“Cultura scrisă în pericol” – Asociația Editorilor din România se opune din nou posibilei creșteri a TVA pentru carte și cere autorităților să încerce recuperarea deficitului bugetar din alte părți ale economiei, în afara sectorului cultural

389 de vizualizări
Foto: © Wavebreakmedia Ltd | Dreamstime.com
Posibila creștere a nivelului TVA pentru carte și alte măsuri avute în vedere de guvern în această perioadă pot “avea un impact nefast asupra culturii și, în special, asupra culturii scrise”, avertizează, miercuri, Asociația Editorilor din România (AER). Aceasta apreciază, într-un comunicat de presă, că “orice creștere a nivelului TVA pentru carte va gripa și mai puternic lanțul de distribuție, arieratele fiind deja în creștere, și va crește riscul de insolvențe și de falimente în acest sector”.

Pe lângă tema nivelului TVA, asociația  listează o serie de alte probleme ce afectează sau riscă să afecteze sectorul cultural:

  • “Măsurile fiscale care vizează profesiile liberale vor avea un impact negativ în ceea ce privește activitatea traducătorilor
  • nerespectarea legii bibliotecilor (nr. 334/2002), care prevede, la articolul 40, alineatul 12, reînnoirea anuală a stocului de carte al oricărei biblioteci cu câte cincizeci de cărți (“documente”) la mia de locuitori. Conform Asociației Naționale a Bibliotecilor Publice (ANBPR), în 2019, Statul român, care gestionează bibliotecile publice din România, a ratat cu peste 82% acest obiectiv minimal
  • Desființarea posturilor de bibliotecar neocupate reprezintă o altă lovitură pentru acest domeniu”
  • Centralizarea forțată a instituțiilor de cultură, inclusiv a bibliotecilor, sub pretextul eficientizării cheltuirii fondurilor, este un alt motiv de îngrijorare”.

AER s-a exprimat împotriva creșterii TVA pentru carte și la sfârșitul luni iulie. Pe 31 iulie,, o altă organizație, Uniunea Editorilor din România, lua la rândul ei poziție, afirmând că o creștere a cotei TVA pentru cărți este “incompatibilă cu dezideratele proiectului prezidențial România Educată”. 

Această creștere apărea într-un mega-pachet de creșteri de taxe și impozite pregătit de guvern, după cum scria Economedia.ro. Ministrul Culturii a susținut, însă, ulterior că TVA la cărți nu va crește la 19%.

Comunicatul AER, integral:

“Cultura scrisă în pericol

  • Cărțile contribuie la bugetul de stat, iar nu la deficitul bugetar –

Consiliul Director al Asociației Editorilor din România își exprimă îngrijorarea că măsurile discutate public în această perioadă vor avea un impact nefast asupra culturii și, în special, asupra culturii scrise. 

Lanțul valoric al cărții, din care fac parte autorii, editorii, librarii și bibliotecarii, se află de mulți ani la limita supraviețuirii, astfel că orice măsură care afectează unul dintre actori îi poate dezechilibra, pe termen mediu, pe toți ceilalți.

Ne referim, în primul rând, la posibila modificare a nivelului TVA pentru carte, aflat în prezent în media statelor Uniunii Europene, în condițiile în care România este cea mai mică piață de carte pe cap de locuitor din UE. Orice creștere a nivelului TVA pentru carte va gripa și mai puternic lanțul de distribuție, arieratele fiind deja în creștere, și va crește riscul de insolvențe și de falimente în acest sector. 

Totodată, măsurile fiscale care vizează profesiile liberale vor avea un impact negativ în ceea ce privește activitatea traducătorilor, și așa plătiți sub nivelul omologilor din alte țări, din cauza tirajelor modeste pe care le au titlurile respective pe piața românească. 

Subliniem apăsat lipsa oricărei măsuri de sprijin pentru deschiderea și funcționarea librăriilor fizice, ceea ce penalizează orice inițiativă în domeniu și afectează distribuția de carte.

România nu este nici pe departe un paradis al culturii scrise, pentru că măsurile de sprijin, prezente în legislația națională sau cele de stimulare, aplicate la nivel european, nu sunt transpuse în realitate. Avem în vedere, în special, nerespectarea legii bibliotecilor (nr. 334/2002), care prevede, la articolul 40, alineatul 12, reînnoirea anuală a stocului de carte al oricărei biblioteci cu câte cincizeci de cărți (“documente”) la mia de locuitori. Conform Asociației Naționale a Bibliotecilor Publice (ANBPR), în 2019, Statul român, care gestionează bibliotecile publice din România, a ratat cu peste 82% acest obiectiv minimal, prin nealocarea de fonduri suficiente. Acesta este și unul dintre motivele pentru care AER a cerut deja, prin Pactul pentru Lectură, lansat pe 15 februarie, respectarea integrală a acestei legi. În condițiile creșterii costurilor cu hârtia și tiparul, care au crescut prețurile de vânzare ale cărților, este evidentă importanța bibliotecilor pentru protecția socială, prin misiunea lor de înlesnire a accesului la cultura scrisă pentru categoriile vulnerabile, în principal.

Desființarea posturilor de bibliotecar neocupate reprezintă o altă lovitură pentru acest domeniu. Schema de funcționare a bibliotecilor este incompletă din cauza condițiilor de salarizare foarte proaste, precum și a lipsei dotărilor, care îndepărtează tinerii de această profesie. Soluția evidentă este, din punctul nostru de vedere, modificarea remunerației și a condițiilor de desfășurare a profesiei, nicidecum desființarea posturilor.

Centralizarea forțată a instituțiilor de cultură, inclusiv a bibliotecilor, sub pretextul eficientizării cheltuirii fondurilor, este un alt motiv de îngrijorare: bugetul de stat nu are de suferit din cauza vreunei pretinse hemoragii financiare din sectorul culturii scrise, deci și estimatele economii ce vor fi realizate cu acest prilej vor avea valori neglijabile. Ce se va obține, în schimb, este o dezechilibrare pe termen lung al sectorului cultural, inclusiv în ce privește atractivitatea la angajare. Ne alăturăm, de aceea, și semnalelor de alarmă trase de sindicatul Culturalia cu privire la pericolul renunțării la direcțiile județene de cultură, care poate avea un efect nociv asupra protecției clădirilor de patrimoniu și ariilor protejate. 

Sugerăm decidenților politici să încerce recuperarea deficitului bugetar din alte părți ale economiei, în afara sectorului cultural, și să se concentreze pe respectarea legilor incidente, precum și pe construirea unui plan de carieră predictibil și atrăgător pentru principalele meserii din lanțul valoric al cărții.

Consiliul Director al Asociației Editorilor din România”

Foto: © Wavebreakmedia Ltd | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
  1. Vaaaai. va gripa, arieratele fiind deja în creștere :))) De-abia a inceput Vasile Banescu sa vorbeasca mai firesc, acum s-au gasit astia :)))
    Tinerii se indeparteaza de profesia de bibliotecar pentru ca sunt cam toate posturile aranjate. De altfel, tot ce tine de sectorul cultural la stat e cu pile. Am facut curs la BCU cand erau posturile blocate (pardon, gripate!), dar aveau totusi o bibliotecara noua pentru care se tinea cursul, care venise prin… transfer. Nasol daca acum dispar posturile alea vacante, sa nu mai poata aduce lumea acolo pe cineva prin transfer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Rebusuri matematice, probleme practice și activități de literație, printre recomandările ISMB pe care profesorii de matematică să le aplice la clasele a VIII-a până la Evaluarea Națională 2024 / Rezultatele simulării, pe sectoare

Elevii de clasa a VIII-a ar trebui să-și dezvolte capacitatea de a înțelege o cerințele prin activități de literație sau să rezolve rebusuri matematice “pentru a facilita fixarea definițiilor”, recomandă…
Vezi articolul

Cazul de la Școala Nicolae Titulescu. Există o plângere cu rezultat din partea parchetului de clasare și încă una care este în cercetare la acest moment. La Inspectoratul Școlar a fost depusă sesizare astăzi, la ora 8:50, susțin Sorin Ion și Vlad Drinceanu

„Am adus aici echipa de control de la Inspectoratul Școlar al Municipiului București, prin urmare nu dau verdicte înainte de a verifica. Există o plângere cu rezultat din partea parchetului…
Vezi articolul