Școlile din București ar putea intra în online de săptămâna viitoare, susține cercetătorul Octavian Jurma, care reclamă lipsa din „alocări” a peste 7 mii de cazuri la nivel național / Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu dă și el trecerea pragului de 6 la mie „nu mai departe de marți”/ DSP București: Toate calculele incidenței stabilite în ultimele zile respectă întru totul legislația

3.315 vizualizări
Foto: STS – Serviciul de Telecomunicații Speciale / Facebook.com
Cercetătorul Octavian Jurma și fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, scriu pe paginile personale de pe Facebook despre „nealocări” de rezultate pozitive ale testelor făcute săptămâna trecută de autorități, în special în Capitală. Consecința ar fi, potrivit și lui Jurma, și lui Voiculescu, trecerea de pragul de 6 la mie în săptămâna care urmează și intrarea școlilor în regim online. Voiculescu susține că pentru școli ar urma să fie îndeplinit criteriul de trecere în online „nu mai departe de marți”, acesta omițând să spună că scenariile școlilor se stabilesc în ziua de vineri. DSP București susține că toate calculele sunt făcute conform legislației în vigoare. În Capitală, incidența a ajuns la 4,35 la mie, față de 1,52 cât era la debutul anului școlar.

„Daca s-ar fi alocat săptămâna asta cele 5.554 nealocate la cele 8.986 deja alocate în ultimele 14 zile, București ar fi depășit incidența de 6 la mie (ar fi fost 6,76 în formula standard). București va trece deci de 6 la mie cu siguranță săptămâna viitoare, chiar mai repede decât anticipam.

UPDATE: Mi se atrage atenția dintr-o sursă autorizată că valorile zilnice s-ar putea să fie totaluri, caz în care deviația de incidență este mult mai mică (0.5%) dar semnificativă în continuare. Sâmbătă 25.09.2021 erau raportate 7,444 cazuri nealocate la nivel național. Așteptăm explicații oficiale de la DSP București”, potrivit cercetătorului Octavian Jurma.

În comentarii, acesta a adăugat explicații suplimentare: „București va ajunge la 6 la mie săptămâna care vine. Însă când va ajunge acolo poate să varieze cu câteva zile în funcție de felul în care se face alocarea cazurilor. Acestea nu sunt cazuri ascunse, sunt doar cazuri care nu se numără până nu se înscriu în alt formular decât cel național”.

Octavian Jurma este cercetător specializat în neuroștiințe, cu studii postuniversitare în SUA, potrivit profilului său de LinkedIn. A devenit cunoscut prin proiecțiile sale asupra ratelor de infectare din timpul pandemiei și mai ales prin criticile aduse autorităților și modului de gestionare defectuoasă a situației pe care acestea l-au avut deseori în perioada ultimului an.

  • Pe de altă parte, fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a raportat astfel de diferențe între cazurile din statistica autorităților și cele alocate deja în două postări succesive:

Mai întâi la prânz, când scria că „peste 4.000 de teste pozitive din zilele de 23, 24, 25 septembrie nu au fost “alocate” de DSP București, adică nu au apărut în cifrele oficiale (nealocat = dispărut din orice statistică oficială). Incidența ar fi fost altfel semnificativ mai mare”.

Apoi, pe seară, a revenit spunând despre școli că cel mai probabil în această săptămână se va atinge pragul de online în București.

„În ciuda parangheliilor care sunt încă permise în București, toate culminând cu congresul PNL cu 5000 de oameni de ieri, părinții de copii de școală din București #trebuiesăștie că șansele ca școala să treacă în online în săptămâna care vine sunt de 100%. De fapt, dacă procedura birocratică de alocare* a testelor pozitive pentru Municipiul București ar fi respectată și nu întârziată, incidența pe ultimele 14 zile ar fi deja peste 6 la mie nu mai departe de marți.

Orice întârziere după ziua de marți nu va fi altceva decât fie un rezultat al neputinței instituționale, fie al unei comenzi politice. Ce este din nou groaznic de trist este că în timp ce spitalele sunt pline, toate instituțiile statului au fost din nou supuse politicului și au preferat să evite orice măsuri nepopulare înainte de congresul PNL, în detrimentul protejării copiilor și a școlii.

Aveți grijă de sănătatea voastră și a copiilor voștri, indiferent de ce măsuri introduce sau amână din nou, în mod iresponsabil, guvernul! Toate spitalele – inclusiv cele pentru copii – sunt pline”, mai scrie Voiculescu pe contul său.

DSP București a dat un comunicat în care susține că a fost respectată metodologia și că toate cazurile din ultimele 3 zile nu sunt adăugate la numărătoare, acest lucru fiind convenit încă din luna martie.

„Urmare a informațiilor apărute în spațiul public privind modul de calcul al incidenței cazurilor de coronavirus, în funcție de care se stabilesc scenariile în care se află fiecare localitate, Direcția de Sănătate Publică a municipiului București precizează următoarele:

Modul de calcul al incidenței cazurilor de coronavirus în funcție de care se stabilesc scenariile în care se află fiecare localitate respectă același algoritm încă din luna martie a acestui an.

Atunci s-a convenit de către conducerea Ministerului Sănătății ca rata de incidență să fie stabilită luând în calcul 14 zile, fără ultimele 3 zile, tocmai pentru ca acele cazuri de infectare cu județ neidentificat să poată fi alocate și raportate corespunzător.

Ca urmare, toate calculele incidenței stabilite în ultimele zile respectă întru totul legislația în vigoare aplicată pe parcursul întregului an.

DSPMB face aceste precizări pentru a înlătura orice suspiciune cu privire la un calcul eronat, aplicat în mod intenționat, cu privire la rata incidenței”.

Trecerea la școala online se face atunci când localitățile trec de pragul 6 ‰, conform regulilor pentru începerea anului școlar 2021-2022 anunțate de miniștrii Educației și Sănătății și prevăzute într-un ordin comun. De menționat că doar creșele și grădinițele vor funcționa în format fizic în acest caz, până la declararea carantinei în localități.

Foto: edu.ro

Rata de incidență la 14 zile, cumulată, calculată de DSP pentru perioada 13 septembrie – 27 septembrie este, pentru București:

26.09.2021 – ora 10:00 – valoarea de 4.35

25.09.2021 – ora 10:00 – valoarea de 4.1

24.09.2021 – ora 10:00 – valoarea de 3.77

23.09.2021 – ora 10:00 – valoarea de 3.65

22.09.2021 – ora 10:00 – valoarea de 3.3

21.09.2021 – ora 10:00 – valoarea de 2.91

20.09.2021 – ora 10:00 – valoarea de 2.57

19.09.2021 – ora 10:00 – valoarea de 2.44

18.09.2021 – ora 10:00 – valoarea de 2.33

17.09.2021 – ora 10:00 – valoarea de 2.05

16.09.2021 – ora 10:00 – valoarea de 1.93

15.09.2021 – ora 10:00 – valoarea de 1.8

14.09.2021 – ora 10:00 – valoarea de 1.68

13.09.2021 – ora 10:00 – valoarea de 1.52


7 comments
  1. 6 la mie era pus ca sa nu fie depasit. “Specalistii” par a fi cei depasiti.
    In scoli, cel putin in Bucuresti, se asteapta trecerea la activitatea online si se streseaza copiii cu note.
    Nu e clar ce vor sa zica cu “elevi cu CES aflati in terapie”. Se refera la cei din invatamantul special sau si la cei din invatamantul integrat? Nu-mi dau seama daca cei din minister stiu ca au doua categorii de copii cu CES.
    Care or fi normele alea de protectie cu 2 – 3 copii intr-un cabinet de cativa metri patrati din invatamantul integrat?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Demiteri în criza guvernamentală: premierul PNL Florin Cîțu i-a eliberat din funcție pe secretarul de stat Cristian Litan de la Ministerul Cercetării și subsecretarul de stat Tudor Oprea de la Ministerul Educației, propuși de USR-PLUS

Secretarul de stat Cristian Litan de la Ministerul Cercetării, Inovării și Diigtalizării (MCID) și subsecretarul de stat Tudor Oprea de la Ministerul Educației se numără printre oficialii din ministere propuși…
Vezi articolul

„O mare de biciclete” în faţa şcolii gimnaziale dintr-o comună arădeană. Primarul Letiţia Stoian: Aproape 200 de elevi merg la școală cu bicicleta. Am realizat o pistă de aproape 3 kilometri, pe fonduri europene, și acum mai facem o pistă, cu fonduri de la AFM

O fotografie care surprinde foarte multe biciclete parcate în faţa Şcolii Gimnaziale din comuna arădeană Semlac este redistribuită pe reţelele sociale şi comparată cu imagini din ţările nordice, unde pedalatul…
Vezi articolul