Se suspendă olimpiadele școlare, în anul 2020-2021. Secretar de stat: decizia de a organiza doar anumite olimpiade online ar crea discriminare

25.105 vizualizări
Foto: Pexels.com

“În anul școlar 2020-2021, competițiile școlare, extrașcolare, așa-numitele olimpiade se vor suspenda”, a anunțat secretarul de stat responsabil cu învățământul preuniversitar, Luminița Barcari. Decizia de a organiza doar anumite olimpiade online ar crea discriminare, a argumentat oficialul.

Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă susținute luni, 2 noiembrie, la Biblioteca Central Universitară, de ministrul educației și cercetării – Monica Cristina Anisie, secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar – Luminița Barcari, secretarul de stat pentru proiecte cu finanțare externă – Mihaela Popa, președintele ARACIP – Șerban Iosifescu.

Luminița Barcari / Foto: Captura Youtube.com

Numărul mare al competițiilor școlare și al elevilor participanți, precum și varietatea modalităților de desfășurare a competițiilor nu permit organizarea competițiilor școlare conform regulamentelor proprii în vigoare“, a declarat Luminița Barcari.

Secretarul de stat a precizat că “decizia a organiza doar anumite olimpiade și concursuri școlare în mediul online ar crea o discriminare între elevi“.

În anul școlar 2020-2021, competițiile școlare, extrașcolare, așa-numitele olimpiade se vor suspenda“, a încheiat Barcari.

Citește și:
Evaluarea online a elevilor. Recomandarea Ministerului Educației: Utilizarea de aplicații și platforme educaționale care permit construirea, administrarea testelor și raportarea rezultatelor în timp real
VIDEO Un milion de elevi români (peste 33%) fac școala exclusiv online – Monica Anisie / Nu avem informații că vreun profesor nu ar fi fost plătit, pentru că a refuzat să facă ore online – Luminița Barcari
Teza să fie notată normal, fără să mai aibă ponderea de 25% din medie, este una dintre variantele discutate de Ministerul Educației. Tezele școlare sunt evaluare sumativă și “fiecare cadru didactic va aplica modalități de evaluare sumativă”
Agenția de Asigurare a Calității în Preuniversitar va analiza calitatea procesului de învățământ prin discuții cu elevii, părinții și profesorii, anunță Șerban Iosifescu, președintele ARACIP
VIDEO Monica Anisie anunță reducerea cu 76% a cerințelor ARACIP pentru evaluare periodică și cu 57% a cerințelor pentru autorizarea și funcționarea provizorie


16 comments
 1. Minister incompetent! Decat sa gaseasca solutii, caci exista olimpiade unde se poate desfasura totul online, guvernantii decid sa anuleze TOATE olimpiadele. Dar copiii care fac performanta, copiii care au sansa sa ajunga in loturile internationale NU sunt discriminati prin aceasta decizie?

 2. Păcat că vorbiți așa, olimpicii sunt singura șansă a acestei țări! Acum incultura, șmecheria, lipsa de bun simț și hoția guvernează. În această lume, o “mână” de copii, părinți și profesori dedicați se străduiesc, muncesc zi de zi pentru a motiva acești copii, pentru a le arăta că se poate construi cu valori adevărate: muncă, vise frumoase, scopuri potrivite și perseverență. Chiar renunțăm și la ultimul lucru care ne-a mai rămas, din comoditate și ne lăsăm copiii să se piardă în fața televizoarelor, a jocurilor de pe diverse dispozitive care li se pun la dispoziție fără nicio limită?!? Este al doilea an consecutiv în care se întrerup aceste concursuri, nu primul! Acești copii nu vor mai putea continua, sunt ca sportivii de performanță care se retrag din circuitul profesionist, revenirea este de cele mai multe ori imposibilă, nu grea! Educația înaltă împiedică manipularea maselor, formează caractere puternice și integre, încurajează competiția onestă și generează valoare!

  1. Sunt de acord cu dumneavoastra. In alte tari nu s-au luat astfel de decizii. Pentru copii anii acestia nu se mai intorc. Li se taie sansele, aripile. Copiii calificati anul trecut la nationala mai sperau sa aiba o sansa anul acesta. Probabil ca asta se doreste. Un popor fara valori este usor de manipulat si isi va pierde incet incet identitatea. Dupa distrugerea economiei Romaniei, se pare ca urmeaza inmormantarea invatamantului care oricum se zbatea in suferinta. Pacat, mare pacat!

 3. Si la olimpiadele internationale, care nu se suspenda, cine va merge? Li se ia copiilor sansa de a participa, de a avea rezultate si de a fi primiti in universitati de prestigiu. Iar bursele de merit anul viitor se vor da doar pe criterii de medie?!!

  1. Credeți că se gândesc la copii? Eu nu cred. Această doamnaă spune că nu dorește să facă discriminare, tocmai o face, ia dreptul unor copii la o altfel de educație.

 4. Asta este incompetenta din partea conducerii ministerului de a organiza o competitie scolara. EN, Bacalaureat s-a putut organiza dar o competiție sunt incapabili de a o organiza în condiții sanitare corespunzatoare. Ar trebui sa-si dea demisia acesti conducători politici incapabili.

  1. Bac-ul era o urgenta si cat scandal a fost, ca omoram copiii etc. Mai mult, la BAC participa maxim o generatie, la olimpiade sunt 8 ani de studiu (5-12) cu unii copii participand si la 5 olimpiade(!), poate s-ar duce si la mai multe , dar se suprapun datele.
   Poate puteau sa le dea spre vara, ca si-asa de multe ori intre judeteana si nationala erau 2 saptamani distanta. Acum le-ar da pe toate 3 , s-ar mai linisti si copiii, in loc sa se duca la toate , s-ar duce doar la 1-2 olimpiade si gata.

   1. Pentru a avea o idee asupra amplitudinii fenomenului si cvasi-imposibilitatea organizarii atator olimpiade/ concursuri, cu etapele aferente in aceste conditii:
    https://www.edu.ro/sites/default/files/Anexa%2002_Calendar_%20Olimpiade%20nationale_2019%20%281%29.pdf
    https://www.edu.ro/sites/default/files/Anexa%2004_Calendar_Concursuri%20finantate%20MEN_2019.pdf

    Si sunt doar o parte. …Restul (de anul trecut ) sunt pe site ul Ministerului: https://www.edu.ro/ordinul-ministrului-educa%C8%9Biei-na%C8%9Bionale-nr-30162019-privind-aprobarea-calendarului-competi%C8%9Biilor

    Greu! Aceasta doar referitor la aspectele practice…Cat priveste restul aspectelor: necesitatea atator zeci si sute de concursuri, eforturile uriase pentru organizarea lor, costurile, utilitatea lor pentru marea majoritate a elevilor si profesorilor chiar in timpuri ‘ normale’- cred ca se impune o (re)evaluare din toate punctele de vedere.

 5. O tâmpenie imensă. Olimpiadele sunt problema? Acolo se fac focare de infectii? Nu la petrecerile de manelisti si politicieni? Nu prin transportul in comun? Nu pe la petrecerile de copii cu 7 familii intr-un apartament? Nici macar scolile nu trebuiau inchise, fiindca nu acolo se produc focarele mari.
  Din pacate s-a nimerit an electoral si deciziile sunt luate pentru a multumi majoritatea, iar majoritatea vrea sa fie lasata in pace sa faca petreceri de copii, nu sa lase elitele sa se intreaca la concusuri.
  Rusine! Si pentru cei care au luat decizia si pentru cei care ii sutin.

 6. O decizie curajoasa, dar credeti ca ramane asa? Eu nu cred!
  De maine se va porni fabrica de petitii pentru sustinerea contrariului.
  Marile “uzine olimpice” ce vor mai produce?
  Ar fi un lucru cu adevarat interesant de urmarit in acest context.
  Vom putea vedea daca interesul acestor institutii “de elita” este numai buna pregatire a elevilor sau “parafarea” rezultatelor are rolul ei

  1. Dupa cate observ nu sunteti de acord cu organizarea olimpiadelor. Sunteti mai degraba de acord cu mediocritatea. Exista acum pericolul ca elevii cu potential ridicat in obtinerea performantei sa-si piarda din motivatie. Dar ii pasa cuiva?

   1. Ma vad obligata sa raspund desi nu e locul pentru dezbateri de adancime.
    Nu sunt impotriva olimpiadelor. Mi-as dori sa avem parte de concursuri scolare adevarate asa cum erau cele de acum 30-40 de ani.
    In ultimii ani, competitiile de gen sunt niste “facaturi” si tind sa devina adevarate industrii de produs inscrisuri.
    Nu sustin mediocritatea, atat eu cat si copiii mei am facut performanta scolara la nivel ridicat la mai multe discipline.
    Conditiile de acum favorizeaza trucurile si derapajul si consider ca este utila o pauza si mai ales o regandire a sistemului de organizare a concursurilor de acest gen.
    Cunosc foarte bine sistemul de organizare, iar el este pur si simplu cotropit de cateva grupuri scolare de “elita”.
    Organizarea online sau in aceste conditii pur si simplu ar valida un sistem de nereguli.
    In definitiv pregatirea individuala nu o intrerupe nimeni. Elevii se pot pregati in continuare. Nu asta conteaza in primul rand?

   2. Ca si fost olimpic (national) la info si mate va spun ca de cele mai multe ori rezultatele nu sunt relevante in viata de zi cu zi. La 20 de ani de la vremea liceului a fost nevoie de altceva ca sa ajung acum in pozitia in care sunt … antreponor in IT cu o cifra de afaceri rezonabila in Romania…
    Asa ca nu e drama daca un an stau si ei acasa si mai schimba peisajul 🙂

 7. Pacat ca din comoditate, bugetarii nu vor sa isi bata capul cu organizarea olimpiadelor! O sansa pentru unii copii de a stralucii este furata de niste oameni comozi care chiar daca doar mimeaza ca muncesc, isi primesc salariul! Rusine Ministerului invatamantului!!! Alte tari de ce sunt in stare sa participe si dvs nu acordati aceasta sansa si elevilor romani?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Costul cu educația pentru un copil

UPDATE Proiectul de lege care ar obliga angajatorii să dea liber angajaților cu copii în caz de închidere a școlilor, amânat o săptămână. Firmele ar fi obligate să plătească zilele libere din fondurile proprii – impact major în economie

UPDATE 2: Proiectul a fost retrimis la Comisia de Muncă din Camera Deputaților, care va avea ședința după plenul Camerei, ceea ce înseamnă că minimum o săptămână nu va intra…
Vezi articolul

Bacău: 13 profesori și secretara unei școli din Neamț, condamnați la un an de închisoare după ce au trecut elevi fictivi în catalog, ca să nu își piardă catedrele. Decizia nu este definitivă

Treisprezece profesori din judeţul Neamţ şi o secretară de liceu au fost condamnaţi în primă instanţă pentru fals intelectual în înscrisuri oficiale, după ce ar fi falsificat cataloage pentru a-şi…
Vezi articolul

VIDEO Klaus Iohannis, la ședința de Guvern: Reforma sistemului de învățământ e obligatorie. Românii așteaptă un plan coerent de implementare. Vă rămân alături în faza de implementare a proiectului “România Educată” și vă doresc mult succes

“Astăzi este o zi extrem de importantă pentru viitorul educației, împreună înaintăm decisiv către implementarea proiectului România Educată“, a declarat președintele Klaus Iohannis, în cadrul ședinței de Guvern în care…
Vezi articolul

OFICIAL Peste 1.600 de directori de școli au fost schimbați cu persoane numite „în interesul învățământului”, prin decizii ale inspectoratelor școlare. Doar pentru 300 dintre ei motivul schimbării a fost „deficiențe de management”

Peste 1.600 de directori și directori adjuncți de școli au fost schimbați din funcții în luna august, reprezentând 18.5% din totalul posturilor de conducere din sistemul preuniversitar de învățământ, potrivit…
Vezi articolul