Educatorii din Marea Britanie, încurajați de sindicate să le predea copiilor de 5 ani lecții despre privilegiul de a fi alb / Parlamentarii conservatori acuză o “îndoctrinare politică de tip sovietic” din primii ani de școală

1.167 de vizualizări
Foto: Ioana Pera
Educatorii din Marea Britanie sunt încurajați să le predea copiilor de 5 ani lecții despre privilegiul de a fi alb, astfel încât cei mici “să recunoască comportamentul rasist și să-și formeze opinii antirasiste”. Recomandările au fost concepute de sindicate și de mai multe organizații umanitare. Noile instrucțiuni sunt, însă, criticate de parlamentarii conservatori care spun că ele transformă educația copiilor într-un “curs de îndoctrinare politică de tip sovietic”, relatează publicația The Telegraph preluată de agenția Rador.

Noul regulament are 128 de pagini, este intitulat Birth to 5 Matters from Early Years Coalition (Primii 5 ani de la naștere contează, în opinia Coaliției pentru Anii Copilăriei) și a fost conceput în ultimele șase luni de un grup format din 18 organizații, incluzând reprezentanți din Sindicatul Național al Educației (NEU), Asociația Creșelor din Ziua Națională (NDNA) și Asociația pentru Dezvoltare Profesională din Primii Ani de Viață (APDEY).

Regulile din Birth to 5 Matters vin ca alternativă la cele elaborate de guvern pentru Stadiul de bază al primilor ani de viață (EYFS), un statut intitulat “Probleme legate de dezvoltare”, care ar urma să intre în vigoare în septembrie, dar care nu este obligatoriu, menționează The Telegraph. Aceste reguli ale executivului britanic statuează că, începând de la vârsta de 5 ani, copiii “să cunoască similitudinile și diferențele dintre diversele comunități religioase și culturale din această țară, bazându-se pe propriile experiențe și pe lucrurile învățate la școală”.

Sindicatele și ONG-urile umanitare susțin, însă, că “e timpul să se renunțe la răspândita pretenție potrivit căreia ‘copiii nu știu ce e rasa‘ și, din punctul de vedere al culorii, nu văd diferența”. În regulamentul promovat de aceste asociații se arată că “prejudecățile de ordin rasial ale copiilor” riscă “să se păstreze sau să se întărească”, dacă educatorii nu sunt învățați de un specialist cum “să înțeleagă privilegiile albilor, rasismul sistematic și cum să afle în ce măsură îi poate afecta rasismul pe copii și familiile lor în primii ani de educație”.

Îndrumarul Birth to 5 Matters le spune educatorilor “să vorbească despre rasă ca un prim pas în combaterea rasismului. E o greșeală să se presupună că, dacă toți oamenii sunt tratați la fel, iar diferențele de rasă nu sunt luate în seamă, acest lucru ar fi o ripostă suficientă la adresa rasismului. Această abordare permite pur și simplu continuarea diviziunilor din societate, în dezavantajul negrilor și al minorităților. Este nevoie de un antirasism mai activ, care să înlocuiască abordarea problemelor rasiale excluzându-se culoarea. Instruirea este un pas important spre deschiderea unui dialog și spre o mai bună înțelegere a unor probleme precum privilegiile albilor, rasismul din sistem și modul în care rasismul îi afectează pe copii și familiile lor în primii ani de învățătură. E totodată timpul să se combată formula extrem de răspândită potrivit căreia ‘copiii nu știu ce e rasa’ și nu văd diferențele de culoare. Dacă adulții nu vorbesc despre rasă, prejudecățile de ordin rasial ale copiilor și o înțelegere greșită a conceptului se pot păstra sau agrava. O încurajare a dialogului și a discuțiilor despre aceste diferențe le poate crea copiilor un ascuțit simț al dreptății și ar putea elimina falsele afirmații potrivit cărora toți oamenii pot reuși în viață pe baza meritelor lor sau toți copiii recunosc comportamentul rasist și își dezvoltă opinii antirasiste”.

Regulamentul sindicatelor a fost criticat, sâmbătă, de parlamentarii conservatori, notează The Telegraph.

Robert Halfon, președintele Comisiei pentru educație din Camera Comunelor, a declarat: “Este inacceptabil. Această dogmă, această doctrină e total deplasată. Cu toții combatem rasismul, dar este absolut greșit să acționezi așa, insultându-i pe albii care muncesc pe baza dezavantajaților. Scopul educativ al copiilor este acela de a învăța, dar nu din vreo ședință de îndoctrinare politică de tip sovietic“.

Sir John Hayes, președintele Grupului pentru Bun Simț din grupul parlamentar conservator, a declarat: “Cei mai mulți dintre părinți sunt oripilați de ideea ca micuților lor să li se spună cât de privilegiați sau de neprivilegiați sunt în funcție de rasa lor. Dacă le spui unor copii că sunt privilegiați, atunci, prin definiție, trebuie să le spui altora că nu sunt, că, într-un fel sau altul, sunt dezavantajați sau mai puțin privilegiați. E absolut nociv pentru binele copiilor”.

De cealaltă parte, Beatrice Merrick, președinta Coaliției pentru Anii Copilăriei (EYC), a declarat pentru The Telegraph că îndrumarul Birth to 5 Matters “include o secțiune pe tema egalității, care să-i ajute pe educatori să înțeleagă care le sunt îndatoririle legale conform EYFS și care este impactul legii asupra formulei lor de predare, precum și problemele pe care trebuie să le aibă în vedere pentru ca toți copiii și familiile lor să fie tratați echitabil. Se înțelege tot mai mult importanța tratării cu bun simț a acestor probleme încă din copilărie, iar aceste reglementări, formulate de 100 de oameni din domeniu și comentate de alte câteva sute de practicanți, au fost în general salutate de publicul avizat“.

  • Purtătorul de cuvânt al Ministerului britanic al Educației a declarat: “Birth to 5 Matters nu e un ghid conceput de guvern. El aparține unei organizații independente și nu a fost sprijinit de minister”.

Paradoxal, lansarea regulamentului conceput de sindicate și ONG-uri a venit la o zi după ce un raport oficial al guvernului a constatat că o serie de factori, precum structura familiei, clasa socială, mediul socio-economic, geografia, cultura și religia, au “un impact mai semnificativ asupra oportunităților din timpul vieții comparativ cu existența rasismului”.

Sursa: The Telegraph, Christopher Hope / Rador / Traducerea: Alexandru Danga

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Efectele comasării alegerilor la tineri: Elevii și studenții cer Guvernului să reducă la 45 de zile înainte de 9 iunie termenul până la care își pot face viză de flotant / Termenul este de 6 luni, peste timpul rămas până la locale și europarlamentare

ONG-urile din proiectul ”Tinerii votează” au trimis o scrisoare deschisă prim-ministrului Marcel Ciolacu și Ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, în care îi solicită Guvernului României să reducă, la 45 de zile înainte…
Vezi articolul