Corectare digitalizată la Bacalaureat. Parcursul unei lucrări de la predarea ei către profesorii asistenți și până la urcarea în platformă. Documentele trebuie șterse de pe laptop la final – procedură

Foto: captură - ghidul profesorului asistent

Operațiuni cu text în limba engleză, grija ca pe prima pagină să nu scrie candidații și atenția pentru ștergerea lucrărilor de pe desktopul computerului la finalul scanărilor sunt câteva din cerințele pentru profesorii asistenți la Bacalaureat 2023 – sesiunea de toamnă, începând de miercuri, 16 august. Instrucțiunile se regăsesc în „Ghidul profesorului asistent” de la sesiunea de pilotare a corectării digitalizate din iunie 2022. Procesul se realizează și anul acesta pe o platformă aproape identică celei folosite în județele Dâmbovița (EN VIII) și Călărași (BAC), numai că aceasta a fost și cumpărată de Ministerul Educației.

Este pentru prima dată când toate lucrările de la un examen național vor fi evaluate digitalizat, după cum au susținut ministrul Educației, Ligia Deca și secretarii de stat Florian Lixandru și Sorin Ion. Probele scrise din această sesiune se vor desfășura în 137 de centre de examen în toată țara.

Concret, profesorii asistenți din centrele de examen stabilite în fiecare județ, mai puține la număr decât în sesiunea de vară, vor folosi în clase scannere conectate la câte un calculator/laptop pe care este instalată aplicația de evaluare digitalizată. Platforma este nouă și cumpărată de la Softwin, compania care a realizat și Intuitext, folosită în pilotările de până acum, explica secretarul de stat Sorin Ion la finalul lunii iunie pentru Edupedu.ro. Demnitarul mai spunea că atât scannerele ca parte de hardware, cât și platforma ca software vor putea fi folosite și, de exemplu, la olimpiade și concursuri școlare.

Etapa Scanării

În această fază, profesorii care se ocupă de scanarea lucrărilor vor fi nevoiți să știe sau să înțeleagă mai multe comenzi în limba engleză, conform procedurii de anul trecut: toate setările scanerului folosit sunt, conform prezentării, în engleză. Astfel, ei trebuie să selecteze opțiuni pentru setări precum “cropping”, “finger hiding”, “edge fixing”, să înscrie ca “prefix” o serie de informații separate cu liniuță, dar și cu o liniuță la final. 

Profesorii care se ocupă de scanare, fază de final a probelor de examen, sunt informați repetat că lucrarea se scanează cu prima pagină nesecretizată și că aceasta va fi eliminată în momentul evaluării. Drept urmare, abia în această fază de final ei sunt îndemnați să le spună candidaților să nu utilizeze prima pagină: “Vă rugăm să informați candidații să nu utilizeze prima pagină pentru rezolvarea de subiecte”.

Pentru scanări, profesorul va trebui să creeze, pe desktop, un folder care trebuie șters “obligatoriu” (“atât de pe desktop cât și din Recycle bin/coș de gunoi”) după încheierea procesului de scanare. Prima pagină a lucrărilor se scanează nesecretizat – platforma de evaluare va elimina această primă pagină a lucrării.

Încărcarea lucrărilor pe platformă și verificarea lucrărilor

Profesorii primesc mai multe instrucțiuni despre cum trebuie încărcate lucrările scanate și ce trebuie făcut în momentul în care apar erori sau inadvertențe.

Ghidul de anul trecut precizează că încărcarea lucrărilor s-ar face pe pagina examene.edu.ro, asociată Ministerului Educației, dar care duce și la ora publicării acestui articol la o pagină de logare pe Viitoriolimpici.ro, aparținând platformei Intuitext.

[editare ulterioară] Potrivit informațiilor noastre, platforma este ev.edu.ro.
Foto: captură – examene.edu.ro – viitoriolimpici.ro (august 2023)

Ulterior logării, deci pe platforma Intuitext, profesorii care încarcă documente trebuie să facă mai multe operațiuni. Acestea presupun căutarea elevului după CNP (dată personală), după cum a remarcat Edupedu.ro de anul trecut, verificarea numelui elevului și a codului SIIIR, pentru a încărca lucrarea. Pe platforma privată Intuitext se pot face, astfel, asocieri directe între datele personale ale elevilor. În plus, profesorii trebuie să îi marcheze, în platformă, inclusiv pe cei absenți, precum și pe cei eliminați din examen.

Corelatia Nume – CNP – cod SIIIR va putea fi făcută pe platforma Intuitext – captura Ghidul Profesorului Asistent

În privința verificării lucrărilor după încărcare, documentul precizează sumar, făcând din nou trimitere la datele personale ale elevului: “După încărcare, verificați din nou numele elevului, CNP-ul și deschideți fișierul încărcat pentru a vă asigura că în platformă este corectă asocierea între lucrare și elev. Platforma elimină primele 2 pagini ale fișierului încărcat, astfel încât lucrările să fie anonimizate în momentul evaluării”.

Iar ghidul reia, în final, avertismentul că folderul cu lucrări scanate trebuie, la final, șters de pe desktop și din Recycle bin.

DOCUMENT Procedura pentru profesorii asistenți la examenele cu corectare digitalizată:

Pe 16 iunie, în grevă generală a profesorilor, Ministerul Educației s-a răzgândit cu privire la județele în care să corecteze lucrările în format digital pentru Evaluarea Națională și pentru sesiunea de vară a Bacalaureatului. Corectarea s-a făcut până la urmă în aceleași două județe de anul trecut, Dâmbovița și Călărași, și nu în 6 județe, cum se stabilise oficial cu o săptămână în urmă. Schimbarea venea cu trei zile înainte de prima probă scrisă de la Evaluarea Națională 2023.

Motivele pentru această decizie au fost resursa umană insuficientă pentru a face acest tip de corectare și faptul că profesorii nu au fost formați în timp util, potrivit surselor Edupedu.ro. Lucrările de Bac ale candidaților din Călărași au fost corectate și anul trecut, și anul acesta, doar în București, unde profesorii sunt formați.

Potrivit ultimului ordin de ministru al Educației care reglementează, astfel, sumele pentru profesorii evaluatori ai lucrărilor candidaților înscriși la Bacalaureat din Călărași, cei care scanează lucrările ar primi 200 de lei pe zi:

Amintim că profesorii care nu au primit încă banii pentru lucrările corectate la examene vor fi plătiți după sesiunea de toamnă a Bacalaureatului, spune secretarul de stat Sorin Ion din Ministerul Educației pentru Edupedu.ro. „Unele județe așteaptă să facă plata la pachet”, potrivit acestuia.

Aproape 12.000 de scannere, cumpărate de Ministerul Educației printr-un program cu obiectivele atinse în 2021

Până la 12.000 de scannere au fost achiziționate de Ministerul Educației prin licitația lansată în primăvară, potrivit calculelor Edupedu.ro. O firmă din Timișoara a fost aleasă să livreze scannere de 2,5918 milioane de euro, conform datelor de pe platforma Băncii Mondiale. Potrivit informațiilor noastre, prețul unui scanner este de 216 euro, ceea ce înseamnă că la finalul lunii iulie ar fi ajuns în școli și licee 11.990 de astfel de aparate.

Scannerele pentru școli au fost cumpărate de la aceeași companie care a vândut prin proiectul ROSE și laptopuri pentru elevii de liceu, în perioada pandemiei. Cumpărarea de platformă de corectare digitalizată nu apare în niciunul dintre obiectivele proiectului ROSE care și-a atins majoritatea indicatorilor încă din 2021, dar care a fost prelungit în al doilea mandat de ministru al lui Sorin Cîmpeanu la Ministerul Educației.

Foto: captură – Youtube

Deși ROSE se adresează exclusiv liceelor cu abandon școlar crescut și rate de promovare mai mici la Bacalaureat, scannerele cumpărate, în teorie pentru acestea, după specificul programului, vor fi folosite și în școlile gimnaziale, după cum a arătat Edupedu.ro într-o analiză.

Simulările examenelor naționale – Evaluarea Națională la clasa a VIII-a și Bacalaureatul din anul școlar 2023-2024 vor fi următoarele sesiuni de corectare digitalizată, după cum a anunțat ministra Ligia Deca pe 5 iulie.

Platforma de corectare digitalizată de la examenele naționale este cealaltă achiziție făcută de Ministerul Educației, tot prin proiectul ROSE, de la o companie care în 2022 a oferit gratuit aceeași platformă ministerului pentru o pilotare în două județe, Călărași și Dâmbovița, a acestei evaluări digitalizate.

Este vorba despre un contract de 1,44 de milioane de lei, semnat în aprilie 2022 pe o durată de 19 luni cu Softwin SRL, companie IT co-fondată acum 30 de ani de Florin Talpeș și Măriuca Talpeș. Licitația a avut loc tot fără alți concurenți în privința ofertelor, conform site-ului Băncii Mondiale, și scorul obținut a fost tot de 100 de puncte. Achiziția este pentru dezvoltarea unei aplicații software pentru evaluarea lucrărilor în examenele și competițiile naționale.

Citește și:
Ligia Deca, despre corectarea digitalizată la BAC 2023 – sesiunea de toamnă: Se reduce considerabil riscul producerii unor erori în momentul transcrierii notelor de pe borderou pe lucrare sau de pe lucrare în aplicație
Ambele companii care au pus la dispoziție servicii „gratuite” pentru evaluare școlară în mandatul lui Sorin Cîmpeanu au obținut contracte cu Ministerul Educației în mandatul Ligiei Deca
Răzgândire la Ministerul Educației. Corectarea digitalizată a lucrărilor de la Evaluarea Națională și BAC 2023 se face în aceleași două județe de anul trecut, Dâmbovița și Călărași, și nu în 6 județe, cum se stabilise oficial săptămâna trecută
Evaluarea digitalizată a lucrărilor la examenele naționale va fi făcută, de acum încolo, pe o platformă achiziționată de Ministerul Educației de la compania care a anul trecut a pus gratuit la dispoziție platforma folosită în pilotare / Secretarul de stat Sorin Ion: Sistemul poate fi utilizat în orice fel de examene, iar partea hardware – inclusiv în activități didactice
Ministerul Educației a achiziționat o platformă pentru evaluarea digitalizată, care se va face la nivel național începând cu sesiunea de bacalaureat din toamnă – secretarul de stat Florian Lixandru
DOCUMENT Datele personale ale elevilor din Dâmbovița – CNP, nume și prenume – care dau Evaluarea Națională 2022 vor fi accesibile pe platforma companiei private care se ocupă de digitalizarea-pilot a corecturii examenelor naționale, arată un “ghid al profesorului asistent”
Elevii din Dâmbovița vor avea lucrările corectate digitalizat la Evaluarea Națională 2022, iar cei din Călărași, la Bacalaureat. Sorin Ion: Vom folosi platforma privată Intuitext, pe bază de parteneriat / Dacă va fi diferență de peste un punct între primii doi profesori evaluatori, lucrarea merge automat la alți doi corectori
Exit mobile version