Consiliul Național al Elevilor solicită ca elevilor aflați în clasele terminale să le fie achiziționate dispozitive urgent, pentru pregătirea și susținerea examenelor. Reacție la propunerea ministrului ca până în toamnă toți copiii să aibă acces la tehnologie

10.986 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Elevilor aflați în clasele terminale să le fie achiziționate dispozitive urgent, pentru pregătirea și susținerea examenelor, este reacția Consiliul Național al Elevilor la „propunerea” ministrului Educației „la toamnă să nu mai existe niciun copil care să nu aibă acces la tehnologie, la învățarea asistată de tehnologie”. Organizația a trimis un comunicat Edupedu.ro, în care susține că promisiunea făcută de ministru nu este prima de acest fel, iar în cazul celei legate de transportul gratuit al elevilor, încă nu au fost făcuți pași concreți.

”Elevii au nevoie de educație online acum: Consiliul Național al Elevilor reacționează la promisiunile doamnei ministru al Educației și Cercetării

Într-un reportaj, ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, își asumă politic faptul că elevii vor primi tablete pentru a accesa educația online începând cu anul școlar 2020-2021. Consiliul Național al Elevilor reacționează la această promisiune a doamnei ministru, solicitând urgentarea procedurii de achiziție publică, astfel încât elevii să nu fie privați de dreptul la educație online. 

Prin OMEC nr. 4135/2020, elevii sunt obligați să participe la cursurile online, însă Ministerul Educației și Cercetării nu a prezentat nici până astăzi o strategie pentru garantarea accesului la educație pentru toți elevii, indiferent de mediul din care aceștia provin. Încă din prima zi de școală online, reprezentanții elevilor din România au solicitat Ministerului Educației și Cercetării să demareze procedurile de achiziție publică și, în prealabil, să prezinte analiza națională privind accesul la educație pentru copiii din România. 

Nu este prima dată când ministrul Educației și Cercetării își asumă rezolvarea unor probleme din educație, fără ca acestea să fie fundamentate de o strategie riguros construită (de exemplu, demersul prin care doamna ministru promitea elevilor că începând cu septembrie 2020 vor putea circula gratuit pe orice mijloc de transport prezentând carnetul de elev nu se va putea realiza până când ministrul nu va abroga HG 309/1996 și HG 863/2016 – solicitare a Consiliului Național al Elevilor care a rămas fără răspuns). Înainte de a ne putea pune încrederea în această promisiune, este necesar ca ea să fie dublată printr-o strategie fundamentată, strategie solicitată de reprezentanții elevilor pentru a asigura accesul la educație pentru toți beneficiarii, indiferent de situația lor socio-economică.

În această săptămână, elevii din clasele terminale au primit vestea că vor susține examenele naționale conform calendarelor inițiale, iar învățarea va continua asistată de tehnologie, măsură care lasă peste 250.000 de elevi în afara sistemului de educație. Consiliul Național al Elevilor solicită ca elevilor aflați în clasele terminale să le fie achiziționate dispozitive urgent, pentru ca aceștia să poată să se pregătească pentru susținerea examenului național – în caz contrar, Ministerul Educației și Cercetării trebuie să își asume amânarea examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat. 

Consiliul Național al Elevilor susține digitalizarea echitabilă a educației, însă fără o strategie clară privind numărul beneficiarilor acestui proiect asumat de Ministerul Educației și Cercetării și fără conștientizarea faptului că elevii aflați în clasele terminale sunt lăsați în afara sistemului educațional, nu putem considera declarația ministrului decât o promisiune. Procedura de achiziție publică putea fi realizată de urgență, dacă acest lucru reprezenta cu adevărat o prioritate. La momentul actual, școala online este o utopie pentru toți elevii proveniți din mediile social-dezavantajate, mulți dintre aceștia urmând să susțină examenele naționale fără a beneficia de tratament egal și de egalitate de șanse, a declarat Antonia-Laura Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor”.

Fotografie creată de bongkarn thanyakij, de la Pexels


2 comments
  1. Aveți dreptate. Să se renunțe la examen și sase facă media celor 4 anide liceu. Dumnezeu sa ne ajute sa scăpăm cu sănătate la ce avem pe capul nostru. Să facem un memoriu la minister și să ne susținem punctul de vedere și să-i obligam sa renunțe la examen.

  2. Cred ca este necesare a se regandi modul de examinare. Cum credeti ca acesti copii vor da examen cu masca si manusi. Cum pot sta 3 ore cu masca si sa se concentreze? Cum pot cadrele didactice sa evalueze tezele cu manusi si masca ore insir? Care este motivul pentru care nu s-a considerat modelul Francez.Se vor testa elevii la intrare in scoala? Daca este unul infestat ce se va intampla? Infesteaza pe toata lumea? Sper sa se regandeasca totul. Elevii sunt stresatii dpdv al examenului vor mai avea in stres si al contaminari. Acesti copii au pierdut cele mai frumoase momente din viata de elev. Ultimul clopotel, ultima ora, au vazut celelalte generatii. Ei nu au acest lucru. Au covid. Oare nu credeti ca si asa sunt suficiente pierderi.Uni visau sa plece la universitati afara. Acum nu se stie. Vor intra in sala de examen cu un munte de incertitudini. In frunte cu pot sau nu sa ma infectez?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Schimbarea subiectelor la BAC și Evaluarea Națională 2019 – Federația Părinților: Este o decizie bună, având în vedere diferențele din contestații

Schimbarea subiectelor pentru Bacalaureatul și Evaluarea Națională de anul acesta “este o decizie bună”, spune Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți. Acesta argumentează că introducerea testelor grilă…
Vezi articolul