Copiii din întreaga Europă ar trebui să primească o masă sănătoasă la școală în fiecare zi – coaliție de experți europeni în nutriție

309 vizualizări
Foto: © Chernetskaya | Dreamstime.com
Școlile din întreaga Europă ar trebui să ofere elevilor cel puțin o masă sănătoasă în fiecare zi, dacă guvernele doresc să acționeze pentru reducerea ratei obezității, pentru prevenirea bolilor cronice și pentru reducerea inechității, potrivit unei coaliții de experți europeni în domeniu, SchoolFood4Change, citată de The Guardian. Potrivit acestora, un standard minim pe care ar trebui să îl aibă în vedere autoritățile este să asigure cel puțin o astfel de masă sănătoasă pentru toți copiii, fie ei săraci sau bogați.

Sursa citată arată că, la nivel european, aproape o treime dintre copiii de școală primară sunt supraponderali sau obezi, iar aproape un sfert se confruntă cu riscul sărăciei și excluziunii sociale. Și aceasta, într-un moment în care continentul trece printr-o criză a costului vieții care suprasolicită resursele familiilor.

Coaliția respectivă, care este finanțată de UE, lucrează cu peste 3.000 de școli, însemnând circa 600.000 de elevi din 16 orașe și regiuni, în 12 țări membre UE, potrivit The Guardian. Drept urmare, imaginea situației de pe continent pe care o oferă este plină de contraste – de la țări care garantează o masă gratuită (Finlanda, Estonia, Suedia) la altele care nu oferă nimic (precum Olanda sau Norvegia). 

The Guardian îl citează pe Manuel Franco, profesor la Universitatea din Alcala, Spania și la Johns Hopkins School of Public Health din SUA, unul dintre consilierii proiectului european menționat, potrivit căruia școlile nu ar mai trebui să considere masa în mediul școlar drept o cheltuială, ci ca instrument esențial pentru combaterea viitoarelor crize de sănătate și pentru reducerea inegalităților sociale.

  • Publicația notează și faptul că o petiție online prin care e cerută o masă sănătoasă pentru copiii din fiecare școală, înaintată membrilor Parlamentului European marți, a strâns până acum 55.000 de semnături.

Foto: © Chernetskaya | Dreamstime.com /  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Prețurile uriașe de la gaze închid fizic școlile, susține primăria Giurgiu, unde peste 6.000 de elevi au început online luni. Inspector Școlar General: „Au venit la școli pentru trei săptămâni facturi de 220-230 de milioane, sunt imense”

Facturile de la gaze au închis fizic școlile din Giurgiu, după ce Primăria nu a primit banii necesari de la Guvern, acuză primarul Adrian Anghelescu. Între timp, cei 6.063 de…
Vezi articolul