Datele elevilor care participă la olimpiadele de Matematică și Informatică, ce se desfășoară în acest an pe o platformă privată, sunt protejate și nu sunt folosite decât pentru organizare, susțin autoritățile

4.887 de vizualizări
Foto: © Aleksandr Proshkin | Dreamstime.com
Autoritățile și organizatorii Olimpiadei Naționale de Matematică 2022 dau asigurări că datele elevilor care se înscriu într-o platformă, pusă la dispoziție de o companie privată pentru desfășurarea concursului, sunt în siguranță și că nu sunt folosite în scop comercial ci doar pentru chestiuni organizatorice. Este vorba despre profesorul Radu Gologan, președintele Societății de Științe Matematice din România – partenerul organizator al competiției, secretarul de stat Florin Lixandru, din Ministerul Educației, organizatorul olimpiadei și reprezentantul companiei Softwin SRL – care a pus la dispoziție platforma în mod gratuit. Cu toții au explicat că datele elevilor și profesorilor sunt în siguranță după ce Edupedu.ro a semnalat faptul că, în procedura de înscriere și creare a contului de participant la Olimpiadele de Matematică și Informatică din acest an, elevii și profesorii erau nevoiți să accepte anumiți termeni și condiții și o politică de prelucrare a datelor personale în care era enunțat explicit faptul că datele sunt folosite în interes comercial.

În acest an, Ministerul Educației a reluat organizarea olimpiadelor și concursurilor școlare, după doi ani de pauză din cauza pandemiei. Ministerul a făcut protocoale de organizare cu două societăți profesionale, de Matematică și Informatică, pentru organizarea olimpiadelor pe aceste discipline. Elevii care participă la cele două olimpiade trebuie să își facă un cont pe o platformă privată, unde le sunt solicitate datele personale pentru a putea participa.

În platforma respectivă, concursuri.viitoriolimpici.ro, pusă gratuit la dispoziția Societății de Științe Matematice din România de compania Softwin SRL, în procesul de înregistrare pentru elevi, în termenii din politica de prelucrare date personale pentru sistemul unic de login, este precizat că: „Scopul colectării datelor cu caracter personal este vânzarea produselor și serviciilor de pe Site (cu toate activitățile conexe cum ar fi procesarea comenzii, livrare, plată, facturare, etc.), servicii de relații cu clienții și activități de marketing pentru propriile nevoi”.

Cei care își fac primii cont pe platformă sunt profesorii, potrivit ghidurilor publicate de către mai multe inspectorate școlare, urmând ca ei să transmită codul elevilor care doresc să se înscrie la olimpiada de informatică.

„Elevii care vor participa la etapa județeană a olimpiadei de informatică îşi vor face cont pe platforma olimpiadei, după care profesorul clasei din contul propriu creat pe platformă, va valida conturile elevilor săi şi astfel îi va înscrie în concurs. Doar după activarea contului elevului acesta va primi în contul său credenţialele care îi permit conectarea la serverul olimpiadei”, se arată în anunțurile publicate de inspectorate.

Ce date personale le sunt cerute elevilor, în procesul de înscriere pe platformă:

 • nume și prenume
 • data nașterii
 • țara
 • județ
 • localitate
 • școala
 • cod profesor
 • clasa
Foto: captură – Ghid elev / ISJ Iași

După completarea acestor câmpuri, contul va fi înregistrat și urmează să fie activat de către cadrul didactic.

Foto: captură – Ghid elev / ISJ Iași
 • Olimpiada de informatică este organizată în acest an școlar de către Societatea pentru Excelență și Performanță în Informatică (SEPI), în parteneriat cu Ministerul Educației: „În anul școlar 2021-2022, SEPI a inițiat un parteneriat cu Ministerul Educației în vederea asigurării suportului științific și tehnic pentru Olimpiada de Informatică într-un format similar cu OSEPI 2021”.
 • Olimpiada Națională de Matematică (ONM) este organizată de Ministerul Educației (ME) în parteneriat cu Societatea de Științe Matematice din România (SSMR), în conformitate cu protocolul dintre ME și SSMR, în vigoare la data desfășurării ONM, potrivit regulamentului de organizare și desfășurare a olimpiadei. Vezi detalii aici.

Protecția datelor elevilor este esențială, mai ales că, pe lângă datele personale ale acestora, există și acces la datele despre competențele lor, obținute din răspunsurile la problemele și itemii din cadrul etapelor concursului.

Secretarul de stat Florian Lixandru a declarat pentru Edupedu.ro că: „Voi solicita SSMR să se asigure că datele copiilor nu vor fi folosite în alt scop decât cel pentru care sunt colectate, adică pentru participarea la olimpiada”.

Contactat de Edupedu.ro, profesorul Radu Gologan, președintele Socității de Științe Matematice din România a spus că a fost „o greșeală de copy-paste” și că datele elevilor sunt protejate.

„Sigur că există precauții pentru protecția datelor. Listele copiilor înscriși și ale profesorilor implicați nu sunt publice, iar după corectare fiecare elev va cunoaște doar poziția sa pe județ și clasă. Cred că acea afirmație de pe platformă, ștearsă acum, a fost o greșeala de copy-paste din alt program”, a spus Gologan pentru Edupedu.ro.

La solicitarea Edupedu.ro, compania Softwin SRL a precizat următoarele:

„Pe site-ul concursuri.viitoriolimpici.ro Softwin nu vinde produsele/serviciile sale comerciale. Politica de confidențialitate acoperă întreaga paletă de produse și servicii Softwin, care conține termeni comerciali, dar care nu au aplicabilitate in cazul concursuri.viitoriolimpici.ro”, se arată în răspunsul dat un reprezentant Softwin.

Iată ce a mai specificat reprezentantul platformei:

„Al 2-lea pas al înregistrării în concursul de matematică presupune adăugarea unor date suplimentare pentru participarea la concursul organizat pe platforma concursuri.viitoriolimpici.ro, dar și verificarea și activarea manuală a înscrierilor (cu procese diferite atât pentru elevi, cât și pentru profesori). Acestea sunt folosite exclusiv pentru organizarea concursului. La acest pas cel care se înregistrează e informat asupra politicii de confidențialitate specifice concursului. De exemplu, la secțiunea 4, „Scopul prelucrării datelor, locul prelucrării, transferul datelor personale” din Politica de confidențialitate a concursului specificam:

„Datele cu caracter personal ale persoanelor vizate vor fi prelucrate de Organizator, pentru următoarele scopuri:

1. Organizarea și desfășurarea Concursului, desemnarea, validarea și contactarea Câștigătorilor, atribuirea premiilor;

2. Îndeplinirea obligațiilor financiar-contabile ale Organizatorului, dacă este cazul

3. Publicarea listei Câștigătorilor cu numele acestora pe site-urile oficiale ale Concursului, dacă este cazul. Persoanele vizate sau Reprezentanții legali ai acestora pot refuza publicarea datelor lor personale conform procedurii de la secțiunea 9.”

Acționarii Softwin SRL sunt Florin Talpeș și Roxana Măriuca Talpeș, soția sa. Firma a fost înființată în 1991.

Concursurile și olimpiadele școlare, anulate doi ani școlari la rând din cauza pandemiei de Covid-19
 • Competițiile școlare au fost suspendate pentru prima dată la începutul pandemiei de Covid-19 în România, în luna martie 2020, pentru anul școlar în curs (2019-2020), anunța ministrul Educației de la acea vreme, Monica Anisie.
 • Anul școlar trecut (2020-2021), secretarul de stat de la acea vreme pentru învățământ preuniversitar din ministerul Educației, Luminița Barcari, declara că “în anul școlar 2020-2021, competițiile școlare, extrașcolare, așa-numitele olimpiade se vor suspenda”. Decizia de a organiza doar anumite olimpiade online ar crea discriminare, a argumentat la acea vreme oficialul.

Amintim că Edupedu.ro a scris săptămâna trecută că inspectoratele școlare pot decide ca în anul școlar 2021-2022 să organizeze direct etapa județeană a unei olimpiade naționale, potrivit Ordinului ce modifică și completează metodologia de organizare și desfășurare a competițiilor școlare, publicat în Monitorul Oficial. 

Foto: © Aleksandr Proshkin | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Suedia, țara cu peste 1.500 de morți din cauza COVID-19, nu a închis școlile și grădinițele. Educatoare româncă în Stockholm: Au calculat că 25% din personalul din spitale ar fi blocat, dacă ar trebui să stea acasă cu copiii care nu mai pot veni la școală sau la grădiniță

Suedia este țara europeană care încă nu a închis școlile și grădinițele. Au o rată foarte mare de decese și îmbolnăviri de COVID-19 – la ora publicării acestui articol erau…
Vezi articolul

Dragoș Iliescu, vicepreședintele Comisiei Internaționale de Testare: Am putea argumenta că Subiectele grilă sunt în favoarea candidaților și o să aducă note mai mari

Testele grilă la Bacalaureat și Evaluarea Națională pun în mișcare procese de gândire axate mai degrabă pe recunoaștere, decât pe reproducere, a explicat pentru Edupedu.ro psihologul Dragoș Iliescu. “Nu trebuie…
Vezi articolul