uri în școli trebuie aprobate de supervizori desemnați special de guvern

Camera inferioară a parlamentului polonez a adoptat, joi, o lege în virtutea căreia controlul guvernului asupra şcolilor va fi înăsprit şi despre care criticii susţin că va reduce accesul elevilor…
Vezi articolul