Consiliul Tinerilor din România contestă proiectul guvernului de modificare a Programului “Prima Casă” și cere “consultări adecvate”

1.831 de vizualizări
Florin Cîțu / Sursa: gov.ro
Consiliul Tineretului din România (CTR) contestă, într-un comunicat emis luni, modul cum Guvernul intenționează să modifice programul “Prima Casă”, redenumit “O familie, o casă”. Organizația apreciază că noul program este “extem de nesatisfăcător pentru tinerii din România” și că este nevoie de “consultări adecvate cu categoriile care beneficiau de pe urma acestui proiect, printre care și tinerii”.

Organizația solicită “retragerea proiectului de ordonanță de urgență până la clarificarea scopului acestui proiect și păstrarea unor scheme de creditare avantajoase pentru tineri”.

Guvernul a aprobat, în prima parte a lunii, programul “Noua casă”, ce aduce modificări față de Prima casă / O familie, o casă, inclusiv majorarea plafonului pentru creditele folosite la achiziția de locuințe noi, dar și un avans de cel puțin 15%, ce elimină în mare parte avantajul față de ofertele existente pe piață.

Comunicatul CTR:

“Consiliul Tineretului din România (CTR) atrage atenția asupra faptului că modul în care a ales Guvernul României să modifice Programul „Prima Casă”, ulterior redenumit „O familie, o casă” este extrem de nesatisfăcător pentru tinerii din România. Menținerea pieței imobiliare la un nivel satisfăcător, după cum propune ministrul finanțelor publice Florin Cîțu, nu se poate face în lipsa unei consultări adecvate cu categoriile care beneficiau de pe urma acestui proiect, printre care și tinerii. Solicităm retragerea proiectului de ordonanță de urgență până la clarificarea scopului acestui proiect și păstrarea unor scheme de creditare avantajoase pentru tineri.

CTR a atras atenția că pandemia de COVID-19 a afectat semnificativ tinerii, aceștia resimțind din plin restrângerea activității operatorilor economici. Un număr semnificativ dintre aceștia și-au pierdut locul de muncă sau au înregistrat pierderi materiale greu surmontabile în următoarea perioadă. Mai mult, situația tinerilor înainte de criza generată de virusul SARS-CoV-2 era și așa una extrem de dificilă, conform datelor Eurostat:

  • În 2019, 40,9% dintre tinerii din România cu vârsta între 18-34 de ani locuiesc cu părinții.
  • Vârsta medie estimată a tinerilor care părăsesc gospodăria părintească a fost de 28,1 ani în 2019.
  • Tot în 2019, vârsta medie a tinerilor de gen masculin la prima căsătorie era de 31,8 ani, în timp ce a tinerelor de sex feminin era de 28,4 ani.

Absența unei gospodării proprii și prioritizarea carierei reprezintă principalele motive pentru care România raportează cifre catastrofale la indicatorii mai sus menționați. Guvernul României nu numai că ignoră starea de fapt, dar a schimbat radical filosofia unui program menit să sprijine creditarea unei locuințe de către tineri.

Opinii avizate atrag atenția asupra posibilelor creșteri rapide de prețuri, precum și a riscului de supraîndatorare. Caracterul social al programului a fost șters, ministrul finanțelor publice Florin Cîțu declarând public că puțini tineri vor accesa acest credit. Considerăm inacceptabilă o astfel de poziționare și atragem atenția că nu este prima dată când domnul Cîțu are un derapaj la adresa tinerilor.

Reiterăm, prin urmare, solicitarea către Guvernul României de a retrage acest proiect de ordonanță de urgență până la finalizarea unor dezbateri cu reprezentanții tinerilor. În cursul acestei zile, Consiliul Tineretului din România va trimite propunerile pentru proiectul de OUG privind programul „Noua Casa” și va solicita o întrevedere cu reprezentanții Guvernului.”


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Lider sindical: Andronescu să-l găsească și să ia măsuri contra celui care a pus pe ordinea de zi ordinul care elimină profesorii de sport la clasele mici

Sindicatele din educație “Spiru Haret” cer Ministerului Educației să scoată proiectele de ordin privind structura anului școlar 2019-2020, privind eliminarea profesorilor de Sport de la clasele pregătitoare, I și a…
Vezi articolul