Cristache, Federația părinților: La nivel declarativ elevii au transport gratuit, dar de fapt nu există transport gratuit sau redus cu 50% / Este o bătaie de joc de doi ani / Trebuie din nou ordonanță, astfel încât să ai posibilitatea să finanțezi

1.978 de vizualizări
Iulian Cristache / Foto: gov.ro
La nivel declarativ elevii au transport gratuit, dar de fapt nu există transport gratuit sau redus cu 50%, a declarat Iulian Cristache la B1TV. Iulian Cristache este președintele Federației Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar – FNAP.

„La nivel de transport este o bătaie de joc, este un ping-pong de doi ani de zile pe care nu-l înțeleg. La nivel declarativ avem transport gratuit, dar de fapt nu există transport gratuit sau redus cu 50%. Deci este, cel puțin cei de la CNE, elevii, din discuțiile care au loc la nivelul Guvernului și la nivelul Ministerului spun că nu se pune problema să nu avem transport, dar faptic sunt foarte mulți părinți care spun că elevii nu beneficiază de transport. Deci este incredibil cum de doi ani de zile se tot plimbă, ne plimbăm între Guvern și minister și solicităm și spun că da, nu este nicio problemă, banii sunt alocați.

Și acum, în faza inițială au spus că banii sunt alocați, am înțeles că banii vor veni pe filiera Ministerul Educației, nu știu cum se vor duce către consiliile locale, deci trebuie din nou ordonanță astfel încât să ai posibilitatea să finanțezi de la Ministerul Educației către consiliile locale și să poți asigura transportul.

Transportul, din punctul meu de vedere, se poate rezolva foarte ușor pe baza carnetului. Arăți carnetul, în rest nu mai este treaba noastră să alergăm după documente, să ne încurcăm în ordonanțele, să ne încurcăm în legi. Dați drumul elevilor și la urmă Ministerul Educației, respectiv Consiliul Județean, Consiliul local, respectiv unitatea de învățământ trebuie să găsească modalitatea de decontare. Nu trebuie să ne intereseze pe noi aceste lucruri/ai carnet de elev te urci în autobuz, la revedere. Restul este treaba lor cum reușesc să găsească aceste căi de comunicare și de decontare”, a spus Cristache.

Elevii au reclamat de mai multe ori că transportul gratuit promis de către Guvern, nu este asigurat pe tot teritoriul țării și că din cauza lipsei procedurilor clare de decontare a biletelor de către operatorii privați, transportatorii refuză să ia elevi cu mașina și să le asigure gratuitatea, conform legii.

Reamintim că vicepremierul Dan Barna, copreședintele USR-PLUS, declara pe 11 februarie, după o întâlnire cu reprezentanții elevilor că „i-am asigurat că vor beneficia în continuare de gratuitate și că Guvernul ține cont în noul buget de nevoia celor peste 400.000 de elevi navetiști de a ajunge la școală și de dificultatea cu care mulți elevi se confruntă când vine vorba de a călători din localitatea de domiciliu spre localitatea unde învață”.

Asta după ce în acea zi elevii au protestat în Piața Victoriei, în fața sediului Guvernului, față de intenția Executivului de a elimina gratuitatea pe mijloacele de transport.

Pe 30 octombrie Legea care acordă gratuitate elevilor pe mijloacele de transport a fost promulgată.

Foto: gov.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE Cele două cadre didactice din Buzău anchetate pentru trafic de droguri au fost arestate preventiv pentru 30 de zile / Inspectorul școlar general: Am luat măsuri ca cei doi, recent angajați ca suplinitori, să nu intre în școli

Cele două cadre didactice din Buzău, suspectate de trafic de droguri, alături de alte șase persoane au fost arestate preventiv pentru 30 de zile, în urma unor percheziții ale Direcției…
Vezi articolul