Elevii din Dâmbovița vor avea lucrările corectate digitalizat la Evaluarea Națională, iar cei din Călărași, la Bacalaureat. Sorin Ion: Vom folosi platforma privată Intuitext, pe bază de parteneriat / Dacă va fi diferență de peste un punct între primii doi profesori evaluatori, lucrarea merge automat la alți doi corectori

6.941 de vizualizări
Sorin Ion / Foto: Facebook.com
„Din momentul în care copilul predă lucrarea, circuitul se schimbă față de ce era până acum. Fiecare lucrare se va duce automat în același timp la doi profesori. În niciun caz nu se va vedea vreo corectură pe lucrare, nu va ști profesorul 1 ce a corectat profesorul 2”, a declarat pentru Edupedu.ro secretarul de stat Sorin Ion, despre corectarea digitalizată la Bacalaureat și Evaluarea Națională 2022, în Dâmbovița și Călărași. Acesta a spus că „în Dâmbovița se dă Evaluarea Națională și în Călărași se va susține bacalaureatul”.

Întrebat ce se întâmplă dacă diferența de notare dintre cei doi evaluatori este prea mare, secretarul de stat a precizat că „în cazul în care diferența depășește un punct, automat diferența de punctaj se sesizează de către platformă și este redirecționată către alți doi evaluatori pe care îi avem de rezervă.”

Acesta a explicat că datele introduse în calculator constituie baza pentru elaborarea unor concluzii de calitate: „În momentul în care datele se introduc în aplicație / item, iarăși putem să scoatem și niște concluzii despre calitate, nu numai de cantitate. Revin la exemplul de mai devreme, dacă constatăm că la subiectul al IV-lea, punctul „a”, nu au răspuns decât 10% (dintre elevi – n.red) din județul respectiv, pentru că de regulă putem extrapola de la un județ la întreg teritoriul național, înseamnă că e o problemă cu acel item și ne putem duce să vedem ce s-a întâmplat la elaborarea itemului sau dacă este o problemă cu programa școlară acolo.”

Sorin Ion a mai spus că platforma folosită pentru corectarea digitalizată pentru Evaluarea Națională și BAC 2022, în cele două județe, va fi Intuitext, a companiei Softwin SRL, gratuit, pe bază de parteneriat.

Redăm declarațiile integrale:

Edupedu.ro: În care județ se dă Evaluarea Națională și în care se dă Bacalaureatul?

Sorin Ion: În Dâmbovița se dă Evaluarea Națională și în Călărași se va susține bacalaureatul.

De fapt, știți care este marele avantaj pe care îl vom obține de acolo? Evaluarea, până la urmă, se face cam la fel, pentru elevi, cu foaia în față și cu monitorul în față pentru profesori, mare diferență nu este, însă putem să colectăm date pe itemi. În momentul în care datele se introduc în aplicație / item, iarăși putem să scoatem și niște concluzii despre calitate, nu numai de cantitate. Revin la exemplul de mai devreme, dacă constatăm că la subiectul al IV-lea, punctul „a”, nu au răspuns decât 10% (dintre elevi – n.red) din județul respectiv, pentru că de regulă putem extrapola de la un județ la întreg teritoriul național, înseamnă că e o problemă cu acel item și ne putem duce să vedem ce s-a întâmplat la elaborarea itemului sau dacă este o problemă cu programa școlară acolo.

Edupedu.ro: Deci veți face o verificare a conținuturilor prin acest tip de evaluare?

Sorin Ion: Exact. Și de fapt marele câștig acolo este că putem să colectăm date pe fiecare item, ceea ce este important.

Edupedu.ro: Va crește numărul de itemi obiectivi, de teste grilă, la bacalaureatul și evaluarea națională corectate digital?

Sorin Ion: Anul acesta este exclus acest lucru și, din punctul meu de vedere, nici la anul nu ne propunem să schimbăm. Nu se schimbă nimic în structură.

Din momentul în care copilul predă lucrarea, circuitul se schimbă față de ce era până acum. Fiecare lucrare se va duce automat în același timp la doi profesori. În niciun caz nu se va vedea vreo corectură pe lucrare, nu va ști profesorul 1 ce a corectat profesorul 2.

Edupedu.ro: Dacă diferența dintre notele acordate de cei doi evaluatori este prea mare, aplicația o va trimite la un al treilea evaluator?

Sorin Ion: Da, în cazul în care diferența depășește un punct, automat diferența de punctaj se sesizează de către platformă și este redirecționată către alți doi evaluatori pe care îi avem de rezervă.

Edupedu.ro: Platforma aceasta este a Ministerului Educației sau este tot o platformă privată?

Sorin Ion: Nu, nu este a ministerului, este tot un parteneriat. 

Edupedu.ro: Este vorba despre platforma Intuitext?

Sorin Ion: Este platforma Intuitext.

Edupedu.ro: Este platforma care a fost folosită la Olimpiada Națională de Matematică?

Sorin Ion: Da, pe acest lucru ne-am bazat și noi, că are experiența Olimpiadei de Matematică, iar eșantionul dintr-un județ poate fi susținut.

Informații de context

Amintim că Edupedu.ro a scris în luna februarie că Sorin Cîmpeanu anunța că Bacalaureatul și Evaluarea Națională 2022 vor fi evaluări computerizate și standardizate în câte un județ. Mai multe detalii aici.

Ministrul Educației a spus marți la DCNews că în județele Dâmbovița și Călărași elevii de clasa a VIII-a și a XII-a vor susține anul acesta Evaluarea Națională și BAC-ul prin testare digitalizată. Ministrul nu a precizat însă în care județ se va da Evaluarea standardizată digitalizată în cadrul proiectului pilot, și în care județ se va da BAC-ul în această formă. Mai multe detalii aici.

Mai amintim că Edupedu.ro a scris încă din iulie 2021 că ministrul Educației a anunțat modificări radicale în corectarea lucrărilor de la examenele naționale și în evaluarea rezultatelor, după ce la Evaluarea Națională 2021 au fost depuse peste 20.000 de contestații. „Ministrul Educației: Scanarea lucrărilor pe care se aplică un cod de identificare se va face în sala de examen, în prezența candidaților. Corectarea va fi online, făcută de evaluatori care nu pot comunica între ei”, declara la acea vreme Sorin Cîmpeanu. Mai multe detalii aici.

Olimpiadele de Matematică și Informatică 2022 s-au desfășurat pe o platformă privată, Intuitext. Elevii și profesorii erau nevoiți să accepte anumiți termeni și condiții și o politică de prelucrare a datelor personale în care era enunțat explicit faptul că datele sunt folosite în interes comercial. Cu toate acestea, profesorul Radu Gologan, președintele Societății de Științe Matematice din România – partenerul organizator al competiției, secretarul de stat Florin Lixandru, din Ministerul Educației, organizatorul olimpiadei și reprezentantul companiei Softwin SRL – care a pus la dispoziție platforma în mod gratuit, au dat asigurări că datele elevilor care se înscriu într-o platformă, pusă la dispoziție de o companie privată pentru desfășurarea concursului, sunt în siguranță și că nu sunt folosite în scop comercial ci doar pentru chestiuni organizatorice.

Citește și:
Corectarea digitalizată pentru Evaluarea Națională și BAC se va face în județele Călărași și Dâmbovița / Testele se vor da în format fizic și apoi vor fi scanate în fața elevilor
Sorin Cîmpeanu vorbește despre evaluări standardizate și digitalizate, în câte un județ, la BAC și Evaluare Națională 2022: Nu va fi presiune pusă pe evaluatori, pentru că nu vor mai avea un loc fix și un interval orar fix în care să fie obligați să corecteze
iulie 2021 – EXCLUSIV Corectarea la examene va fi digitalizată de anul viitor. Ministrul Educației: Scanarea lucrărilor pe care se aplică un cod de identificare se va face în sala de examen, în prezența candidaților. Corectarea va fi online, făcută de evaluatori care nu pot comunica între ei
Datele elevilor care participă la olimpiadele de Matematică și Informatică, ce se desfășoară în acest an pe o platformă privată, sunt protejate și nu sunt folosite decât pentru organizare, susțin autoritățile

2 comments
  1. “e o problemă cu acel item și ne putem duce să vedem ce s-a întâmplat la elaborarea itemului sau dacă este o problemă cu programa școlară acolo”

    Ce utilitate au aceste date? Examenul este dat, la anul vor fi oricum alte subiecte…

  2. Nu ne spuneți și care e traseul și modul de corectare pentru celelalte județe de la predarea lucrării până la afișarea pe site-ul inspectoratului sau a ministerului? Adică cine preia lucrările, unde merg, cine sunt profesorii evaluatori, cum se face în cazul unor diferențe etc.
    Contează și celelalte 40 de unități teritoriale… Mulțumim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, despre legile educației: Mandatele rectorilor trebuie să fie limitate / Admiterea la liceu este creionată corect. Nu poți avea performanță fără competiție

“Mandatele rectorilor trebuie să fie limitate și funcțiile de conducere în universități trebuie să fie incompatibile cu funcțiile politice. Admiterea la liceu este creionată corect. Nu poți avea performanță fără…
Vezi articolul