Datele elevilor care participă la olimpiadele de Matematică și Informatică, ce se desfășoară în acest an pe o platformă privată, sunt protejate și nu sunt folosite decât pentru organizare, susțin autoritățile

4.704 vizualizări
Foto: © Aleksandr Proshkin | Dreamstime.com
Autoritățile și organizatorii Olimpiadei Naționale de Matematică 2022 dau asigurări că datele elevilor care se înscriu într-o platformă, pusă la dispoziție de o companie privată pentru desfășurarea concursului, sunt în siguranță și că nu sunt folosite în scop comercial ci doar pentru chestiuni organizatorice. Este vorba despre profesorul Radu Gologan, președintele Societății de Științe Matematice din România – partenerul organizator al competiției, secretarul de stat Florin Lixandru, din Ministerul Educației, organizatorul olimpiadei și reprezentantul companiei Softwin SRL – care a pus la dispoziție platforma în mod gratuit. Cu toții au explicat că datele elevilor și profesorilor sunt în siguranță după ce Edupedu.ro a semnalat faptul că, în procedura de înscriere și creare a contului de participant la Olimpiadele de Matematică și Informatică din acest an, elevii și profesorii erau nevoiți să accepte anumiți termeni și condiții și o politică de prelucrare a datelor personale în care era enunțat explicit faptul că datele sunt folosite în interes comercial.

În acest an, Ministerul Educației a reluat organizarea olimpiadelor și concursurilor școlare, după doi ani de pauză din cauza pandemiei. Ministerul a făcut protocoale de organizare cu două societăți profesionale, de Matematică și Informatică, pentru organizarea olimpiadelor pe aceste discipline. Elevii care participă la cele două olimpiade trebuie să își facă un cont pe o platformă privată, unde le sunt solicitate datele personale pentru a putea participa.

În platforma respectivă, concursuri.viitoriolimpici.ro, pusă gratuit la dispoziția Societății de Științe Matematice din România de compania Softwin SRL, în procesul de înregistrare pentru elevi, în termenii din politica de prelucrare date personale pentru sistemul unic de login, este precizat că: „Scopul colectării datelor cu caracter personal este vânzarea produselor și serviciilor de pe Site (cu toate activitățile conexe cum ar fi procesarea comenzii, livrare, plată, facturare, etc.), servicii de relații cu clienții și activități de marketing pentru propriile nevoi”.

Cei care își fac primii cont pe platformă sunt profesorii, potrivit ghidurilor publicate de către mai multe inspectorate școlare, urmând ca ei să transmită codul elevilor care doresc să se înscrie la olimpiada de informatică.

„Elevii care vor participa la etapa județeană a olimpiadei de informatică îşi vor face cont pe platforma olimpiadei, după care profesorul clasei din contul propriu creat pe platformă, va valida conturile elevilor săi şi astfel îi va înscrie în concurs. Doar după activarea contului elevului acesta va primi în contul său credenţialele care îi permit conectarea la serverul olimpiadei”, se arată în anunțurile publicate de inspectorate.

Ce date personale le sunt cerute elevilor, în procesul de înscriere pe platformă:

 • nume și prenume
 • data nașterii
 • țara
 • județ
 • localitate
 • școala
 • cod profesor
 • clasa
Foto: captură – Ghid elev / ISJ Iași

După completarea acestor câmpuri, contul va fi înregistrat și urmează să fie activat de către cadrul didactic.

Foto: captură – Ghid elev / ISJ Iași
 • Olimpiada de informatică este organizată în acest an școlar de către Societatea pentru Excelență și Performanță în Informatică (SEPI), în parteneriat cu Ministerul Educației: „În anul școlar 2021-2022, SEPI a inițiat un parteneriat cu Ministerul Educației în vederea asigurării suportului științific și tehnic pentru Olimpiada de Informatică într-un format similar cu OSEPI 2021”.
 • Olimpiada Națională de Matematică (ONM) este organizată de Ministerul Educației (ME) în parteneriat cu Societatea de Științe Matematice din România (SSMR), în conformitate cu protocolul dintre ME și SSMR, în vigoare la data desfășurării ONM, potrivit regulamentului de organizare și desfășurare a olimpiadei. Vezi detalii aici.

Protecția datelor elevilor este esențială, mai ales că, pe lângă datele personale ale acestora, există și acces la datele despre competențele lor, obținute din răspunsurile la problemele și itemii din cadrul etapelor concursului.

Secretarul de stat Florian Lixandru a declarat pentru Edupedu.ro că: „Voi solicita SSMR să se asigure că datele copiilor nu vor fi folosite în alt scop decât cel pentru care sunt colectate, adică pentru participarea la olimpiada”.

Contactat de Edupedu.ro, profesorul Radu Gologan, președintele Socității de Științe Matematice din România a spus că a fost „o greșeală de copy-paste” și că datele elevilor sunt protejate.

„Sigur că există precauții pentru protecția datelor. Listele copiilor înscriși și ale profesorilor implicați nu sunt publice, iar după corectare fiecare elev va cunoaște doar poziția sa pe județ și clasă. Cred că acea afirmație de pe platformă, ștearsă acum, a fost o greșeala de copy-paste din alt program”, a spus Gologan pentru Edupedu.ro.

La solicitarea Edupedu.ro, compania Softwin SRL a precizat următoarele:

„Pe site-ul concursuri.viitoriolimpici.ro Softwin nu vinde produsele/serviciile sale comerciale. Politica de confidențialitate acoperă întreaga paletă de produse și servicii Softwin, care conține termeni comerciali, dar care nu au aplicabilitate in cazul concursuri.viitoriolimpici.ro”, se arată în răspunsul dat un reprezentant Softwin.

Iată ce a mai specificat reprezentantul platformei:

„Al 2-lea pas al înregistrării în concursul de matematică presupune adăugarea unor date suplimentare pentru participarea la concursul organizat pe platforma concursuri.viitoriolimpici.ro, dar și verificarea și activarea manuală a înscrierilor (cu procese diferite atât pentru elevi, cât și pentru profesori). Acestea sunt folosite exclusiv pentru organizarea concursului. La acest pas cel care se înregistrează e informat asupra politicii de confidențialitate specifice concursului. De exemplu, la secțiunea 4, „Scopul prelucrării datelor, locul prelucrării, transferul datelor personale” din Politica de confidențialitate a concursului specificam:

„Datele cu caracter personal ale persoanelor vizate vor fi prelucrate de Organizator, pentru următoarele scopuri:

1. Organizarea și desfășurarea Concursului, desemnarea, validarea și contactarea Câștigătorilor, atribuirea premiilor;

2. Îndeplinirea obligațiilor financiar-contabile ale Organizatorului, dacă este cazul

3. Publicarea listei Câștigătorilor cu numele acestora pe site-urile oficiale ale Concursului, dacă este cazul. Persoanele vizate sau Reprezentanții legali ai acestora pot refuza publicarea datelor lor personale conform procedurii de la secțiunea 9.”

Acționarii Softwin SRL sunt Florin Talpeș și Roxana Măriuca Talpeș, soția sa. Firma a fost înființată în 1991.

Concursurile și olimpiadele școlare, anulate doi ani școlari la rând din cauza pandemiei de Covid-19
 • Competițiile școlare au fost suspendate pentru prima dată la începutul pandemiei de Covid-19 în România, în luna martie 2020, pentru anul școlar în curs (2019-2020), anunța ministrul Educației de la acea vreme, Monica Anisie.
 • Anul școlar trecut (2020-2021), secretarul de stat de la acea vreme pentru învățământ preuniversitar din ministerul Educației, Luminița Barcari, declara că “în anul școlar 2020-2021, competițiile școlare, extrașcolare, așa-numitele olimpiade se vor suspenda”. Decizia de a organiza doar anumite olimpiade online ar crea discriminare, a argumentat la acea vreme oficialul.

Amintim că Edupedu.ro a scris săptămâna trecută că inspectoratele școlare pot decide ca în anul școlar 2021-2022 să organizeze direct etapa județeană a unei olimpiade naționale, potrivit Ordinului ce modifică și completează metodologia de organizare și desfășurare a competițiilor școlare, publicat în Monitorul Oficial. 

Foto: © Aleksandr Proshkin | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

INTERVIU Profesoara de Istorie Andreea Laura Martinescu: Problema existenței lui Iisus nu a fost pusă sub semnul întrebării în Antichitate / În a doua jumătate a secolului XX s-a conturat ipoteza că Iisus nu este o figură istorică, ci o sumă a valorilor transmise de niște profeți ai vremii

Există dovezi istorice sau arheologice care să ateste că Iisus Hristos a fost un personaj real sau nu? Ce aspecte descrise de Biblie din perioada răstignirii lui Iisus sunt adevărate?…
Vezi articolul

Mai multe asociații de elevi, despre decizia CNCD de a amenda ministerul Educației pentru că a tăiat bursele rurale pentru liceeni și cele de merit pentru cei din clasa a V-a: “Salutăm decizia și solicităm ministrului să revoce ordinul și să dea înapoi bursele elevilor”

Mai multe asociații ale elevilor salută decizia Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării de a amenda cu 10.000 de lei Ministerul Educației pentru tăierea burselor elevilor din mediul rural. Cele 6…
Vezi articolul

BREAKING Sindicatele vor protesta, de luni, în fața Guvernului și avertizează că nu vor încheia mediile elevilor dacă nu primesc mărirea salarială amânată de doi ani. Nistor: Profesorii vor primi o mărire de doar 4%, adică 40-50 de lei la salariu

Reprezentanții sindicatelor au anunțat că, începând de luni, vor picheta sediul Guvernului pentru a-și cere drepturile salariale promise de doi ani și tot amânate, iar dacă situația nu se remediază,…
Vezi articolul

Sorin Cîmpeanu, despre sesizările elevilor olimpici privind condițiile de cazare din Pitești și Craiova: Am cerut fiecărui inspector județean să explice condițiile în care au fost organizate Olimpiadele / Propun creșterea alocației pentru cazare și hrană de la 100 la 200 de lei pe zi, pentru ca aceste situații să nu mai existe

Mai mulți elevi și părinți au semnalat zilele acestea Edupedu.ro condițiile în care au fost cazați la Pitești, cei care au participat la Olimpiada de limba Engleză. Cazare mizeră, mâncare…
Vezi articolul
CIVIS Open Lab

Scenariile de predare de la Universitatea București și condițiile de cazare în cămine. Rectorul Marian Preda: „ Nu ne vom mai putea întâlni față în față la fel de des ca până acum, vom lucra pe formațiuni mai mici, vom avea trasee clare în universitate”

Majoritatea facultăților Universității din București au optat pentru varianta activităților academice derulate în sistem mixt, se arată într-un comunicat de presă al instituției. Este cazul facultăților de Administrație și Afaceri,…
Vezi articolul